Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Υπάρχουν νοήμονα όντα σε άλλους πλανήτες;

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Υπάρχουν νοήμονα όντα σε άλλους πλανήτες;

Μαθετε περισσοτερα

Υπάρχουν νοήμονα όντα σε άλλους πλανήτες;

Υπάρχουν νοήμονα όντα σε άλλους πλανήτες;


Χρίστος Γούδης
Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας και  Αστροφυσικής, Καθηγητής στον Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών 

   «Δεν αποκλείεται η ύπαρξη νοημόνων όντων σε άλλους πλανήτες. Κάθε άλλο! Δηλαδή είναι πολύ ανθρωποκεντρικό και εγωκεντρικό να θεωρήσουμε ότι σε ένα σύμπαν όπως το εννοούμε με τα τόσα δισεκατομμύρια πλανητών η ζωή έχει αναπτυχθεί μόνο στη Γη. Είναι εντελώς αρτηριοσκληρωτικό και εγωκεντρικό να να το θεωρούμε έτσι.
   Η μορφή επικοινωνίας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα διότι εδώ έχουμε δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ μας, μεταξύ των ανθρώπων. Έχουμε αδυναμία επικοινωνίας με προηγμένες μορφές έμβιες όπως είναι τα διάφορα ζώα, και πρακτικά μηδενική δυνατότητα επικοινωνίας με φυτά, δέντρα, και μικρότερα έντομα. Ως εκ τούτου, πάντα η αίσθηση της επικοινωνίας είναι περιορισμένη από τα μοντέλα του πολιτισμού μας.  Δηλαδή όταν έχουμε “ταμ-ταμ” προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους εξωγήινους με “ταμ-ταμ”. Θυμάμαι τον περασμένο αιώνα η μέθοδος ήταν να ανοίξουμε μεγάλες χαράδρες στη Σαχάρα και να βάλουμε εκεί πετρέλαιο με φωτιές ώστε να μας δούνε. Τώρα έχουμε ανάπτυξη ραδιοφωνικής φύσεως. Ασχολούμεθα με την ραδιοφωνική επικοινωνία. Υποθέτω ότι τον τελευταίο καιρό θα περιμένουμε να στείλουμε κανένα e-mail, ή να πάρουμε ή να δώσουμε σήματα από το κινητό μας. Πάντα το μοντέλο το οποίο έχουμε για την επικοινωνία περιορίζεται από την τρέχουσα πραγματικότητα η οποία θα υπερκεραστεί εκ των πραγμάτων από την επόμενη γενιά ανακαλύψεων.»  

Σταμάτης Κριμιζής
Επίτιμος Διευθυντής Τμήματος Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστημίου John Hopkins, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό Διαστήματος (ESA)

  «Τίποτα δεν αποκλείεται. Και έχουν γίνει προσπάθειες επιστημονικές για ορισμένους υπολογισμούς με τη λεγόμενη εξίσωση του Ντρέικ, η οποία λαμβάνει υπόψιν τις πιθανότητες σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρχουν επί παραδείγματι οι πλανήτες σαν τη Γη, εάν θα έχουν ένα πολιτιστικό επίπεδο κ.τ.λ., και έχει βγάλει κάποια συμπεράσματα. Βέβαια αυτό εξαρτάται από τι αριθμούς βάζει κανείς μέσα στην εξίσωση. Αλλά αν πούμε τώρα για μία ακτίνα από πενήντα έτη φωτός, που όπως είπαμε είναι από 470 τρισεκατομμύρια χλμ, σύμφωνα με την εξίσωση Τρέικ υπολογίζει κανείς σε ένα πολιτισμό επί παραδείγματι.
  Ένας πολιτισμός υπό τις καλύτερες συνθήκες και όπως είπαμε προηγουμένως είναι σε τεράστιες αποστάσεις. Ακόμη, είπατε για επικοινωνία. Βέβαια σήμερα επικοινωνούμε με ραδιοκύματ�� και άρχισαν και οι επικοινωνίες με λέιζερ. Αλλά αυτά είναι προορισμένα για την ταχύτητα του φωτός. Δηλαδή πρέπει οπωσδήποτε να περιμένουμε έναν ανθρώπινο βίο για να στείλουμε ένα μήνυμα και να περιμένουμε έπειτα να λάβουμε μία απάντηση. Εάν υπάρχει ένας πολιτισμός σε μία ακτίνα πενήντα ετών φωτός τότε όταν στείλουμε ένα μήνυμα θα περιμένουμε για μία απάντηση πενήντα χρόνια να πάει και πενήντα χρόνια να επιστρέψει. Εκατό χρόνια. Μία ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει τουλάχιστον με τις σημερινές μας γνώσεις πιο γρήγορος τρόπος επικοινωνίας από αυτόν της ταχύτητας του φωτός. 
  Δηλαδή είμαστε περιορισμένοι να κοιτούμε κάπου στη γειτονιά μας, δηλαδή κάπου πολύ κοντά. Το πιο κοντινό αστέρι σε εμάς είναι το Άλφα του Κενταύρου και είναι σε απόσταση πέντε ετών φωτός. Υπάρχει η πιθανότητα εάν υπάρχει εκεί πολιτισμός να πάρουμε ένα μήνυμα σχετικώς γρήγορα. Αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει κάποιος πλανήτης και καταφανώς και όχι αναγκαστικά πολιτισμός σε ένα επίπεδο που θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε.»
Ξενοφών Μουσσάς
Διευθυντής Τμήματος Εργαστηρίου  Αστροφυσικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής  Καθηγητής Φυσικής  Διαστήματος .

  «Στο δικό μας ηλιακό σύστημα νομίζω ότι δεν υπάρχουν έλλογα όντα, έτσι όπως τουλάχιστον εμείς τα αντιλαμβανόμαστε. Ενδεχομένως να υπάρχουν μικρόβια, λειχήνες, τέτοιες μορφές της ζωής, που ίσως το λέμε και με κάποια κρυμμένη περιφρόνηση, όπως θα παρατηρήσατε. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολιτισμοί άλλοι στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Θα ΄λεγα κανείς δεν πιστεύει κάτι τέτοιο από τους επιστήμονες. Σε άλλα ηλιακά συστήματα, όμως, ίσως και σε κοντινά αστέρια, να υπάρχουν κάποιοι οργανισμοί, και ίσως και έλλογα όντα, αναπτυγμένα λιγότερο ή περισσότερο.»

Σταμάτης Αλαχιώτης 
Καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Πατρών.

  «Κοιτάξτε, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Γη, ο πλανήτης μας, έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και ότι το σύμπαν έχει ηλικία 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, θα υπάρχουν πλανήτες οι οποίοι έχουν ηλικία μεγαλύτερη της Γης. Πλανήτες όμως, οι οποίοι θα έχουν και την ίδια φυσική ιστορία και τις ίδιες συνθήκες. Εάν λοιπόν εκεί προέκυψε ζωή, τότε το πιο πιθανό είναι αυτοί να είναι πιο εξελιγμένοι απ΄ ό,τι είναι η ζωή στο δικό μας πλανήτη. Διότι το δικό μας το είδος δεν είναι το τελευταίο της εξελικτικής αλυσίδας.
Μετά από μερικές χιλιάδες ή ένα εκατομμύριο ή δύο εκατομμύρια χρόνια, μπορεί να υπάρχει άλλο είδος, ο homo universals ας πούμε, που θα έχει άλλες δυνατότητες αντίληψης και άλλες δυνατότητες επικοινωνίας. Επομένως, εάν υπάρχουν τέτοιοι πλανήτες, δεν είναι απίθανο να έχει δημιουργηθεί και εκεί ζωή και να είναι εξελιγμένοι.
  Το πώς θα επικοινωνούν ή όχι, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, η οποία και αυτή εμπίπτει στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αλλά προσεγγίστηκε πολλές φορές και με πιο πρακτικούς τρόπους.  Θυμάμαι από τότε που ήμουν φοιτητής έγραφαν οι εφημερίδες για πολύ καιρό ότι η τότε Σοβιετική Ένωση συνέλαβε σήματα από το διάστημα τα οποία προέρχονταν από νοήμονα όντα. Στο τέλος απεδείχθει ότι ήταν ένα φυσικό περιοδικό φαινόμενο. Αλλά ο άνθρωπος προσπαθεί να δείξει σημάδια επικοινωνίας, π.χ. χρησιμοποιεί μουσικά σήματα που εκπέμπονται από τη Γη, ή εικονιστικά σύμβολα που είναι πάνω στους δορυφόρους, προκειμένου εάν αυτά συναντηθούν ή τα δουν ή τα ακούσουν  κάποιοι άλλοι που υπάρχουν, να υπάρξει κάποια επικοινωνία.»


Ανδρέας Θεοφίλου
Πυρηνικός Φυσικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών  «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

"Καθόλου, δεν αποκλείω την περίπτωση να υπάρχουνε νοήμονα όντα σε άλλους πλανήτες! Αυτό που αποκλείω είναι σε ό,τι έχει να κάνει με το κοντινό μας σύμπαν, γιατί προς το παρόν είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν υπάρχουνε. Γιατί απ’ τη γη στέλνουμε ειδικά σήματα, τα οποία δεν είναι φυσικά σήματα (δε μπορεί να παράγει η φύση μόνη της) και τα παράγει μόνο  ο άνθρωπος.
   Επομένως, αν υπήρχε κάπου κάποιος πολιτισμός που να ήτανε στο επίπεδο του δικού μας, τότε θα απαντούσανε σ’ αυτά τα σήματα. Δεν έχουν απαντήσει όμως ακόμη. Δε δεχθήκαμε τέτοια σήματα. Επομένως, στο κοντινό μας σύμπαν δε φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι με αρκετά υψηλό πολιτισμό. Τεχνικό πολιτισμό τουλάχιστον, ώστε να μας στείλουνε σήματα δικά τους ή να απαντήσουνε στα σήματα τα δικά μας. Νοήμονες μπορεί να είναι αλλά δεν έχουνε φτάσει ακόμη στο επίπεδο του δικού μας τεχνικού πολιτισμού."

Γιώργος Ροδάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής και Εξελικτικής Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

  «Δεν ξέρω τι ακριβώς θα πει νόηση, αλλά ξέρω κάτι: ότι όλοι οι οργανισμοί για να υπάρχουν θα πρέπει να δίνουν συνεχώς μάχη για τον ανταγωνισμό και την επιβίωση τους. Οπότε, η νόηση θα μπορούσε σε θεμελιώδες επίπεδο να είναι απλά μία στρατηγική ή μια ιδιότητα που θα επέτρεπε σε αυτούς τους οργανισμούς το να υπάρχουν. Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γιατί δεν μπορούμε να βάζουμε τα πάντα στα ανθρώπινα μέτρα. Εμείς φτιαχτήκαμε όπως φτιαχτήκαμε, με τη δική μας την ιστορία, και από την στιγμή που η ιστορία οπουδήποτε αλλού θα μπορούσε να διαφέρει, είναι τελείως άσκοπο να προσπαθούμε να είμαστε ακριβολόγοι. Δεν γίνεται αυτό.» 


Διονύσης Σιμόπουλος 
Διευθυντής «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ»

   "Δεν αποκλείω την ύπαρξη νοημόνων όντων με τεχνολογικά αναπτυγμένους πολιτισμούς και κάπου αλλού στο σύμπαν. Είναι αρκετά πιθανό να ισχύει αυτό. Δεν έχουμε όμως καμία ένδειξη και καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο. Απλώς η αστροφυσική λογική μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στα τρισεκατομμύρια των τρισεκατομμυρίων πλανητών που υπάρχουν στο σύμπαν δεν μπορεί να είμαστε οι μοναδικοί. Δεν μπορεί να είμαστε ο μοναδικός πλανήτης που δημιούργησε τις καταστάσεις εκείνες για τη γέννηση, την εξέλιξη ζωής που να φθάσει κάποια στιγμή σε τεχνολογικά αναπτυγμένο πολιτισμό. Άρα, μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι πρέπει να υπάρχουν πλανήτες οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τις καταστάσεις εκείνες για τη γέννηση και εξέλιξη της ζωής σε λογικά όντα.
  Ποια μορφή θα έχουν αυτοί οι εξωγήινοι; Ε, αυτό είναι πια το θέμα αυτό επιστημονικής φαντασίας. Παρόλα αυτά, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα: πρώτα από όλα θα πρέπει να είναι ένα ον το οποίο θα έχει δυο χέρια και δυο πόδια. Θα  έλεγα ότι δυο χέρια και δυο πόδια θα είναι  απαραίτητα και όχι τρία ή τέσσερα ή πέντε κλπ. Θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε δύο μάτια. Να βλέπει. Και λέω δυο μάτια γιατί τα δυο μάτια χρειάζονται για στερεοσκοπική παρατήρηση. Ένα μάτι δεν μας βοηθάει στη παρατήρηση στερεοσκοπικά. Ένα ον λοιπόν αναπτυγμένης νοημοσύνης θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε δυο μάτια. Τρία και τέσσερα και πέντε μάτια είναι δύσκολο γιατί τότε ο εγκέφαλός του θα μπερδευόταν. Θα πάθαινε τρα λα λα. Δεν θα μπορούσε δηλαδή να επεξεργαστεί όλες τις πληροφορίες που έρχονται από όλα αυτά τα μάτια. Άρα μιλάμε για ένα ον παρόμοιο με εμάς αλλά όχι με τη μορφή που έχουμε εμείς. Οπωσδήποτε θα έχουν μια μορφή σαν τη δική μας με την έννοια ότι η μια πλευρά θα είναι παρόμοια με την άλλη. Δεν θα έχουμε ένα σάκο με πατάτες,
ας πούμε.
  Κάτι άλλο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πώς ανάλογα με το μέγεθος του πλανήτη απ΄ όπου προέρχεται θα έχουμε και τη διάπλαση αυτού του όντος:
-Ένας μεγαλύτερος πλανήτης θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Άρα αυτό το ον θα πρέπει να είναι  κοντύτερο από εμάς και πιο ογκώδες για να μπορέσει να αντέξει τη μεγαλύτερη δύναμη της βαρύτητας.
- Αν ένας πλανήτης είναι μικρότερος από τον δικό μας, τότε μάλλον αυτό το ον θα είναι υψηλότερο από εμάς και πιο αδύνατο γιατί η βαρύτητα θα είναι πολύ μικρότερη από τη βαρύτητα της γης.
- Εάν έχουμε έναν πλανήτη ο οποίος είναι πιο κρύος από τον δικό μας ίσως να έχει τρίχωμα.
Όλα αυτά όμως βασίζονται σε εκτιμήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όπως είπα δεν έχουμε όχι αποδείξεις, αλλά καμία απολύτως ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει λογικό ον πέρα από τη γη μας σε κάποιον άλλον πλανήτη."
Σταύρος Παπαμαρινόπουλος
 Καθηγητής Γεωφυσικής Πανεπιστημίου Πατρών

  «Δεν αποκλείω να υπάρχουν άλλα όντα κάπου στο σύμπαν. Η επικοινωνία μαζί τους είναι δύσκολη, και οπωσδήποτε, η όλη προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο του S.E.T.I. και του MEGA SETI (να βρούμε δηλαδή κάποια έξυπνα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που αυτοί εκπέμπουν προς εμάς) είναι μια προσπάθεια που γίνεται στο διηνεκές. Και θα προχωρήσουμε πάνω σε αυτό το θέμα. Αλλά το πώς θα επικοινωνήσουμε, μού είναι άγνωστο.»

Παναγιώτα Πρέκα 
Επίκ. Καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου  Αθηνών 

 
«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς αλλά αυτή την στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη για να το πούμε. Εδώ υπάρχουν και προγράμματα, όπως το πρόγραμμα S.E.T.I. κ.ά., που προσπαθούνε να έλθουν σε επικοινωνία με νοήμονα όντα (εάν και εφόσον  υπάρχουν). Μέχρι στιγμής δεν έχουμε  κανένα θετικό αποτέλεσμα. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς κάτι γι’ αυτό.»
Νίκος Κατσαρός 
Χημικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών  Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

 «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από την Εξω-Βιολογία, την Αστροφυσική και την Αστροχημεία ότι υπάρχουν μορφές ζωής στο εξω-διάστημα. Όμως η επικοινωνία με αυτούς θα είναι σχετικά εύκολη στη μακρινή εκείνη εποχή διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προόδους που είχε η τεχνολογία και η επιστήμη τα τελευταία χίλια χρόνια. Φανταστείτε λοιπόν τον άνθρωπο, την επιστήμη, και την τεχνολογία με τα επιτεύγματα τα οποία θα έχει καταφέρει σε 20.000 ή σε 30.000 χρόνια από σήμερα. Επομένως, εφόσον υπάρχει αυτό το σύστημα των συντεταγμένων μέσα στο οποίο ζούμε και εμείς (δηλαδή του χωροχρόνου και της ύλης), τότε η πιθανότητα επικοινωνίας με ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
  Εάν βρίσκονται όμως τα όντα σε συστήματα συντεταγμένων έξω από το δικό μας, εάν δηλαδή αποτελούνται μόνο από ενέργεια άλλης μορφής από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα, αποτελούνται από ύλη άλλης μορφής από αυτή που είναι σήμερα και έχουν ένα διαφορετικό σύστημα συντεταγμένων, ή ενδεχόμενα αποτελούνται και από αντιύλη, τότε η μορφή επικοινωνίας με αυτούς είναι πάρα πολύ δύσκολο να την σχεδιάσουμε ή ακόμα και να την φανταστούμε, διότι και το μυαλό μας έχει ένα περιορισμένο χώρο με έναν περιορισμένο όγκο γνώσης, και δεν μπορεί να ξεπεράσει ούτε ακόμα αυτό που ονομάζουμε φαντασία.»

Μιχάλης Τσαμπαρλής
Επικ. Καθηγητής Τμήματος Αστροφυσικής  Πανεπιστημίου Αθηνών

  «Εδώ πέρα μπαίνει το νόημα της επικοινωνίας. Αν πάμε σε έναν άλλον πλανήτη και υπέρχουν νοήμονα όντα, θα πρέπι νε επικοινωνήσουμε. Όταν λέμε επικοινωνία, τι σημαίνει; Η επικοινωνία είναι συμβατικό πράγμα. Αυτή την στιγμή γιατί μιλάμε; Μιλάω μια γλώσσα, καταλαβαίνετε μια γλώσσα. Γιατί; Γιατί έχουμε εκπαιδευτεί να καταλαβαίνουμε τους ήχους αυτούς που βγάζω. Τους κάνουμε εικόνα στον εγκέφαλο και τους καταλαβαίνουμε. Όταν λοιπόν μιλάμε για επικοινωνία σε έναν άλλον πλανήτη όπου δεν θα ξέρεις κάποιον, ας φανταστούμε τους πρώτους αποίκους εκεί που θα αρχίζουνε να κάνουνε νοήματα κ.τ.λ. για να μπορέσουνε να επικοινωνήσουνε. Αν πάμε σε έναν άλλον πλανήτη λοιπόν, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε. Σημαίνει να ανταλλάξουμε μια πληροφορία. Η πληροφορία δεν είναι εικόνα. Είναι κάτι παραπάνω, έτσι; Αν σας πούνε κάτι, δεν θα μπορείτε να το ερμηνεύσετε αν δεν έχετε προηγούμενη γνώση.  Αν πάμε λοιπόν σε έναν άλλον πλανήτη, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε. Και αυτό είναι ένα ερωτηματικό.»

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ--( ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ)

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ--( ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ)

Μαθετε περισσοτερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ--( ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ
ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ




ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ - ΓΕΝΑΡΗΣ 2007



Βιοτεχνολογία είναι η τεχνολογία που αποσκοπεί στον έλεγχο των βιολογικών διεργασιών κι ο ίδιος ο ορισμός* της, στον οποίο συναντώνται εκτός από τη βιολογία, η βιοχημεία, η γενετική αλλά και η ευγονική, υποδηλώνει την ουσία του ζητήματος: μια γιγαντιαία επιχείρηση προώθησης του ελέγχου και του χειρισμού όλων των ζώντων οργανισμών και των σχέσεών τους, φυτών, ζώων και φυσικά των ανθρώπων, μέσα από τον έλεγχο και την επέμβαση πάνω στα βιολογικά θεμέλια της ύπαρξής τους. Μιλώντας ειδικότερα για τον άνθρωπο, η ανηλεής και με κάθε μέσο επίθεση της κυριαρχίας κράτους και κεφάλαιου σε παγκόσμιο επίπεδο και η επιβολή νέων ακόμα πιο δυσβάστακτων κοινωνικών και ταξικών σχέσεων εκμετάλλευσης και καταπίεσης, οδηγούν στην πλήρη απαξίωση και στην εργαλειοποίηση της ανθρώπινης ζωής, όπως και κάθε μορφής ζωής του φυσικού περιβάλλοντος. Το ανθρώπινο σώμα, όπως και κάθε ζων οργανισμός πάνω στον πλανήτη, πρέπει να ελεγχθεί και να υποταχθεί στις επιστήμες της κυριαρχίας ώστε να διαμορφωθεί εκ νέου και να ταιριάζει στις νέες εφιαλτικές επιταγές του κράτους και του κεφάλαιου.
"Γενετικά τροποποιημένες μορφές ζωής, φυτικές και ζωικές, αποτελούν το τελευταίο σύνορο στη νέα χιλιετία για το γενναίο νέο κόσμο που καταφθάνει με γοργούς ρυθμούς.
Ολόκληρη η ζωή δεν είναι πια τίποτα άλλο παρά άψυχο υλικό για σχεδιασμό, προγραμματισμό και κλωνοποίηση από τις επιστήμες που ποτέ έως σήμερα δεν είχαν υπάρξει τόσο ολοκληρωτικά υποτελείς στο κυρίαρχο παράδειγμα".
John Zerzan

To 1994 η εταιρεία Monsanto απομόνωσε την "αυξητική ορμόνη των βοοειδών με φυσική επίδραση". Στη συνέχεια συνδύασε αυτή την ορμόνη με μικροοργανισμούς, συγχωνεύοντας γενετικό υλικό από αγελάδες και ελικοβακτηρίδιο και κατασκεύασε ένα νέο προϊόν με το οποίο όταν έκαναν ένεση στα ζώα, το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της παραγωγής του γάλακτος. Αυτή η νέα ορμόνη ονομάστηκε rbGH - γενετικά τροποποιημένη αυξητική ορμόνη των βοοειδών.
Όταν πίνουμε γάλα, η πρωτεϊνική αυτή ορμόνη απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Στον κόσμο είπαν ότι το γάλα των αγελάδων που υποβλήθηκαν σε αγωγή με rbGH ήταν πανομοιότυπο με το γάλα που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Αυτή η δήλωση είναι ψευδής. Από τότε που οι αγελάδες υποβλήθηκαν σε ενέσεις με rbGH, το γάλα τους περιείχε αυξημένο ποσοστό μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται IGF -1 και μοιάζει με την ινσουλίνη.
Αυτή η ουσία είναι η πιο ισχυρή ορμόνη που υπάρχει στη φύση. Η ορμόνη IGF-1 είναι πανομοιότυπη στα βοοειδή και τους ανθρώπους. Έτσι όταν πίνουμε γάλα που περιέχει την γενετικά τροποποιημένη ορμόνη παίρνουμε επιπλέον ποσότητες της ισχυρής αυξητικής ορμόνης, πέραν του φυσιολογικού ποσοστού που παράγεται ούτως ή άλλως με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας.
Η IGF -1 έχει εντοπιστεί ως ένας από τους κύριους παράγοντες για την ανάπτυξη του καρκίνου.
Το 1970 ο μέσος όρος κατανάλωσης τυριού στην Αμερική ήταν 4,5 κιλά ανά άτομο ετησίως. Σήμερα, ο μέσος όρος κατανάλωσης είναι 14 κιλά. Το 1994, η Μonsanto με την γενετικά μεταλλαγμένη ορμόνη των βοοειδών αύξησε την παραγωγή γάλακτος σε ποσοστό έως και 40%.
Τα πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε αγωγή με την rbGH ανέπτυξαν λεμφικές ανωμαλίες. Από το 1980 έως το 2000 οι θάνατοι από καρκίνο του λεμφικού αυξήθηκαν κατά 37,3% στους άνδρες και κατά 26,4% στις γυναίκες.
Τον Φλεβάρη του 1988 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Lancet" η επιστολή ενός Γιαπωνέζου ερευνητή που ανέφερε την εκδήλωση λευχαιμίας σε πέντε παιδιά στην Ιαπωνία που είχαν υποβληθεί σε αγωγή με αυξητική ορμόνη καθώς έπασχαν από ανεπάρκεια σε αυτή την ορμόνη. Τότε επιθεωρήθηκαν τα προγράμματα αυξητικής ορμόνης σε 17 ευρωπαϊκές χώρες και βρέθηκε ότι πολλά παιδιά έπασχαν από λευχαιμία….
Η Monsanto έκανε αίτηση προκειμένου να της χορηγηθεί έγκριση για τη γενετικά τροποποιημένη αυξητική ορμόνη το Δεκέμβρη του 1986.
Σχεδόν oκτώ χρόνια μετά πήρε την τελική έγκριση.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών η Monsanto επένδυσε 500 εκατομμύρια δολάρια και υπέβαλε 55.000 σελίδες στοιχείων στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. Ωστόσο δύο μήνες μετά από αυτή την αίτηση, η Monsanto ζήτησε επιπλέον να της χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας του γάλακτος που είχε υποβληθεί σε αγωγή με την rbGH.
Αυτό το γάλα μπήκε στην διατροφική αλυσίδα των Αμερικανών επειδή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έκρινε ότι το εν λόγω γάλα ήταν ασφαλές για κατανάλωση επτά χρόνια πριν από την έγκριση της ορμόνης!
Οι άνθρωποι είχαν τυφλή εμπιστοσύνη στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων υποθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι υγείας της Αμερικάνικης κυβέρνησης φρόντιζαν για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια.
Το 1994 ο Γενικός ιατροδικαστής των ΗΠΑ, απευθύνθηκε στα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης ανακοινώνοντας τα εξής: "Το γάλα από τις αγελάδες που έλαβαν συμπληρωματική βοοειδή σωματοτροπίνη (rbGH) είναι ίδιο όπως κάθε άλλο γάλα. Δυστυχώς μερικές περιθωριακές ομάδες χρησιμοποιούν παραπλανητικές δηλώσεις και χυδαία ψεύδη, που αποτελούν μέρος μιας μακρόχρονης καμπάνιας, για ναφοβίσουν τους καταναλωτές για μια εντελώς ασφαλή τροφή".
Εδώ αξίζει να συμπληρωθεί πως έπειτα από σχετική έρευνα στελέχη των αμερικανικών κυβερνητικών αρχών αποδείχτηκαν στενοί συνεργάτες της Monsanto.
H Ευρωπαϊκή κοινότητα και ο Καναδάς απέρριψαν την αίτηση της Μonsanto για έγκριση χρήσης της rbGH περιμένοντας πρώτα να δουν τι θα συμβεί στις Η.Π.Α.
To 1997, η Monsanto έπειτα από συνεχόμενες αγωγές υποχρεώνεται να αποσύρει τις διαφημίσεις της που υποστήριζαν ότι το παρασιτοκτόνο Roundup είναι "βιοδιασπόμενο" και "φιλικό στο περιβάλλον". Παράλληλα η εταιρεία προχωράει στην κατασκευή των γ.τ. σπόρων σόγιας που χρειάζονται τo Roundup.
Ακολούθως δημιουργεί την πατέντα "Terminator" - τον Eξολοθρευτή. Βάση αυτής εξασφαλίζεται η στειρότητα των σπόρων και οι παραγωγοί υποχρεώνονται να αγοράζουν κάθε χρόνο τους σπόρους μιας και δεν είναι δυνατόν να τους κρατήσουν από την δική τους παραγωγή.
Επίσης, με την βιοπειρατεία πατρονάρει, μονοπωλεί και ελέγχει χιλιάδες ποικιλίες σπόρων υποτάσσοντας χιλιάδες αυτόχθονες αγρότες, λεηλατώντας τις παραδόσεις και την ιστορία τους.
Αυτά είναι μόνο κάποια απειροελάχιστα παραδείγματα από τις δραστηριότητες μιας από τις διαβόητες πολυεθνικές που επιτίθενται και λεηλατούν τη φύση.
Σήμερα στις καλλιέργειες των μεταλλαγμένων έρχονται πρώτες οι Η.Π.Α, ο Καναδάς και η Αργεντινή. Η Monsanto, η Syngenta, η Du Pont, η Aventis και η Dow είναι οι κυριότερες πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής και διαχείρισης των γ.τ. σπόρων ανά τον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Απρίλη του 2004 (Οδηγία 2001/18 και κανονισμοί 1829 και 1830) επέτρεψε τη διακίνηση και την καλλιέργεια γ.τ.ο, εξετάζοντας χωριστά για κάθε είδος την αίτηση της εταιρείας. Έτσι έχει δοθεί έγκριση για χρήση, σαν συστατικά προϊόντων, σε 16 γ.τ.ο. (ουσιαστικά σε παράγωγα γ.τ. καλαμποκιού, σόγιας και σε σπορέλαια από γ.τ. ελαιοκράμβη και βαμβάκι).Σε 8 από αυτoύς έχει δοθεί ταυτόχρονα και έγκριση για χρήση σαν ζωοτροφές ή συστατικά ζωοτροφών. Εδώ επαναλαμβάνεται το παράδειγμα των Η.Π.Α μιας και τα μέλη της επιτροπής της Ε.Ε. που έχουν επιφορτισθεί με την αξιολόγηση των αιτήσεων έχουν ακριβώς την ίδια άποψη με τις εταιρείες.
Με βάση την καινούρια νομοθεσία (καν. 1829) και με αποφάσεις της ίδιας της Κομισιόν χορηγήθηκε άδεια για 32 ποικιλίες γλυκού καλαμποκιού με γενετική τροποποίηση ΒΤ11 της Syngenta (πρώην Novartis) και ΝΚ603, καθώς και ΜΟΝ863 της Monsanto, που έχουν μπει στους εθνικούς καταλόγους της Ισπανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας και σε 17 ποικιλίες του καλαμποκιού ΜΟΝ810 της Mon-santo, που μπήκαν στον κοινό ευρωπαϊκό κατάλογο. Η Syngenta έχει δηλώσει ότι προς το παρόν δεν προτίθεται να προωθήσει το γ.τ. καλαμπόκι της, η Monsanto όμως κάνει τα πάντα για αυτό ενώ η Κομισιόν έχει εξελιχθεί σε εργολάβο της, ιδιαίτερα μετά την προσωρινή απόφαση στον ΠΟΕ για ελεύθερη διακίνηση των γ.τ.ο.
Αναμένεται να δοθεί επίσης έγκριση για γ.τ. ζαχαρότευτλο, ενώ έχει ζητηθεί η άρση της απαγόρευσης της γ.τ. ελαιοκράμβης από 5 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Ελλάδα, κάτω από την πίεση κάποιων φορέων που κινούνται ενάντια στα μεταλλαγμένα, έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια της γ.τ. ελαιοκράμβης και 31 υβριδίων καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και 17 της Monsanto.
Η Κομισιόν με τελεσίγραφό της ζήτησε την άρση αυτών των απαγορεύσεων. Με απόφαση του ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) η απαγόρευση θα συνεχιστεί για 1,5 χρόνο ακόμα.
Το ΜΟΝ 810 το έχουν απαγορεύσει η Πολωνία και η Ουγγαρία, ενώ 14 χώρες ζητούν από την ΕΕ τη συνολική απαγόρευσή του.
Μια αρνητική στάση απέναντι στην εισαγωγή μεταλλαγμένων υπάρχει μέχρι τώρα για διάφορους λόγους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο.Μιλώντας ειδικότερα για την Ελλάδα μπορούν να κυκλοφορούν τροφές που περιέχουν γενετικά τροποποιημένο σογιάλευρο, σογιέλαιο, λεκιθίνη, ποπ-κορν, καλαμποκάλευρο, καλαμποκέλαιο, σιρόπι καλαμποκιού, βαμβακέλαιο, βιταμίνη Β2 κ.λπ. Σε πολλές χώρες, όπως επίσης και στην Ελλάδα, οι εισαγωγές διατροφικών προϊόντων -είτε αφορούν τα ζώα είτε τον άνθρωπο- είναι ανεξέλεγκτες και κανένας φορέας δεν έχει ουσιαστικά την ευθύνη για την προβλεπόμενη σήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο όσον αφορά τα ζωικά προϊόντα για τα οποία δεν προβλέπεται καν η σήμανσή τους.
Το όλο θέμα θυμίζει την τραγωδία του Αισχύλου με τον μυθολογικό ήρωα Γλαύκο που τάιζε με σάρκες τις φοράδες του στάβλου του για να τις κάνει πιο σκληρές στη μάχη. Αυτή όμως η αφύσικη ενέργεια του Γλαύκου εξόργισε τους θεούς που καταράστηκαν τις φοράδες του. Η τραγωδία τελειώνει με τα άλογα να τρελαίνονται και να καταβροχθίζουν τον Γλαύκο.
Για τα αλλεπάλληλα κύματα της μόλυνσης, της αλλοτρίωσης και της ανεπανόρθωτης καταστροφής των φυτικών και ζωικών ειδών υπεύθυνοι είναι οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες και οι πολιτικοί που επιτίθενται από κοινού στη φύση, στα ζώα και στον άνθρωπο ανελέητα, ασταμάτητα, άπληστα.
Επιστρατεύουν κάθε μέσο για να μας πείσουν ότι έχουν δίκιο, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ότι κάθε κτηνωδία και επιβεβλημένος θάνατος είναι μέρος της "ζωής". Μιας "ζωής" στην οποία λίγο πρέπει να μας απασχολεί πόσες ασθένειες ή θάνατοι θα προκληθούν ακόμη από την βιοτεχνολογία, τι υπήρχε ως φυσικό πριν ή τι θα αφήσουμε ως "φυσικό" για το αύριο.
Η γενετική μετάλλαξη των ζωντανών οργανισμών που προέρχεται από την αυθαιρεσία του ανθρώπου επάνω στη φύση, με την κυριαρχία του κέρδους και τον έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής προκαλεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον. Οι γ.τ.ο. αναπαράγονται και μολύνουν τους φυσικούς οργανισμούς ανεξέλεγκτα παρά τις σχετικές νομοθεσίες που εγγυώνται τη δήθεν προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Νομοθεσίες, που είτε προωθούν την λεγόμενη "συνύπαρξη" -π.χ. απαγόρευση καλλιέργειας γ.τ. σπόρων σε αποστάσεις μικρότερες των 3-4 χιλιομ. από τις συμβατικές καλλιέργειες ή, δεδομένου ότι έχουν αποδεχτεί το αναπόφευκτο της επιμόλυνσης, θέτουν το όριο του 0,9% δηλ. ότι ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μη μεταλλαγμένο αν περιέχει γ.τ.ο κάτω από αυτό το όριο - είτε απαγορεύουν την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων σπόρων.
Οι γ.τ.ο. δημιουργούν οριστική αλλοίωση στη βιοποικιλότητα και επιφέρουν μια εξαναγκαστική ομοιογένεια στην παραγωγή που εξυπηρετεί τον έλεγχο και τη διαχείρισή της σύμφωνα με τα συμφέροντα λίγων πολυεθνικών και των συνεργατών τους. Οι συνέπειες της επίδρασης των γ.τ.ο είναι ανυπολόγιστες για την υγεία όλων ενώ μεταφράζονται σε κέρδη για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες της βιοτεχνολογίας.
Η Monsanto, πιστός συνεργάτης των Η.Π.Α από τη δεκαετία του ‘60, όταν βομβαρδιζόταν το Βιετνάμ με το τοξικό Agent Orange, σήμερα παρουσιάζει τη δράση της σε συνεργασία με τα πολιτικά αφεντικά μέσα από την απάτη της βιοτεχνολογίας που "θα σώσει τον κόσμο από την πείνα και τις αρρώστιες".
Οι αντιστάσεις ενάντια στη βιοτεχνολογία ανά τον κόσμο είναι αρκετές.
Στην Ινδία, χωρικοί έχουν πυρπολήσει πολλές φορές σοδειές της Monsanto και έχουν καταστρέψει ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις της.
Στη Γαλλία, ο ακτιβιστής Ρενέ Ριζέλ θα οδηγηθεί στη φυλακή για την καταστροφή γ.τ. σπόρων στο Νεράκ και την καταστροφή ενός θερμοκηπίου του κέντρου ερευνών στο Μονπελιέ το 1999.
Στη Βαρκελώνη αγρότες θα κάψουν εκτάσεις γης καλλιεργημένες με μεταλλαγμένους σπόρους.
Στην Ελλάδα επίσης πριν το 1998 είχαν δοθεί κάποιες άδειες για πειραματικές καλλιέργειες. Όμως υπήρξαν αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα στη Βοιωτία και την Ηλεία, όπου οι αγρότες κατέστρεψαν τις φυτείες μεταλλαγμένης ντομάτας της εταιρείας Ζeneca, ενώ η παραγωγή στην Ημαθία δεν έγινε δεκτή από τις βιομηχανίες μεταποίησής της. Επίσης, μετά από διαμαρτυρία που έγινε στο γραφείο του νομάρχη Λάρισας, αποσύρθηκε η έγκριση για καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού της Monsanto. Τα νομαρχιακά Συμβούλια Σερρών και Ημαθίας απέρριψαν αίτηση της εταιρείας Χελασίντ για καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού, ενώ τα Ν.Σ. Ημαθίας, Σερρών, Ξάνθης, Έβρου απέρριψαν αίτημα των εταιρειών Novartis, Agrevo για μεταλλαγμένα ζαχαρότευτλα. Μέχρι τον Αύγουστο του 2004 όλοι οι νομοί της χώρας είχαν κηρυχθεί "ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα" και οι πιέσεις ενός κινήματος διαμαρτυρίας είχε συμβάλει σε αυτή την πραγμάτωση της απαγόρευσης των μεταλλαγμένων στην Ελλάδα.
Πρόσφατα, εκατοντάδες άτομα (αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, οικολόγοι και άλλοι) διαδήλωσαν ενάντια στο 3ο Διεθνές συνέδριο βιοτεχνολογίας που έγινε στην Αθήνα (5 - 7 Οκτώβρη 2006) και οργανώθηκε από την Εταιρεία Βιοτεχνολογίας και Βιοεπιστημών Ελλάδος, την ΒΙΟ, την ΕuropaBio -την ευρωπαϊκή ένωση των βιομηχανιών βιοτεχνολογίας- και την ένωση βιοτεχνολογίας Ελλάδας. Η πορεία είχε πλησιάσει αρκετά το κτήριο όπου διεξάγονταν το συνέδριο όταν εμποδίστηκε να προχωρήσει από τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις που είχαν αναλάβει την προστασία των υπουργών, επιστημόνων και δημοσιογράφων που εξέταζαν τις ενδεχόμενες εφαρμογές της βιοτεχνολογίας καθώς και τη βιομηχανική και εμπορική τους εκμετάλλευση.
Η βιοτεχνολογία είναι σήμερα ένα από τα ισχυρότερα όπλα της κυριαρχίας για την παγκοσμιοποίησή της και δεν μπορεί να ειδωθεί έξω από αυτήν. Οι κυβερνήσεις, οι επιστήμονες, τα μέσα επικοινωνίας και οι βιομηχανίες είναι στενοί συνεργάτες στη λεηλασία και την καταστροφή του φυσικού πλούτου του πλανήτη, τη χειραγώγηση και τον αφανισμό ολόκληρων ανθρώπινων κοινωνιών και πολιτισμών, στην προσπάθειά τους να φτιάξουν έναν κόσμο μια για πάντα υποταγμένο, μέσα από τον έλεγχο και τη μετάλλαξη ακόμη και των βιολογικών θεμελίων του. Έναν εφιαλτικό κόσμο όπου με αντίτιμο όλο και περισσότερες περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές καταστροφές, πείνα, αρρώστιες, μόλυνση και θάνατο θα αυξάνονται ολοένα η εξουσία, τα κέρδη και η αλαζονεία τους. Αυτός είναι ο σύγχρονος Γλαύκος που ως αλαζονικός μαθητευόμενος μάγος επεμβαίνει θέλοντας να ελέγξει κάθε μόριο εκδήλωσης του φαινόμενου της ζωής για να επιβληθεί, με ανυπολόγιστα ολέθριες συνέπειες, πάνω στη φύση και την ανθρώπινη κοινωνία.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Παγκοσμιοποίηση(Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ)

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Παγκοσμιοποίηση(Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ)

Μαθετε περισσοτερα

Παγκοσμιοποίηση(Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ)


ΠαγκοσμιοποίησηPDFΕκτύπωσηE-mail


Άκουσα, 
ότι για την τροφή τους οι άνθρωποι θα εξαρτηθούν από μας. 
Κάποιοι νομίζουν ότι αυτά δεν είναι καλά νέα. Για μένα όμως είναι, γιατί ότι και να κάνει κάποιος χρειάζεται πιο πριν τροφή. 
Και αν ψάχνουμε να βρούμε δρόμους για να κάνουμε την ανθρωπότητα να εξαρτηθεί από μας, τότε τα τρόφιμα είναι ο καλύτερος.

Hubert Humphrey

Το 1996, στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ένας βαρύς και επιβλητικός άντρας ανέβηκε αργά – αργά στο πόντιουμ για να πει μια μόνο πρόταση: «από σήμερα και στο εξής βρίσκεστε κάτω από τον αποκλειστικό έλεγχο των οικονομικών αγορών»
Με αυτά τα λιτά λόγια, λόγια που περισσότερο φοβερίζουν παρά πανηγυρίζουν, ο τότε διευθυντής της Deutsche Bank Τιτμάϊερ σηματοδότησε μιά νέα εποχή για την ελεύθερη αγορά. Την εποχή της αχαλίνωτης αγοράς, όχι μόνο εκεί ή εδώ, σε τοπικό επίπεδο, αλλά παντού σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και σ ολόκληρη τη γη !

Μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς από προηγούμενους ενδοιασμούς ή αγκυλώσεις, όπως το παίρνει κανείς, πλαταίνει και ο δρόμος των δακρύων για τους λαούς όλου του κόσμου προκειμένου να χωρέσει ακόμα μεγαλύτερη αθλιότητα και ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και συμφορά. Δεν είναι όμως η αθλιότητα των πολλών που απασχολεί ....
τους εμπνευστές της νέας μορφής επικυριαρχίας του πλανήτη, αλλά αυτή καθ εαυτή η εξουσία, στον βωμό της οποίας θα θυσιάσουν όλα τα δώρα της γης, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια μοιράζεται με όλα τα πλασματα Της.
Εκτελεστικά όργανα αυτής της πολιτικής θα γίνουν στον εμπορικό τομέα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), στον χρηματοπιστωτικό η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) με τον ελεγκτή της το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο ΠΟΕ ιδρύθηκε το 1995 κατά τις συνομιλίες στην Ουρουγουάη τηςGATT (General Agreement on Tarif and Trade, *1948). Σε σχέση με την GATT ο ΠΟΕ αποκτά αρμοδιότητες σε περισσότερους τομείς και επιβάλλεται με μεγαλύτερη και περισσότερη δύναμη. Δεν περιορίζεται μόνο στην επίβλεψη των ανταλλαγών βιομηχανικών εμπορευμάτων αλλά εξαπλώνει τα πλοκάμια του και στις ανταλλαγές των γεωργικών, καθώς επίσης και των υπηρεσιών. Εισάγει την έννοια της «πνευματικής ιδιοκτησίας» επί των ζωντανών οργανισμών και αναλαμβάνει το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα στην διαφύλαξη των πιστεύω της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.

Η αγορά αφήνεται ελεύθερη και το αόρατο χέρι της γίνεται ορατό εν πρώτοις στις χώρες του Νότου και σιγά – σιγά ανεβαίνει απειλητικό και στις χώρες του Βορρά.

Ο ΠΟΕ, είναι ο πρώτος Οργανισμός σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία που θεσμοθέτησε την ιδιοκτησία ζωντανών οργανισμών, που είτε παράγονται εργαστηριακά (παράδειγμα μεταλλαγμένα, χημικές ουσίες), είτε με διασταύρωση από διάφορες ράτσες, είτε «ανακαλύπτονται» ελεύθεροι στη φύση.
Η βιοτεχνολογία - η επιστήμη των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών - έχει υποστεί την ίδια δριμεία κριτική από πολλές σοβαρές προσωπικότητες της εποχής μας, όση η πυρηνική τεχνολογία τον προηγούμενο αιώνα. Μάλιστα υπάρχουν επιστήμονες που θεωρούν την επίθεση εναντίον της φύσης από μεταλλαγμένους οργανισμούς, πράξη πολύ πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε άλλη πράξη της ανθρωπότητας, γιατί ενώ ακόμα και τα πυρηνικά όπλα μπορεί κανείς (αν θελήσει) να τα περιορίσει, ή να τα αποσύρει ή να τα καταστρέψει, τα μεταλλαγμένα δεν μπορεί. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις ανήκεστες βλάβες που προκαλεί αυτή η ύβρις στους ζωντανούς οργανισμούς, στο ανθρώπινο είδος και στη φύση γενικά. Είναι πολύ δύσκολο, όχι μόνο γιατί η αλήθεια είναι καλά κρυμμένη, αλλά και γιατί είναι σχεδόν αδύνατον για τον κοινό νου να παρακολουθεί τα τερατουργήματα της «επιστήμης» του σήμερα.
Αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ο κοινός νους, είναι πώς η πολιτική του ΠΟΕ, πολιτική που κατασκευάζεται από την βιομηχανία και τα τράστ, έγινε υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη του. Και μάλιστα υποχρεωτική με ρήτρες πρόστιμα το ύψος των οποίων αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης. Πρόστιμα που ακόμα και τα πλούσια κράτη δυσκολεύονται να πληρώσουν.Για να καταλάβει κανείς τη δύναμη των αποφάσεων του ΠΟΕ Urbi et orbi, ας κάνει τη σύγκριση με τις αποφάσεις που εξέδωσε μια άλλη παγκόσμιου ενδιαφέροντος συνάντηση όλων σχεδόν των κρατών του πλανήτη, αυτή στο ΚΙΟΤΟ.
Στο ΚΙΟΤΟ συντάχτηκε ένα Πρωτόκολλο, το οποίο δεν περιείχε καμία ρήτρα μη τήρησης, ούτε βέβαια η επόμενη σύνοδος της Κοπεγχάγης,αφού εκεί ούτε καν αποφάσεις δεν ελήφθησαν.
Με την ανάδειξη του ΠΟΕ και των δύο άλλων κακών αδελφών του, σε κυρίαρχη δύναμη, τα κράτη υποδουλώθηκαν στις οικονομικές αγορές και δεν είναι πια ελεύθερα να επιλέξουν δική τους ανεξάρτητη πολιτική, τέτοια που συμφέρει τους λαούς και το περιβάλλον. Οι λαοί, όλου του πλανήτη, ένας – ένας χωριστά και διασπασμένα, αφού δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης, αλλά και καμία ιδεολογία συνένωσης τους, έχουν βγει εντελώς εκτός πεδίου δράσης. Η ψήφος του λαού, αυτή η ψευδαίσθηση παρέμβασης στην εξουσία, δεν έχει πια αξία. Οι αποφάσεις γι αυτόν και χωρίς αυτόν έχουν ληφθεί αλλού. Το κοινοβούλιο της χώρας του έχει καταντήσει ένα θέατρο με ηθοποιούς μικρά αστεία ανθρωπάκια.
Έτσι, ότι δεν κατάφερε ο Χίτλερ με τον πόλεμο, κατάφεραν οι τρείς αυτές αδελφές, υπηρέτες αλλά και ηγέτες (Führer) του παγκόσμιου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
Αυτή η άλωση των εθνικών κρατών μέσω του εμπορίου και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε θυσία! Αυτό το τέλος της ιστορίας ονειρεύεται ο κάθε λακές επιστήμονας οικονομολόγος, αλλά και πολλοί κομπραδόροι διανοούμενοι για την ανθρωπότητα! Οι λαοί πρέπει να ξεχάσουν ότι είναι κυρίαρχοι στο κράτος που ζουν και ακόμα περισσότερο στο ίδιο τους το σπίτι. Οι κυβερνήσεις χάνουν κάθε οικονομικό εργαλείο στήριξης της εγχώριας οικονομίας τους, όπως π.χ. ήταν παλιότερα η επιβολή δασμών ή ακόμα και η υποτίμηση του εγχωρίου νομίσματος, προκειμένου να καταστήσουν τα εμπορεύματα τους ανταγωνιστικά.
Δεν υπάρχει πια εθνική οικονομία, αλλά παγκόσμια.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η παγκοσμιοποίηση και όποιος νομίζει ότι παγκοσμιοποίηση είναι η πολυπολιτισμικότητα που κραυγάζει ο κάθε πικραμένος είναι βαθειά νυχτωμένος.

Ωστόσο, ας ξεχάσουμε προς το παρόν τα μεταλλαγμένα, επί του ορθότερου: γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, ή την βιοπειρατεία (δηλαδή την δήθεν ανακάλυψη φυτών ή μικροοργανισμών που υπάρχουν στη φύση εδώ και μερικά εκατομμύρια χρόνια, ή τη διασταύρωση ειδών, κάτι που ο άνθρωπος κάνει από τη αρχή της έλλογης ύπαρξής του) και ας δούμε το θέμα με λίγη θετική ενέργεια!
Τι κακό έχει η παγκοσμιοποίηση; Επιτρέπει (στην ουσία επιβάλλει) την ελεύθερη αγορά, απαγορεύει τους εθνικούς δασμούς που επιβαρύνουν ένα προϊόν, ώστε η σύγκριση να είναι τίμια και ο τελικός καταναλωτής να πάρει φτηνότερο καλαμπόκι, φτηνότερο στάρι, πορτοκάλια, κρασιά, έπιπλα, ρούχα, παπούτσια, αυτοκίνητα, κομπιούτερ, κινητά, hi fi (που το θυμήθηκα) – φωτογραφικές μηχανές, τοστιέρες, οικιακές συσκευές, κατά προτίμηση Σήμενς, για να προστατέψουμε και τις μίζες των ημέτερων, κλπ. κλπ. κλπ.
Ο κατάλογος είναι αμέτρητος.

Και ο κατάλογος των υποστηριχτών της παγκοσμιοποίησης είναι ομοίως ατέλειωτος!!
Ανώνυμοι και επώνυμοι δεν βρίσκουν λόγια να ευχαριστήσουν τον ΠΟΕ που με την έξυπνη νομοθεσία του και την τίμια επιτήρηση, έκανε προσιτά ακόμα και στον πιο φτωχό αυτού του πλανήτη όλα τα παραπάνω κινητά και ακίνητα.
Ο κ. Ρούλης σε ανοιχτή συζήτηση, υποστήριζε την παγκοσμιοποίηση γιατί με αυτό τον τρόπο θα πουλήσει το στάρι του και ο φτωχός του τρίτου κόσμου. Ακόμα ανέφερε στην ίδια διάλεξη, ότι χάριν της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν πέσει στο μισό!
Τι λέει μια λαϊκή παροιμία; Ο βλάκας και ο μάπας τον πρώτο χρόνο χαίρονται.
Το στάρι του φτωχού το εμπορεύονται σήμερα 5(πέντε) εταιρείες! Τον καφέ, πάμπτωχων χωρών που ζούσαν παλιότερα μόνο από την παραγωγή του καφέ, τον εμπορεύονται μόνο τρείς εταιρείες και πάει λέγοντας.
Ήδη από το 2006 έγραφε ο εμπνευσμένος δημοσιογράφος Conrad C. Stein, στο μπεστ σελλερ η μυστική παγκόσμια δύναμη (Die geheime Weltmacht):

 Οι 5 πιο μεγάλες εταιρείες εμπορίας δημητριακών κατέχουν το 77% της παγκόσμιας παραγωγής, 3 το 80% της μπανάνας, άλλες 3 το 85% του τσαγιού, 4 το 87% του καπνού.
Συχνά η ίδια εταιρεία κρύβεται πίσω από διαφορετικές ετικέτες. Ήδη το 1996 η αμερικανική «Sara Lee» κατείχε το 74% της ολλανδικής αγοράς του καφέ, το 27% της δανέζικης, το 21% της ισπανικής και το 15% της γαλλικής.

Δεν θα επεκταθώ στα μονοπώλια βιομηχανικών προϊόντων, όπως αυτοκινήτων ή τηλεφώνων, γιατί εδώ μιλάμε για τα μονοπώλια της τροφής.
Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Οι διαχειριστές του πλούτου της γης γίνονται όλο και πιο λίγοι και η εξουσία τους πάνω στον άνθρωπο έχει ξεπεράσει εδώ και κάμποσες δεκαετίες κάθε όριο της καθαρής τρέλας.
Ο παραγωγός αλλοτριώθηκε από το προϊόν που παράγει, είναι αναγκασμένος να το παραδώσει στα μονοπώλια του τρόμου για πενταροδεκάρες και ο υπόλοιπος κόσμος να το αγοράσει στο 100νταπλάσιο της τιμής αγοράς του. Στην προσπάθεια να πουληθούν τα προϊόντα όλο και πιο ακριβά και να παραχθούν όλο και πιο φτηνά, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι οι πτωχοί φτωχότεροι και το πιο τραγικό απ όλα, στην διαδρομή από τον τόπο παραγωγής στο τόπο κατανάλωσης που απέχουν μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους, ένα μεγάλο μέρος καταλήγει σε χωματερές.
Το 80% της γη πεινάει και το υπόλοιπο έχει γεμίσει σκουπίδια.

Η άθλια αυτή ανάπτυξη γίνεται εις βάρος:1. της σωστής οικονομίας και της συνετής διαχείρισης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη μας, που είναι μετρημένοι και που το θέλουμε ή όχι θα τελειώσουν πολύ σύντομα. Ο νεοφιλελεύθερος απάνθρωπος δεν θ’ αφήσει τίποτα όρθιο για τις επόμενες γενιές, αν κάτι άλλο δεν συμβεί ενδιάμεσα.
2. Της δημοκρατίας. Όπως είπαμε, τα κράτη κατάντησαν υποχείρια των μεγάλων εταιρειών.
3. Την ποικιλίας των πολιτισμών. Όλοι οι πολιτισμοί που έχουν ανθίσει σ’ αυτή τη γη εδώ και 50 χιλιάδες χρόνια θα συρρικνωθούν στον πολιτισμό του φαστ φούντ.
4. Της οικολογίας. Η διαμόρφωση της πιο φτηνής τιμής, είναι αποτέλεσμα του πιο φτηνού μεροκάματου, άρα της όσο πιο μεγάλης και πιο άγριας εκμετάλλευσης είναι δυνατή και του πιο φτηνού τρόπου παραγωγής. Τα παράπλευρα κόστη, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κατανάλωση του Κεφαλαίου της γης (πετρέλαιο, μέταλλα, νερό) δεν υπολογίζονται. Και δεν υπολογίζονται, γιατί η σημερινή παραγωγή αγαθών έχει έναν και μόνο ένα προσανατολισμό: Την παραγωγή φτηνού προϊόντος!!
Ωστόσο, δεν φτάνει να αναφέρουμε μόνο τα γεγονότα, τα οποία μάλλον ελάχιστοι αμφισβητούν, πρέπει να δούμε πως οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ και πως συνεχίζουμε ακούραστοι το δρόμο μέχρι της τελικής πτώσης.

Ο κόσμος σήμερα είναι χωρισμένος σε πλούσιες χώρες και φτωχές χώρες. Οι φτωχοί των φτωχών χωρών γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Την ίδια πορεία διανύουν και οι πλούσιες χώρες.

Οι επιχειρήσεις των πλούσιων χωρών για να αντέξουν τον ανταγωνισμό μαζεύουν τα υπάρχοντά τους, απολύοντας μερικές χιλιάδες ακριβοπληρωμένους εργαζόμενους και πηγαίνουν στις φτωχιές, εκεί που τα μεροκάματα είναι του ενός ευρώ. Οι απολυμένοι εργάτες στην πρώτη φάση θα πάρουν ταμείο ενεργείας και δεν θα δημιουργήσουν στένωση πωλήσεων.
Οι εταιρείες που μετακόμισαν στην ξενιτιά, παράγουν προϊόντα με χαμηλό κόστος και τα πουλούν στις πλούσιες χώρες που έχουν (προς το παρόν) λεφτά να αγοράζουν. Στις πλούσιες χώρες οι επιχειρήσεις που δεν ξενιτεύτηκαν δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό, πληρώνοντας τους ντόπιους εργάτες και παίρνουν ξένους εργάτες, που ζουν 10 – 10 σε ένα δωμάτιο και μαζεύουν δραχμή – δραχμή για να στείλουν στην πατρίδα τους, εκεί που έχουν αφήσει τα πεινασμένα παιδιά τους, αφού οι μεγάλες εταιρείες που πήγαν εκεί, πήγαν φορτωμένες με σούπερ αυτόματα μηχανήματα και απασχολούν ελάχιστους. Έτσι, ο ξενιτεμός των μεγάλων επιχειρήσεων στις φτωχιές χώρες δεν έφερε ούτε καν εκεί την ευημερία που διαλαλούν οι μάπες και οι βλάκες, ενώ άλλο ένα μέρος του εργατικού δυναμικού των πλούσιων χωρών μένει χωρίς δουλειά, επιβαρύνοντας έτι περισσότερο τον κρατικό κορβανά. Ακόμη όμως, ο πολίτης των πλούσιων χωρών μπορεί και καταναλώνει, γιατί οι τράπεζες δανείζουν, δίνουν πιστωτικές κάρτες, εξ άλλου τα καταναλωτικά αγαθά γίνονται όλο και πιο φτηνά και όλο πιο προσιτά, αφού οι ξένοι εργάτες προσφέρονται για τη μισή αμοιβή!
Δεν θα αργήσει πολύ, που ένα άλλο κύμα φτώχειας σαν τσουνάμι θα πλημυρίσει τις πλούσιες χώρες. Πολύ σύντομα, οι φτωχοί των πλούσιων χωρών δεν θα μπορούν να πληρώσουν την τράπεζα, αλλά ούτε να αγοράζουν θα μπορούν, όσο φτηνά και αν έχουν γίνει και όσο φτηνά και αν γίνονται τα κάθε λογής προϊόντα.
Κι άλλες εταιρείες θα κλείσουν, αφού τα προϊόντα τους, όσο φτηνά και αν είναι δεν μπορούν να πουληθούν πια.
Όσο για το κράτος: Το 65% (περίπου) των εσόδων του είναι από τον ΦΠΑ. Όταν μειώνονται οι πωλήσεις μειώνονται και οι εισπράξεις από το ΦΠΑ.
Στην επόμενη φάση, δεν θα μπορεί να πληρώνει τα ταμεία ανεργίας, ούτε τα ταμεία πρόνοιας και ο φτωχοί θα γίνουν ακόμα περισσότεροι και τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.
Σε λίγο ούτε συντάξεις θα μπορεί να πληρώνει και η πτώχευση έφτασε!

Τόσο απλά πράγματα και οι οικονομολόγοι σοφοί δεν τα βλέπουν! Περιμένουν ότι τη σίγουρα επερχόμενη πτώχευση θα την λουστεί ο επόμενος και ο επόμενος μέχρι να έρθει ο τελευταίος!
Όμως τώρα ή αύριο ο τελευταίος είναι εδώ!
Αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση! Ο τούρμπο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής του όλο και πιο φτηνά όλο και πιο πολλά, δρα σαν ακρίδα. Καταβροχθίζει πρώτες ύλες και ερημώνει τη γή.
Αν κάποιος μπορεί να βρεί κάτι θετικό σ αυτό το οικονομικό μοντέλο ας μου το πει.
Θα τον ακούσω με προσοχή.
ΠΗΓΗ( http://www.activistis.gr)