Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η Γη από τον Άρη


Η Γη από τον Άρη

(Δε θα μπορούσα να αφήσω ένα τέτοιο θέμα.. Σπουδαίο πράγμα θα μου πείτε μια φωτογραφία της Γης και της Σελήνης με zoom out.Ισα ίσα-η φωτογραφία αντικατοπτρίζει την ''δύναμη'' του ανθρώπου που κατάφερε να φτάσει 78 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά-κατάφερε μάλιστα να μειώσει τον χρόνο του ταξιδίου από έξι μήνες σε 39 ημέρες μέσα σε λίγα χρόνια αποστολών.Πέρα από αυτό,όπως αναφέρει και το άρθρο μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι είμαστε απλά ένα μικρό μέρος του όλου)

Μια νέα εντυπωσιακή διαστημική φωτογραφία έρχεται να «γράψει ιστορία» και να δώσει ένα ακόμα πλήγμα στον εγωκεντρισμό ή, καλύτερα, τον γεω-κεντρισμό μας. Πρόκειται για την πρώτη εικόνα της Γης και ταυτόχρονα του δορυφόρου της, που έχει ποτέ τραβηχτεί από τον Άρη και γενικότερα από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.





Η εικόνα ελήφθη από το σκάφος Mars Global Surveyor της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1997 και έκτοτε βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη».

Η φωτογραφία δείχνει τον πλανήτη μας -και πιο πέρα τη Σελήνη- σε σχήμα «μισής Γης», τυλιγμένη από το απέραντο σκοτάδι του διαστήματος – μια ακόμη υπόμνηση για το πόσο μυστηριώδης και εύθραυστη είναι η ζωή μας.

Η NASA έχει επεξεργαστεί ψηφιακά την φωτογραφία, ώστε η Γη και η πολύ πιο σκοτεινή Σελήνη να είναι ταυτόχρονα ορατές στο ίδιο πλάνο.

Επειδή η Γη και το φεγγάρι είναι πιο κοντά στον ήλιο μας σε σχέση με τον Άρη, εμφανίζουν φάσεις για κάποιον που βρίσκεται πάνω στον «κόκκινο πλανήτη» (δηλαδή η Γη εμφανίζεται ως ημισέληνος, μισός πλανήτης, ολόκληρος κοκ), όπως ακριβώς συμβαίνει για ένα γήινο παρατηρητή που παρατηρεί από τον πλανήτη μας τη Σελήνη, την Αφροδίτη και τον Άρη.