Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: ΓΡΙΠΗ-ΧΡΗΜΑ-ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΑ...................

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: ΓΡΙΠΗ-ΧΡΗΜΑ-ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΑ...................

Μαθετε περισσοτερα

ΓΡΙΠΗ-ΧΡΗΜΑ-ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΑ...................

Στις χολιγουντιανές ταινίες των δεκαετιών του '70 - '80, θυμάται η Άννα Δόλλαρη στα "Επίκαιρα", αγαπημένο θέμα αποτελούσε η εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού. Συνοπτικά, το σενάριο συνήθως ήθελε ένα πειραματόζωο να δραπετεύει από το εργαστήριο όπου πραγματοποιούνταν δοκιμές ενός νέου ιού, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται η επιδημία σε όλες τις (αμερικανικές) πολιτείες και, στη συνέχεια, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένας ακέραιος και ευσυνείδητος επιστήμονας επιδιδόταν τότε σε έναν αγώνα για να μαθευτεί η αλήθεια, αλλά προσέκρουε στο τείχος κυβερνώντων και οικονομικών συμφερόντων, που δεν ήθελαν τη δημοσιοποίηση στοιχείων και ερευνών. Στο τέλος, τα κατάφερνε, έβρισκε το αντίδοτο, ο πληθυσμός εμβολιαζόταν και η ανθρωπότητα σωζόταν. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή πραγματικότητα όσα ακούγονται για τον ιό της νέας γρίπης και το εμβόλιο για την αντιμετώπισή του;


ΑΝΝΑ ΔΟΛΛΑΡΗ, Περιοδικό Επίκαιρα (τεύχος 6)
"Πόλεμος γιατρών και δισεκατομμυρίων πάνω από ένα εμβόλιο"
"Η εταιρεία κολοσσός στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας Baxter, με έδρα το Ιλινόις των ΗΠΑ, κατοχύρωσε την πατέντα του εμβολίου κατά του ιού της νέας γρίπης στις 28 Αυγούστου του 2008, ένα χρόνο περίπου πριν από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος! Η αίτησή της, με τον αριθμό 12/199 997, απαντήθηκε με την απόφαση-αριθμό US 20090060950Α1, που κατοχύρωσε στη Baxter International την ευρεσιτεχνία παρασκευής εμβολίου κατά της γρίπης. Σημειώνεται ότι το 2001 η ίδια εταιρεία κατηγορήθηκε ότι από λάθος ενός διοικητικού της στελέχους, κάτι που έγινε και δημοσίως παραδεκτό, μεταφέρθηκε ο ιός Η511 της γρίπης των πτηνών σε εργαστηριακές μονάδες της Ευρώπης.
Εκτός των εταιρειών παρασκευής του εμβολίου, στο χορό των δισεκατομμυρίων έχουν μπει και οι φαρμακοβιομηχανίες που υποστηρίζουν τη θεραπευτική αγωγή κατά του ιού και, βέβαια, επιτίθενται λυσσαλέα κατά του εμβολίου. Η Roche, με το παραδοσιακό Τamiflu, και η GlaxoSmithKline -που παρασκευάζει και εμβόλιο-, με το Relenza, βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις παγκοσμίως στη διακίνηση αντιικών φαρμάκων. Ήδη, όμως, έχουν κυκλοφορήσει έρευνες, με πιο πρόσφατη αυτή των βρετανικών υγειονομικών Αρχών, που θέλουν τα δύο φάρμακα ανίσχυρα μπροστά στο νέο ιό.
Ελληνικός εμφύλιος πάνω από ένα εμβόλιο

Πέντε πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, η Βaxter, η Νovartis, η GlaxoSmithKline, η Sanovi-Pasteur και η Solvay «σφάζονται» στην... ποδιά του ελληνικού υπουργείου Υγείας για ένα κομμάτι από την πίτα των 8 εκατομμυρίων εμβολίων που παρήγγειλε, αξίας 64 εκατομμυρίων ευρώ! Κι όμως, αυτά τα εμβόλια πιθανώς θα ξεμείνουν στις φαρμακαποθήκες, αφού οι Έλληνες εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο να εμβολιαστούν. Πρώτοι απ' όλους οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και οι φαρμακοποιοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μόνο το 10% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εμβολιάστηκε την πρώτη εβδομάδα των εμβολιασμών. Ο λόγος; «Το συγκεκριμένο εμβόλιο παρασκευάστηκε μόλις στα μέσα Μαΐου, μετά τα δυο κρούσματα στη Φλόριντα, με αποτέλεσμα να μην ελεγχθεί ούτε η ασφάλεια του ούτε η αποτελεσματικότητά του, καθώς και με πιθανές άγνωστες παρενέργειες στο σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ελεγχθούν», απαντά ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Σπυρίδης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής «που ένα εμβόλιο παρασκευάζεται και στη σύνθεση του περιέχει κομματάκια από τον ιό, δηλαδή το γενετικό εξάμβλωμα να απορρέει από την ένωση 3 διαφορετικών υλικών από ζώα, πτηνά και χοίρους αλλά και ανθρώπινο υλικό». Οι άμεσες παρενέργειες από τη χορήγηση είναι μυϊκοί πόνοι, πυρετός και αλλεργική αντίδραση. «Αλλά δεν φοβόμαστε αυτά», συνεχίζει ο κ. Σπυρίδης. «Πιθανές βλάβες στο ήπαρ, στα νεφρά, στην καρδιά και γενικότερα στο νευρικό σύστημα όπως η νόσος Μπαζέ, που προκαλεί ολοκληρωτική παράλυση του νευρικού συστήματος, είναι αυτά που μας τρομάζουν». Σε ό,τι αφορά στις εγκύους, ο καθηγητής Παιδιατρικής είναι κάθετα αντίθετος με τον εμβολιασμό, αφού κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός μιας τερατογένεσης, μιας αποβολής ή άλλες σοβαρές βλάβες τόσο στο έμβρυο όσο και στη μητέρα, όπως νεφροπάθεια, καρδιοπάθεια και αλλοιώσεις στο νευρικό σύστημα αλλά και στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.
Το εμβόλιο παραγγέλθηκε από τις υγειονομικές Αρχές της κάθε χώρας και ο πληθυσμός εμβολιάζεται σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα εμβολιασμού. Δεν διακινήθηκε στην αγορά μέσω φαρμακείων ή ιδιωτικών κλινικών και ιατρείων, με την αιτιολογία ότι κυκλοφορεί αποκλειστικά σε φιαλίδια των δέκα δόσεων, προκαλώντας νέα ερωτήματα. «Δεν πρόκειται να εμβολιαστώ από τη στιγμή που δε γνωρίζω τι ουσίες θα μπουν στον οργανισμό μου και τι συνέπειες θα έχω στο μέλλον. Δεν υπάρχει συνταγογράφηση του εμβολίου, ούτε διανομή του στα φαρμακεία για να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται», λέει σχετικά η φαρμακοποιός κυρία Ελένη Καζάκου, απηχώντας τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων της.
Η κυρία Ελένη Μαλτέζου, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, λέει στα «Επίκαιρα» ότι η ίδια εμβολιάστηκε, αφού σύμφωνα με τον ΠΟΥ το εμβόλιο είναι 100% ασφαλές. «Παράγεται με την ίδια διαδικασία και κάτω από τους ίδιους κανόνες ασφαλείας που κατασκευάζεται και το εμβόλιο εναντίον της εποχικής γρίπης, ενώ ήδη έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους». Ακόμα και κάποιος να έχει νοσήσει ασυμπτωματικά από τη νέα γρίπη και εμβολιαστεί, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του. Κατά την άποψη της κυρίας Μαλτέζου επιβάλλεται οι έγκυες να εμβολιαστούν, ώστε ούτε οι ίδιες ούτε το έμβρυο να προσβληθούν από τον ιό και μάλιστα με βαριά συμπτώματα. Όπως λέει η λοιμωξιολόγος, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, μία έγκυος έχει 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθεί και να νοσήσει σε βαριά μορφή από έναν οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο. Ο εμβολιασμός απαγορεύεται να γίνει κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου, στο στάδιο δηλαδή της οργανογένεσης του εμβρύου, αλλά συνίσταται μετά τον 4ο και 5ο μήνα της κύησης.



Την ανάγκη να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου όσοι πάσχουν από νεφροπάθεια, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια και δύσπνοια τονίζει ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος κ. Χρήστος Συμεωνίδης. Σύμφωνα με το γιατρό, το συγκεκριμένο εμβόλιο μειώνει σε υψηλά ποσοστά τις πιθανότητες να προσβληθούν οι συγκεκριμένοι ασθενείς από τον ιό της νέας γρίπης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός ΗIΝI προκαλεί τεράστιες βλάβες στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα ειδικά άτομα που πάσχουν από άλλα υποκείμενα νοσήματα να κινδυνεύουν άμεσα να πάθουν μηνιγγίτιδα, βρογχίτιδα και βακτηριαιμία.



Το ζοφερό ενδεχόμενο μετάλλαξης

Ο εντοπισμός τριών κρουσμάτων μετάλλαξης του ιού στη Νορβηγία σήμανε συναγερμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Η υποψία ότι το παρασκευασθέν εμβόλιο μπορεί να μην είναι ικανό ώστε να αντιμετωπίσει τη μετάλλαξη κάποιων στοιχείων του ιού σκορπά πανικό. Οι υγειονομικές Αρχές και ο ΠΟΥ συνιστούν ψυχραιμία και διακηρύσσουν ότι προς το παρόν τα εμβόλια που ήδη έχουν κατασκευαστεί για την καταπολέμησή του προσφέρουν επαρκή προστασία. Ο Ντιντιέ Ουσέν, ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας της Γαλλίας, δήλωσε ότι η ενισχυτική δράση του εμβολίου δεν μεταβάλλεται με αυτή τη μετάλλαξη, οπότε τα εμβόλια παραμένουν ο σίγουρος τρόπος αντιμετώπισης της νέας γρίπης. Συμπληρώνει ότι εμπεριείχαν ήδη ανοσοενισχυτικά, αφού οι επιστήμονες τα κατασκεύασαν αρχικά έτσι ώστε να είναι ικανό να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη μετάλλαξη, σενάριο που για τους καλά γνωρίζοντες ήταν εξαρχής πιθανό. Ωστόσο, οι φιλύποπτοι διαβλέπουν μια «τιμωρία» που επιβάλλουν οι μεγαλοφαρμακευτικές εταιρείες σε αυτούς που υποδέχτηκαν «παγερά» το νέο εμβόλιο.



Ο γενετιστής κ. Νίκος Καμπούρης αποκαλύπτει πως κυρίως στην περίπτωση εργαστηριακού λάθους, καιροφυλακτεί ο «ανασυνδυασμός», δηλαδή η εμφάνιση ενός δηλητηριώδους και πιο! επικίνδυνου ιού, εάν και εφόσον με κάποιο τρόπο μολυνθούν οι ήδη υπάρχοντες ιοί, που συνθέτουν τον ιό Η1Ν1. Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη «η αντιμετώπιση της μετάλλαξης του ιού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αφού το συγκεκριμένο φαινόμενο σημαίνει ότι διαφοροποιείται η κληρονομούμενη αλλαγή στο γενετικό υλικό του ιού, με παρενέργειες οι οποίες δεν είναι πάντοτε ελεγχόμενες ή προβλέψιμες». Από την άλλη πλευρά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφαλή χρήση των εμβολίων αλλά και τον εν γένει τρόπο παρασκευής τους, «αφού τα συγκεκριμένα σκεύασματα υπονομεύουν το ανθρώπινο γονιδιακό σύστημα, με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον ειδικά στις περιπτώσεις που κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τις ουσίες από τις οποίες παρασκευάζονται, όπως στην περίπτωση του εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1, όπου πολλά ακούγονται αλλά τίποτε δεν έχει πιστοποιηθεί για την επικινδυνότητα ή την ασφάλεια του»."



Χρήστος Γεωργίου (Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), εφημερίδα Ελευθεροτυπία



"Οικονομικά παιχνίδια με το εμβόλιο ... πίσω από τις πλάτες μας"



"Η πρόσφατη είδηση για απόσυρση στον Καναδά μιας παρτίδας εμβολίου ως άκρως επικίνδυνη (1) επιβεβαιώνει τους φόβους των πολιτών. Παράλληλα, δικαιώνει κι εκείνους τους επιστήμονες και γιατρούς που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, μη επηρεαζόμενοι από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και τους πολιτικούς φορείς τους, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι αρμόδιες επιτροπές υγείας της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια εταιρεία Glaxo ζήτησε από τους γιατρούς του Καναδά να σταματήσουν τη χρήση μιας πολύ πρόσφατης παρτίδας εμβολίου (του Οκτωβρίου), 170.000 δόσεων, διότι δημιούργησε επικίνδυνες παρενέργειες (αναπνευστικά προβλήματα, ταχυκαρδίες, δερματικά εξανθήματα κ.ά.) σε ποσοστό 500% πάνω από το αναμενόμενο. Βέβαια, το κακό είχε ήδη γίνει, διότι μόνο 900 δόσεις αποσύρθηκαν καθότι οι υπόλοιπες είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί. Μάλιστα, στις πόλεις Μανιτόμπα και Κεμπέκ του Καναδά διερευνώνται τρεις θάνατοι που επήλθαν εντός μιας εβδομάδας από τη λήψη του εμβολίου, χωρίς τα θύματα να ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου (2, 3).



Για ευνόητους λόγους, η ελληνική κυβέρνηση από κοινού με τα ΜΜΕ (κυρίως τα τηλεοπτικά) αποκρύπτουν από τους πολίτες το γεγονός ότι το επίμαχο καναδικό εμβόλιο της εταιρείας Glaxo, το Arepanrix Η1Ν1, είναι απόλυτα ίδιο ως προς τα συστατικά του με το Pandemrix που μας πούλησε. Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες χρήση που έχει συντάξει η εταιρεία και για τα δύο εμβόλιά της [4, 5].



Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα που έχει τεθεί είναι αν η Glaxo και η Baxter (που φτιάχνει το αμερικανικό εμβόλιο Celvapan για τον ιό Η1Ν1) ήταν προετοιμασμένες χρόνια πριν για μια πανδημία της γρίπης των χοίρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι και οι δύο αυτές εταιρείες είχαν καταθέσει πατέντες για τέτοιου είδους εμβόλια πολύ πριν εντοπιστεί αυτός ο ιός στον άνθρωπο για πρώτη φορά τον Μάρτιο-Απρίλιο 2009 στο Μεξικό.

Συγκεκριμένα, στις 21 Μαρτίου 2006 η Glaxo κατέθεσε πατέντα (αριθμός WO2006100109Α1), στην οποία αναφέρεται ο ιός Η1Ν1 (σελίδα 23) καθώς και τα επικίνδυνα συστατικά του εμβολίου της (του Pandemrix), όπως το ανοσοενισχυτικό σκουαλένιο (σελίδα 44) και η τοξική υδραργυρούχος θειομερσάλη (σελίδα 12) [6]. Μάλιστα, στις 2 Φεβρουαρίου του 2007 η Glaxo υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) για έγκριση εμπορίας του εμβολίου Pandemrix, που της εγκρίθηκε στις 20 Μαΐου του 2008 [7, 8].

Η αίτηση ήταν για εμβόλιο-καλούπι («mock-up») με την ίδια σύσταση, αλλά με άλλο στέλεχος του ιού, και συγκεκριμένα το ανθρώπινο στέλεχος Η5Ν1.

Το ίδιο είχε κάνει και η αμερικανική εταιρεία Baxter (μεγάλο μέρος των μετοχών της οποίας κατέχει ο περιβόητος υπουργός Αμυνας της πρώην κυβέρνησης Μπους, Ντόναλντ Ράμσφελντ). Ειδικότερα, στις 28 Αυγούστου 2008 κατέθεσε αίτηση πατέντας (αριθμός US 2009/0060950Α1) για παρασκευή εμβολίου που αφορούσε και τον ιό Η1Ν1 (σελίδα αίτησης 4) [9].

Ετσι, όταν ξέσπασε η γρίπη των χοίρων το 2009, οι δύο εταιρείες ήταν έτοιμες από το 2006. Απλά άλλαξαν το εμβόλιο-καλούπι με τον ιό Η1Ν1 και παρασκεύασαν το εμβόλιό τους με έγκριση του ΠΟΥ σε χρόνο ρεκόρ! Είναι πράγματι αξιοπερίεργο πώς ο συγχρονισμός αυτών των εταιρειών με την έλευση της γρίπης των χοίρων ήταν τόσο... τέλειος!

Οι εταιρείες Glaxo και Baxter θα μπορούσαν να αντιτείνουν ότι οι πατέντες τους προορίζονταν για την παρασκευή εμβολίων μόνο για χοίρους. Ομως στις πατέντες τους και οι δύο εταιρείες κάνουν σαφή αναφορά για χρήση του εμβολίου τους σε ανθρώπους (σελίδα 1 των πατεντών).



Ενα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός που προκύπτει από την πατέντα της Baxter είναι ότι αναφέρει ως συν-εφευρέτη του εμβολίου της έναν επιστήμονά της ονόματι δρ Kistner Otfried, ο οποίος... τυγχάνει να χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ ως εξπέρ σύμβουλός της, μαζί με άλλους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και τον δρα Norbet Hehme της Glaxo. Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε συνάντηση του ΠΟΥ στη Γενεύη (στις 2-3 Νοεμβρίου 2005) για την «αξιολόγηση και ανάπτυξη πανδημικών εμβολίων γρίπης» [10] και στη Στοκχόλμη (τον Αύγουστο του 2007) για τη σύνταξη μιας τεχνικής έκθεσης σε θέματα «δημόσιας υγείας» αναφορικά με τα εμβόλια γρίπης [11]. Αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο ο ΠΟΥ και οι φαρμακευτικές εταιρείες λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία."