Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: ΗΛΙΑΚΟΙ ΠΥΡΓΟΙ.(ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ).

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: ΗΛΙΑΚΟΙ ΠΥΡΓΟΙ.(ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ).

Μαθετε περισσοτερα

ΗΛΙΑΚΟΙ ΠΥΡΓΟΙ.(ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ).




Σε λειτουργία ο μεγαλύτερος πύργος ηλιακής ενέργειας στον κόσμο
ΠΗΓΗ(PATHFINDER)
Μετά το πέρας της επιτυχούς τριήμερης δοκιμαστικής περιόδου για την παραγωγή και λειτουργία του, η εταιρεία Abengoa Solar ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του νέου πύργου παραγωγής ηλιακής ενεργείας PS20 στην περιοχή Solucar Platform, κοντά στη Σεβίλλη της Ισπανίας.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, ο PS20 ξεπέρασε τις προσδοκίες της παραγωγής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δυνατότητες της τεχνολογίας των πύργων ηλιακής ενέργειας.
Ο PS20 είναι το δεύτερο εν λειτουργία εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας για εμπορική χρήση. Ο PS20 διαθέτει μια σειρά σημαντικών τεχνολογικών βελτιώσεων σε σχέση με τον PS10, τον πρώτο εμπορικό πύργο παραγωγής ηλιακής ενέργειας.
Οι βελτιώσεις του PS20 συμπεριλαμβάνουν δέκτη υψηλότερης αποδοτικότητας, διάφορες αναβαθμίσεις σχετικά με τα ελεγκτικά και λειτουργικά συστήματα, καθώς και ένα βελτιωμένο σύστημα αποθήκευσης της θερμικής ενέργειας. Οι παραπάνω βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία Abengoa Solar, ενώ η κατασκευή των εγκαταστάσεων εκτελέστηκε από την Abener.
Σύμφωνα με τον Santiago Seane, Γενικό Διευθυντή της Abengoa Solar, «Η παραγωγή περισσότερης ενέργειας κατά τη δοκιμαστική περίοδο σε σχέση με τις προβλέψεις μας αποτελεί ορόσημο. Οι τεχνολογικές καινοτομίες που έχουμε επιτύχει, σε συνδυασμό με την πείρα μας, μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε ένα ποιοτικό βήμα προόδου στην τεχνολογία ηλιακών πύργων.»
Με τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 20 μεγαβάτ, τη διπλάσια του PS10, ο νέος ηλιακός πύργος PS20 θα παράγει επαρκή καθαρή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες 10,000 νοικοκυριών, και θα αποτρέψει την εκπομπή 12,000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα που θα είχε παράγει ένα συμβατικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο PS20 αποτελείται από ένα ηλιακό γήπεδο με 1,255 εγκαταστημένους ηλιοστάτες, κατασκευής της Abengoa Solar. Ο κάθε ηλιοστάτης, επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων, αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται προς τον κεντρικό δέκτη, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην κορυφή του ηλιακού πύργου ύψους 161 μέτρων. Με την εν λόγω διαδικασία παράγεται ατμός, ο οποίος με τη βοήθεια μιας τουρμπίνας, μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η εταιρεία Abengoa Solar ειδικεύεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.