Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Η γυναίκα Χόμπιτ «ήταν πράγματι άλλο είδος ανθρώπου»

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Η γυναίκα Χόμπιτ «ήταν πράγματι άλλο είδος ανθρώπου»

Μαθετε περισσοτερα

Η γυναίκα Χόμπιτ «ήταν πράγματι άλλο είδος ανθρώπου»


Η γυναίκα Χόμπιτ «ήταν πράγματι άλλο είδος ανθρώπου»

Το μικροσκοπικό γυναικείο κρανίο που βρέθηκε το 2003 στη νήσο Φλόρες της Ινδονησίας δεν ανήκει σε σύγχρονο άνθρωπο με μικροεγκεφαλία, αλλά σε διαφορετικό ανθρώπινο είδος, το είδος Homo florensiensis, υποστηρίζει εκ νέου διεθνής ομάδα ερευνητών.

Στο τελευταίο επεισόδιο μιας συνεχιζόμενης διαμάχης, οι ερευνητές συνέκριναν το κρανίο του «Χόμπιτ» με τα κρανία εννέα σύγχρονων ανθρώπων με μικροεγκεφαλία, μια σπάνια πάθηση στην οποία το κεφάλι είναι ανώμαλα μικρό λόγω ατελούς ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Η σύγκριση δείχνει ότι το μοναδικό εύρημα δεν ανήκει σε ασθενή Homo sapiens, αλλά σε φυσιολογικό άτομο διαφορετικού είδους, αναφέρει η ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Ντιν Φοκ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Το κρανίο, σε μέγεθος γκρέιφρουτ, βρέθηκε με τα οστά ακόμα οκτώ ενηλίκων σε μια ασβεστολιθική σπηλιά της Φλόρες το 2003. Οι μικροσκοπικοί άνθρωποι που ζούσαν εκεί μέχρι πριν από 18.000 χρόνια, ίσως και αργότερα, είχαν ύψος μόλις 1 μέτρο, και πήραν χαϊδευτικά το όνομα των μικροσκοπικών πλασμάτων από τα βιβλία του Τζ.Ρ.Τόλκιν.

Οι αρχαιολόγοι εξεπλάγησαν ακόμα περισσότερο όταν βρήκαν κοντά στα οστά ίχνη φωτιάς και σχετικά προηγμένα εργαλεία.

Στην περιοχή ζούσαν επίσης και άλλα ασυνήθιστα είδη, όπως πυγμαίοι ελέφαντες, και οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι κάτοικοι του νησιού μίκρυναν λόγω της περιορισμένης διαθέσιμης τροφής.

Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Ρόμπερτ Μάρτιν του Μουσείου Πεδίου στο Σικάγο, εξακολουθούν να διαφωνούν με τη θεωρία του Φοκ και υποστηρίζουν ότι το κρανίο ανήκε σε κανονικό άνθρωπο με μικροεγκεφαλία ή σε πυγμαίο.

Η ομάδα του Φοκ δημιούργησε στον υπολογιστή τα τρισδιάστατα μοντέλα του εγκεφάλου του Χόμπιτ και εννέα ατόμων με μικροεγκεφαλία.

Δύο χαρακτηριστικά των μετωπιαίων λοβών, καθώς και η παρεγκεφαλίδα, δείχνουν ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας Χόμπιτ έμοιαζε περισσότερο με τον εγκέφαλο υγιών ανθρώπων παρά των ασθενών με μικροεγκεφαλία.

Όμως τέσσερα άλλα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου απείχαν από τον Homo sapiens και δείχνουν ότι το μικρόσωμο είδος δικαιούται να καταταχθεί σε νέο είδος, γράφουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

O Δρ Φολκ εκτιμά μάλιστα ότι ο Homo florensiensis κατάγεται πιθανώς είτε από αυστραλοπίθηκους, μακρινούς συγγενείς του ανθρώπου, είτε από μια μικρόσωμη μορφή του Homo erectus, το είδος από το οποίο προήλθε και ο σύγχρονος άνθρωπος.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, πάντως, ο Δρ Μάρτιν παραμένει αμετάπειστος: «Το ένστικτό μου είναι ότι [ο Φοκ και οι συνεργάτες του] 'έπαιξαν' λίγο με τις μετρήσεις μέχρι που βρήκαν κάτι που τους ταίριαζε» δήλωσε στο Reuters.


Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/2010/03/blog-post_3467.html#ixzz0hnm4vc9M