Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ;


ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ;


Κάρτα με bar code για τι αποδείξεις προωθεί το ΥΠΟΙΚ

. Ατομική κάρτα με bar code προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε φορολογούμενο για να περνά τις αποδείξεις από τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Με τον τρόπο αυτό υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα περιοριστεί η ο φοροδιαφυγή ενώ 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από την χαρτούρα του όγκου των αποδείξεων (σ.σ. από φέτος έχουν συνδεθεί με το ύψος του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ).

Οι αποδείξεις που θα....
.

δηλώνουν (ηλεκτρονικά από του χρόνου) οι φορολογούμενοι θα διασταυρώνονται με τις αντίστοιχες αποδείξεις που έχουν κόψει οι επιχειρηματίες -ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις πλαστών στοιχείων ή αποδείξεων, που αποσκοπούν στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος και του τελικού φόρου πληρωμής.
Η χρήση bar code είναι μία από τις ενέργειες που εξετάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για την καλύτερη μέθοδο αποστολής των στοιχείων των αποδείξεων στην εφορία. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες . Οι τέσσερις εναλλακτικές δράσεις που προτείνονται αφορούν:
1. Κάθε φορολογούμενος να προμηθευτεί την κάρτα από το υπουργείο Οικονομικών, την οποία και θα επιδεικνύει σε κάθε κατάστημα ή οποιδήποτε επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία του παρέχει την υπηρεσία ή του πουλάει το προϊόν, για να περνάει σε αυτή την απόδειξη. Η κάρτα αυτή δεν θα έχει καμία σχέση με τον τρόπο πληρωμής, ο οποίος ανεξαρτήτως του αν είναι σε ρευστό ή μετρητά, στην κάρτα θα περνάει η απόδειξη. Από την κάρτα αυτή θα αντλεί το υπουργείο όλες τις αποδείξεις αγοράς κάθε φορολογούμενου σε ετήσια βάση.
2. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των στοιχείων της απόδειξης από τις ταμειακές μηχανές.
3. Κάθε απόδειξη θα φέρει bar code, ώστε να διευκολυνθεί η σάρωση και η εισαγωγή των στοιχείων των αποδείξεων.
4. Η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των αποδείξεων από τους φορολογούμενους, μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών που έχουν ήδη αναπτυχθεί.
ΠΗΓΗ(( http://ksipnistere.blogspot.com/2010/05/blog-post_5599.html ))