Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: ECHELON(who is watching)

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: ECHELON(who is watching)

Μαθετε περισσοτερα

ECHELON(who is watching)




Μέσω των κινητών τηλεφώνων μας, των καμερών επιτήρησης στους δρόμους, των τσιπαρισμένων διαβατηρίων και ταυτοτήτων μας, των GPS στους συναγερμούς αυτοκινήτων, το δίκτυο δορυφόρων Echelon (Big Brother), κτλ., μπορούν κάποιοι επιτήδειοι να ξέρουν ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρισκόμαστε, τι κάνουμε και τι λέμε! Επίσης χάρη στην δικτύωση των πάντων ξέρουν όλες οι εταιρείες τις καταθέσεις μας και τα ακίνητά μας , πόσα χρήματα χρωστάμε στις τράπεζες, τι κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας, τι βλέπουμε στην τηλεόρασή μας, τι λέμε στο τηλέφωνο, τι ψωνίζουμε στο super market, πόσο καλοί οδηγοί είμαστε, κτλ! Κάποιοι λένε και τι έγινε, ενώ κάποιοι άλλοι απλά ενοχλούνται. Εσείς αναρωτηθήκατε για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά;
Αμπατζόγλου Γιάννης
Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Καθηγητής Ηλεκτρονικών (ΠΕ17) στα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια)

Καθημερινά χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο για να επικοινωνήσουμε με την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους πελάτες μας, κτλ. Όμως έχετε υπόψη σας πως ότι λέτε ενδέχεται να παρακολουθείται από κάποιο τρίτο και να καταγράφεται; Οι περισσότεροι σε αυτή την ερώτηση απαντούν: "Μα είναι δυνατόν να ασχολούνται με την παρακολούθησή μου; Αφού δεν έχω κάνει τίποτα!". Μπορεί να μην παρακολουθείστε εσείς άμεσα, αλλά σκεφτείτε τι σημαίνει η παρακολούθηση προσώπων που αποτελούν "κλειδιά" για μια επιχείρηση (διευθυντικά στελέχη) ή για μια χώρα (βουλευτές). Θυμηθείτε τον πρόσφατο σάλο που προκλήθηκε από την τηλεφωνική παρακολούθηση του ίδιου μας του πρωθυπουργού κ.Καραμανλή!
Παρ' όλα αυτά δεν χρειάζεται να είστε ή να έχετε κάνει κάτι το ιδιαίτερο για να παρακολουθείστε. Να έχετε υπόψη ότι όλες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις (ενσύρματες και ασύρματες) καταγράφονται και φιλτράρονται από τα δίκτυα δορυφόρων Echelon (ή αλλιώς "Big Brother") και ADVISE (νεότερο και πιο εξελιγμένο). Έτσι οι επιτήδειοι χειριστές των εν λόγω συστημάτων παρακολούθησης, μπορούν να ξέρουν τι λέμε ανά πάσα ώρα και στιγμή, είτε μιλάμε για τα μυστικά της επιχείρησής μας, είτε για τα προσωπικά μας, είτε για πολιτικά, κτλ. Και το ποιο ωραίο είναι ότι μπορούν να μας ακούσουν ακόμα και όταν η συσκευή μας είναι κλειστή και όχι μόνο όταν πραγματοποιούμε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις! Και αν πάλι δεν φοβάστε για τον εαυτό σας άμεσα, τότε ίσως θορυβηθείτε λίγο αν σκεφτείτε ότι χάρη στα δίκτυα αυτά (που ανήκουν στην Αμερική) μπορούν να παρακολουθούνται όλες οι στρατηγικής σημασίας συνομιλίες που πραγματοποιούνται μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.
Ωστόσο χάρη στο κινητό που κουβαλάμε συνεχώς μαζί μας, μπορούν να ανιχνεύσουν την θέση μας με απόκλιση λίγων μέτρων. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από υπηρεσίες που μας ειδοποιούν για τα πλησιέστερα στη θέση μας εστιατόρια, μαγαζιά, κτλ, είτε από κάποιους που μας αναζητούν και θέλουν να μας στείλουν δωράκι ένα πύραυλο (σαφώς όχι με παγωτό)! Υπηρεσίες στο ίντερνετ όπως το "world tracker", δίνουν την δυνατότητα στον οποιοδήποτε περίεργο να ανιχνεύσει την θέση κάποιου άλλου, αρκεί να δώσει το τηλέφωνο του προσώπου που τον ενδιαφέρει...
Επίσης η θέση μας προδίδεται και από το GPS που μπορεί να έχει το αυτοκίνητό μας. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του κλεμμένου αυτοκινήτου μας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την online παρακολούθηση των οδηγών μιας εταιρείας! Βέβαια η θέση του αυτοκινήτου μας μπορεί να ανιχνευθεί και μέσω των καμερών παρακολούθησης που υπάρχουν στους δρόμους, σε συνδυασμό με τα λογισμικά αναγνώρισης αριθμού πινακίδας αυτοκινήτων (ANPR). Αλλά και εμάς μπορούν να μας ανιχνεύσουν μέσω των διάσπαρτων καμερών (που υπάρχουν στα μετρό και τους δρόμους) σε συνδυασμό με ένα λογισμικό ανάλυσης και αναγνώρισης προσώπων.
Πάντως το data mining, δηλαδή η συλλογή των προσωπικών πληροφοριών μας από τρίτους, οξύνεται όλο και περισσότερο. Εταιρείες και ιδιώτες προσπαθούν συνεχώς να συλλέξουν δεδομένα για μας, τα οποία καταχωρούνται σε βάσεις δεδομένων με σκοπό είτε την πώληση σε άλλους, είτε την χρησιμοποίησή τους για δικό τους όφελος. Απλά παραδείγματα είναι η αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων στο email μας (spam mails) από εταιρείες που ποτέ δεν τους δώσαμε το email μας, οι τηλεφωνικές κλήσεις από εταιρείες που ποτέ δεν τους δώσαμε το τηλέφωνό μας, οι αποστολές διαφημιστικής αλληλογραφίας από βουλευτές που ποτέ δεν τους δώσαμε την διεύθυνσή μας, κτλ.
Αν δεν σας πειράζουν ιδιαίτερα τα παραπάνω, τότε ίσως προβληματιστείτε κάποτε, όταν καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν σας ασφαλίζει επειδή είχατε στο ιστορικό σας πολλά τρακαρίσματα ή εξ' αιτίας της ιδιαίτερα άσχημης διατροφής που κάνετε (βάσει των αγορών σας στο super market) ή λόγω της ιδιαίτερα καθιστικής σας ζωής...
Συμπληρωματικό:
Το καλοκαίρι του 2007 η ελληνική Ε.Υ.Π (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριων) προμηθεύτηκε το ελληνικό σύστημα "Big Brother". Πρόκειται για ένα υπερσύστημα παρακολούθησης αποτελούμενο από 50 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθούν και να φιλτράρουν ταυτόχρονα από 6000 κινητά και σταθερά τηλέφωνα τις συνομιλίες, τα SMS, τα MMS, τα email που αποστέλλονται, καθώς και τα sites που επισκεπτόμαστε! Το εν λόγω υπερσύστημα συνδέεται μέσω μισθωμένων γραμμών του ΟΤΕ με τις 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και με παρόχους internet, ώστε να καταγράφει καθημερινά δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις και ένα μεγάλο τμήμα δεδομένων που διακινείται στο διαδίκτυο.
Όμως το μεγάλο μειονέκτημα του υπερσυστήματος αυτού είναι η αδυναμία παρακολούθησης των ιντερνετικών chat rooms και των ιντερνετικών τηλεφωνικών συνομιλιών που πραγματοποιούνται μέσω VoIP! Με άλλα λόγια οι τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω του internet, όχι μόνο είναι δωρεάν για όσους έχουν ADSL, αλλά είναι και πιο ασφαλείς, αφού δεν μπορούν να καταγραφούν από τον ελληνικό Big Brother... Καλό, ε;

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.(ΕΧΘΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ)...

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.(ΕΧΘΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ)...

Μαθετε περισσοτερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.(ΕΧΘΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ)...




Αγαπητοί μου φίλοι γεια σας .Σήμερα καθώς έψαχνα στο διαδίκτυο για κάποια θέματα τέλος πάντων, έπεσα σε μια σελίδα την οποία είχα ξανά επισκεφτεί αλλά εν συντομία .Ανακάλυψα λοιπόν εκεί ότι αυτός ο κύριος που αρθρογραφεί, έχει να δώσει πολλά στην μίζερη και φτωχή μας χώρα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει καρδιά και μυαλό τόσο ώστε να μπορεί να τετραγωνίζει την κατάρα που μας δέρνει(χρόνια τώρα πολλά),και ίσως θα έλεγα μπορεί και την βάζει σε μια τάξη. Προτού λοιπόν σας παρουσιάσω ένα κομμάτι από τα λεγόμενα του, θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να τον ευχαριστήσω. Να του δώσω συγχαρητήρια γιατί ο τρόπος που σκέπτεται αγγίζει την ψυχή μου. Πιστεύω να γίνει το ίδιο και με εσάς. ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ……………………..




Χάρη στα κινητά τηλέφωνα μπορούμε να μιλήσουμε με όποιον θέλουμε, αλλά και να επικοινωνήσουν μαζί μας ότι ώρα θέλουν. Έτσι οι περισσότεροι μιλούν με τις ώρες στο τηλέφωνο, αψηφώντας τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου που προμηνύουν οι ερευνητές! Επίσης οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και οι παιχνιδομηχανές έχουν κατακλύσει τα σπίτια μας και τα αυτοκίνητά μας! Αποτέλεσμα: μηδενική επικοινωνία μεταξύ των μελών κάθε οικογένειας... Μήπως τελικά δεν είμαστε αρκετά ώριμοι για την τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας;
Αμπατζόγλου Γιάννης
Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Καθηγητής Ηλεκτρονικών (ΠΕ17) στα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια)

Η σημερινή τεχνολογία έχει κατακλύσει την ζωή μας με ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους για όλες τις ώρες και όλες τις ανάγκες μας! Τα πάντα γύρω μας είναι ηλεκτρονικά τελευταίας τεχνολογίας... από την τηλεόρασή και τον υπολογιστή μας, μέχρι το κινητό μας ή το mp3 player που χρησιμοποιούμε για να ακούμε στον δρόμο μουσική!
Η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτητα φωτός. Πριν από 30 χρόνια θεωρούνταν πλούσιοι όσοι είχαν μια ασπρόμαυρη τηλεόραση, τηλεφωνική γραμμή ή αυτοκίνητο και σήμερα δεν νοείται οικογένεια που να μην έχει ο καθένας την τηλεόρασή του, το κινητό του και το αμάξι του! Ειδικά άμα κάποιος δεν έχει σήμερα κινητό, θεωρείται από τους υπόλοιπους πρωτόγονος (εξ' ου και οι αντίστοιχες διαφημίσεις κινητής τηλεφωνίας)! Και ποιος δεν ζηλεύει τις προνομιούχες οικογένειες που ζούνε στα "έξυπνα" σπίτια, όπου τα πάντα γίνονται αυτόματα ή με την χρήση ενός τηλεκοντρόλ!
Όμως ένα σύνθημα που διάβασα σε ένα τοίχο με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Το σύνθημα έλεγε "Ο πολιτισμός μας σταματά όταν σβήσει το ρεύμα". Άκουσα και ένα ανέκδοτο που έλεγε τα εξής: "Χθες το βράδυ είπα στην γυναίκα μου ότι δεν θα ήθελα ποτέ να με αφήσει να ζω με την βοήθεια των μηχανημάτων (εννοώντας τα ιατρικά) και εκείνη μου έβγαλε από την πρίζα την τηλεόραση και τον υπολογιστή". Στην αρχή μου φάνηκε αστείο και γέλασα. Όμως μετά συνειδητοποίησα ότι πράγματι είμαστε εξαρτημένοι από τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά!
Έχοντας συνηθίσει στην χρήση του κινητού τηλεφώνου, δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτό. Όταν το ξεχάσουμε στο σπίτι πανικοβαλλόμαστε, λες και ξεχάσαμε το πορτοφόλι μας! Μιλάμε με τις ώρες στο κινητό, αψηφώντας τους κινδύνους για εμφάνιση καρκίνου που προμηνύουν οι επιστήμονες! Οι τηλεοράσεις παίζουν 24 ώρες το 24ωρο σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ακόμα και όταν κοιμόμαστε! Οι υπολογιστές έχουν μπει στα σαλόνια μας ως ψηφιακά κέντρα ψυχαγωγίας, για να παίζουν μουσική, ταινίες, internet, παιχνίδια, κτλ. Τα παιδιά πια δεν παίζουν μεταξύ τους ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κρυφτό, κτλ., αλλά το καθένα παίζει μόνο του με την παιχνιδομηχανή του (Xbox, Playstation) στο δωμάτιό του.
Ένα από τα αντίκτυπα της αλόγιστης χρήσης της τεχνολογίας στο σπίτι είναι η απομόνωση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Δεν συζητούν οι γονείς με τα παιδιά, τα οποία γίνονται αντικοινωνικά και υιοθετούν αρνητικά πρότυπα μέσα από τα πολεμοχαρή παιχνίδια. Τα βιβλία και οι εγκυκλοπαίδειες αραχνιάζουν στα ράφια του σπιτιού, ενώ την ώρα του μαθήματος στο σχολείο οι μαθητές κρατούν και παίζουν με το κινητό τους αντί να γράφουν με το στυλό τους! Οι μετακινήσεις μας γίνονται με τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα, ακόμα και για τις πιο μικρές αποστάσεις, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πασχίζει από την παχυσαρκία. Και βέβαια να μην ξεχνάμε το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται από την έκλυση θερμότητας από τις συσκευές, αλλά και την υπερκατανάλωση ρεύματος που εκτός από τις τσέπες μας αδειάζει και τους ορυκτούς πόρους της γης.
Θα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε από το "τεχνολογικό κώμα" και να αρχίσουμε να ζούμε πραγματικά! Η ζωή δεν είναι μόνο καφετέρια, τσιγάρο, κινητό, τηλεόραση και υπολογιστές. Ας ανοίξουμε και κάποιο βιβλίο, ας συζητήσουμε και κάποιο άλλο θέμα εκτός από το ποδόσφαιρο, το χρηματιστήριο και τα πολιτικά, ας συζητήσουμε στα παιδιά μας για τα προβλήματά τους και να τα ενημερώσουμε για τους διάφορους κινδύνους της εποχής μας (AIDS, ναρκωτικά), ας κάνουμε καμιά βόλτα με τα πόδια, ας πάμε στο θέατρο, κτλ.
Δεν λέω να βγάλουμε όλες τις συσκευές από την πρίζα για να ζούμε με τα κεριά και να επικοινωνούμε με καπνούς, αλλά να χρησιμοποιούμε αυτό που πρέπει μόνο όταν πρέπει. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να μιλάμε 3 και 4 ώρες στο κινητό μας το μήνα, επειδή τις έχουμε προπληρώσει. Ας μειώσουμε τις ώρες μιλώντας στο κινητό για έκτακτες ανάγκες και όχι για να περνάμε την ώρα μας. Μην ξεχνάμε ότι το κινητό φτιάχτηκε για την εξυπηρέτηση των πολυάσχολων επιχειρηματιών που δεν βρίσκονται στο γραφείο τους και ότι οι επιστήμονες θεωρούν βλαβερή την χρήση του κινητού όταν ο χρόνος ομιλίας ξεπερνά τα τρία λεπτά τον μήνα! Επίσης να περιορίσουμε τις ώρες που βλέπουμε τηλεόραση και παίζουμε παιχνίδια στον υπολογιστή. Ο χρόνος που θα μας περισσέψει μπορεί να αξιοποιηθεί πιο παραγωγικά.
Η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη αν χαλιναγωγήσουμε το πάθος μας για την τεχνολογία και προγραμματίσουμε καλύτερα την μέρα μας. Πρέπει επιτέλους να ωριμάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για το καλό μας και όχι για την καταστροφή μας.