Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Τεράστιες τρύπες στη μαγνητόσφαιρα της Γης

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Τεράστιες τρύπες στη μαγνητόσφαιρα της Γης

Μαθετε περισσοτερα

Τεράστιες τρύπες στη μαγνητόσφαιρα της Γης


Σύμφωνα με αποκαλύψεις της NASA που βασίζονται σε δορυφορικές παρατηρήσεις, στη μαγνητική ασπίδα της Γης παρατηρούνται δύο γιγάντιες τρύπες οι οποίες κάνουν την εμφάνιση τους ανά διαστήματα και οι οποίες αφήνουν τον επικίνδυνο ηλιακό άνεμο να φτάσει μέχρι την ατμόσφαιρα. Παρόλο που ήταν ήδη γνωστό πως ο χώρος που καταλαμβάνει το γήινο μαγνητικό πεδίο, δηλαδή η μαγνητόσφαιρα, αφήνει την διέλευση φορτισμένων σωματιδίων κάποιες φορές στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και με ταχύτητα έως και 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα ανά ώρα, εντούτοις οι επιστήμονες δεν πίστευαν πως η διατάραξη αυτή γίνεται τόσο συχνά, δημιουργώντας ξαφνικά τέτοιου είδους ρεύματα ηλιακού ανέμου, τα οποία οδηγούν σε γεωμαγνητικές καταιγίδες που προκαλούν βλάβες στους δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και κάνουν φωτεινότερο και εντυπωσιακότερο το βόρειο και το νότιο σέλας.
Η συγκεκριμένη αποστολή η οποία ονομάστηκε Themis, βασίστηκε σε καταγραφές ενός στόλου 5 μικρών δορυφόρων, οι οποίοι κατέγραψαν πέρυσι δύο παροδικές τρύπες, από τις οποίες η μία ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Ο Τζίμι Ρίντερ του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμπσαϊρ που παρουσίασε την έρευνα στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε: “Το άνοιγμα ήταν τεράστιο: τέσσερις φορές πιο πλατύ από ό,τι η ίδια η Γη. Αυτού του είδους η ροή σωματιδίων είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από ό,τι θεωρούσαμε εφικτό”.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν την πεποίθηση πως τέτοιες τρύπες στην μαγνητόσφαιρα της Γης εμφανίζονται όταν τα μαγνητικά πεδία της Γης και του Ήλιου ευθυγραμμίζονται προς την ίδια κατεύθυνση, τα στοιχεία όμως της συγκεκριμένης έρευνας έδειξαν ότι στην ουσία ισχύει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή όταν τα μαγνητικά πεδία βρίσκονται σε αντιπαράλληλη ευθυγράμμιση, τα εισερχόμενα σωματίδια εικοσαπλασιάζονται. Τέλος, οι γεωμαγνητικές καταιγίδες αναμένεται να κορυφωθούν το 2012, όταν ηλιακή δραστηριότητα φτάσει στο μέγιστο του 11ετούς κύκλου της.