Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Νέα ανακάλυψη: "ανάποδη" περιστροφή πλανητών

Νέα ανακάλυψη: "ανάποδη" περιστροφή πλανητών



Ο κανόνας που θέλει τους πλανήτες να περιφέρονται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, ακολουθώντας την περιστροφή του μητρικού τους άστρου, φαίνεται να ανατρέπεται από την ανακάλυψη εννέα εξωπλανητών που περιφέρονται ανάποδα.
Στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, και οι οκτώ πλανήτες περιφέρονται με την ίδια φορά και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (το επίπεδο της εκλειπτικής), ακολουθώντας τη φορά της περιστροφής του Ήλιου.
Οι αστρονόμοι πιστεύουν σήμερα ότι το ίδιο συμβαίνει και με άλλα πλανητικά συστήματα: κάθε άστρο και οι πλανήτες του σχηματίζονται από τον ίδιο αρχικό δίσκο αερίου και σκόνης, και για το λόγο αυτό τείνουν να περιστρέφονται και να περιφέρονται προς την ίδια κατεύθυνση.
Φαίνεται όμως ότι αυτή η αρχική διαμόρφωση σταδιακά αλλάζει σε πολλά πλανητικά συστήματα. Διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει τώρα ότι ανακάλυψε εννέα μακρινούς πλανήτες που γυρίζουν ανάποδα από τα μητρικά τους άστρα.
«Ρίχνουμε μια πραγματική βόμβα στο ερευνητικό πεδίο των εξωπλανητών» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμάουρι Τριόντ του Παρατηρητηρίου της Γενεύης.
«Τα νέα αποτελέσματα πραγματικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή σκέψη, σύμφωνα με την οποία οι πλανήτες πάντα περιφέρονται προς την ίδια κατεύθυνση που περιστρέφεται το άστρο» πρόσθεσε ο Αντριου Κάμερον του Πανεπιστημίου Σεν Αντριους του Εδιμβούργου.
Η έρευνά τους δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, παρουσιάζεται όμως αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Γλασκώβη.
Στη συγκεκριμένη μελέτη οι αστρονόμοι εξέτασαν 27 εξωπλανήτες που είχαν ανακαλυφθεί με άμεσες και όχι έμμεσες παρατηρήσεις. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι εννέα από αυτούς περιφέρονται «ανάποδα».
Και οι εννέα ανάποδοι εξωπλανήτες αποτελούνται από αέρια, όπως ο Δίας, είναι όμως ακόμα μεγαλύτεροι και περιέργως βρίσκονται πολύ κοντά στα μητρικά τους άστρα.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτοί οι αέριοι γίγαντες αρχικά σχηματίστηκαν σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το άστρο και περιφέρονταν προς την ίδια κατεύθυνση, όπως ο Δίας.
Πιθανότατα οι τροχιές τους μεταβλήθηκαν αργότερα λόγω της βαρυτικής έλξης άλλων πλανητών ή ακόμα και άλλων άστρων. Τελικά, έπειτα από δισεκατομμύρια χρόνια, κατέληξαν σε παράξενες, σχεδόν τυχαίες τροχιές που δεν ακολουθούν τον κανόνα.
Οι «ανάποδοι» πλανήτες φαίνεται πως δεν είναι σπάνιοι στο Γαλαξία μας, και αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.
Οι αέριοι γίγαντες που κινούνται σε απομακρυσμένες τροχιές, όπως ο Δίας, προστατεύουν τους εσωτερικούς πλανήτες όπως τη Γη από τους εισερχόμενους αστεροειδείς και κομήτες.
Όταν όμως πλησιάσουν πολύ το μητρικό άστρο μετατρέπονται από προστάτες σε καταστροφείς, καθώς «καταπίνουν» τους μικρότερους πλανήτες που βρίσκουν στο διάβα τους.

Mία εξήγηση για το μυστήριο των σφαιρικών κεραυνών

 Οι κεραυνοί μπορούν να διεγείρουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο,δημιουργώντας του την ψευδαίσθηση ότι βλέπει φωτεινές μπάλες σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη δύο αυστριακών ψυχιάτρων που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Physics Letters A.Αυτό, σύμφωνα με την άποψη τους μπορεί να εξηγήσει τις αναφορές που εμφανίζονται αιώνες τώρα για σφαιρικούς κεραυνούς,ένα φαινόμενο που αδυνατεί ακόμη να κατανοήσει ή να αναπαράγει η επιστημονική έρευνα.

"Δεν ισχυριζόμαστε ότι ανακαλύψαμε τη λύση στο μυστήριο των σφαιρικών κεραυνών" δηλώνει ο Αλεξάντερ Κέντλ,άπο το Πανεπιστήμιο της Ίνσμπρούκ στην Αυστρία."Είναι όμως μια βάσιμη υπόθεση".
Οι κεραυνοί συνήθως πέφτουν κατά συστάδες,και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις 20 εώς 60 κάθε φορά,με χρονική διαφορά μεταξύ τους εώς 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου,και συνολική διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα.Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις,όπως ανακάλυψε η ομάδα του Κέντλ,δημιουργούνται μαγνητικά πεδία,παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική για την διέγερση του ανθρώπινου εγκεφάλου,για την θεραπεία νευρολογικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων.
Κατά την διάρκεια  τέτοιων θεραπειών,αρκετοί ασθενείς έχουν αναφέρει ότι είδαν φωτεινές σφαίρες ,ένα φαινόμενο που ονομάζεται φωτοψίες(phosphenes).Όπως λοιπόν ανακάλυψε ο ο Κέντλ και η ομάδα του,οι ταχύτατες συστάδες κεραυνών μπορούν να δημιουργήσουν  παρόμοια φαινόμενα σε κάποιο άτομο,αρκεί να βρίσκεται σε απόσταση εώς και 200 μέτρα από αυτές.

Ωστόσο ο Τόμας Κάμερ,από το Πανεπιστήμιο της Ουλμ στη Γερμανία,έχει κάποιες αντιρρήσεις.Το φαινόμενο της φωταψίας όπως λέει,έχει στιγμιαία διάρκεια,ενώ οι αναφορές για σφαιρικούς κεραυνούς και φωτεινές σφαίρες,έχουν διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων,και οι αυτόπτεις  τις βλέπουν να κινούνται και να ταξιδεύουν στον χώρο.

Οι επιστήμονες  προσπαθούν δεκάδες χρόνια να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό,άλλα υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγέςτου,ώστε να μοιάζει να μην μπορούν να ενταχθούν όλες στο ίδιο πλαίσιο.
Να θυμίσουμε ότι συχνές μαρτυρίες για τέτοιες φωτεινές σφαίρες  προέρχονται από την περιοχή του δικού μας Ολύμπου...





ΠΗΓΗ((  http://visaltis.blogspot.com/2010/07/m.html  ))


Καλάς: “Oι Περισσότεροι απο εμάς έχουν Ελληνικές Ρίζες”

Καλάς: “Oι Περισσότεροι απο εμάς έχουν Ελληνικές Ρίζες”



Γυναίκα από την Φυλή των Καλάς. Και οι ίδιοι παραδέχονται τις Ελληνικές τους ρίζες. (ATIQ-UR-REHMAN / Gulf News)

Δεν χάνουν ευκαιρία οι Καλάς να τονίσουν τις Ελληνικές ρίζες τους ακόμα και σήμερα. “Κάποια από τα έθιμα μας, τις ιεροτελεστίες και παραδόσεις μας μοιάζουν με τις αντίστοιχες των Ελλήνων και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ό,τι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε Ελληνικής καταγωγής“, δηλώνει ο Ρεχμάτ Ντιν, δάσκαλος στο επάγγελμα, στο πρόσφατο αφιέρωμα του GulfNews στην φυλή των Καλάς. Ο Ρεχμάτ πρόσθεσε ό,τι στρατιώτες του Μέγα Αλέξανδρου ήρθαν στην περιοχή από το Νουριστάν, στο σημερινό Αφγανιστάν.

Η 25χρονη Ντουρντάνα, μια γυναίκα με μεγάλα Γαλανά μάτια, είναι πολύ γνωστή στην Κοινότητα των Καλάς. Έχει επισκεφτεί και την Αθήνα σε ένα ταξίδι που διοργάνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση. Επιμένει ό,τι οι πρόγονοι της Φυλής ήταν από την Ελλάδα.

“Πήγα στην Ελλάδα και τα τεστ DNA που κάναμε έδειξαν ομοιότητες με τα δικά τους. Οι περισσότεροι από την κοινότητα μας επίσης πιστεύουν ότι κάποιοι στρατιώτες του Μέγα Αλέξανδρου έμειναν πίσω και εγκαταστάθηκαν στο Τσιτράλ.“, τόνισε η Ντουρντάνα που έχει εργαστεί επίσης σαν βοηθός στο τοπικό μουσείο.

Ο Χαν προσθέτει¨, “Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανό τον μοναδικό μας Πολιτισμό μια και απειλούμαστε με αφανισμό εάν οι δικοί μας συνεχίσουν να ασπάζονται το Ισλάμ.” Τα μέλη της φυλής των Καλάς νιώθουν να απειλούνται από τον έξω κόσμο, καθώς ο αριθμός τους μειώνεται κάθε μέρα. Αρκετοί Καλάς ασπάζονται το Ισλάμ και την επίδραση άλλων πολιτισμών. Σύμφωνα με τους Καλάς, όσο περισσότερο μορφώνονται τα μέλη τους, τόσο δείχνουν μεγαλύτερη απροθυμία να συνεχίσουν τις πρωτόγονες παραδόσεις και ιεροτελεστίες τους.
ΠΗΓΗ((  http://visaltis.blogspot.com/  ))