Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Τα μυστήρια του πάγου της Γροιλανδίας

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Τα μυστήρια του πάγου της Γροιλανδίας

Μαθετε περισσοτερα

Τα μυστήρια του πάγου της Γροιλανδίας

Τα μυστήρια του πάγου της Γροιλανδίας



Οι επιστήμονες αλλάζουν τις υποθέσεις τους σχετικά με το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, το οποίο εκτείνεται σε βάθος δύο μιλίων.

Παρατηρώντας το λιώσιμο των επιφανειακών πάγων κατά την αύξηση της θερμοκρασίας, οι ερευνητές πριν από μερικά χρόνια είχαν συμπεράνει ότι το νερό από το λιωμένο πάγο φθάνει μέσα από ρωγμές στη βάση του στρώματος πάγου. Με αυτόν τον τρόπο «λιπαίνει» την κίνηση του πάγου πάνω στο πέτρωμα στο οποίο κάθεται, επιτρέποντας στους παγετώνες να φτάσουν πιο γρήγορα στη θάλασσα.

Τώρα η εικόνα φαίνεται πιο περίπλοκη και λιγότερο προβλέψιμη, λένε οι ειδικοί. Σε αντίθεση με το τι πίστευαν μέχρι τώρα, το νερό από τους λιωμένους πάγους δεν ευθύνεται για τη μεγάλη επιτάχυνση των παγετώνων προς την θάλασσα. Όπως αναφέρουν, οι αλλαγές στα μέτωπα των παγετώνων, όπου ο πάγος συναντά τον ωκεανό, είναι το κλειδί στην όλη υπόθεση.

Το νερό από το λιώσιμο των πάγων αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και άρα θα έπρεπε να αυξάνει την ταχύτητα των παγετώνων. Προς έκπληξη όμως των ειδικών, κατά το μέσο του καλοκαιριού, παρατηρήθηκε μείωση της ταχύτητας των υπό παρακολούθηση παγετώνων.

Έτσι, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η αύξηση του ρυθμού τήξης των πάγων δεν μεταφράζεται αυτόματα σε μεγαλύτερη ταχύτητα των παγετώνων. Η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη και πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτό το τι ακριβώς συμβαίνει.

Εκείνο όμως που γνωρίζουν πιο σίγουρα οι ειδικοί, είναι ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας χάνουν μάζα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πριν από 10 χρόνια, συμβάλλοντας στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά μισό χιλιοστό κάθε χρόνο.
ΠΗΓΗ(http://rc-cafe.blogspot.com/2010/01/blog-post_2395.html)