Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αίγυπτος, Δυτική έρημος: Η Κοιλάδα των Τάφων με τις Χρυσές Μούμιες

Αίγυπτος, Δυτική έρημος: Η Κοιλάδα των Τάφων με τις Χρυσές Μούμιες

Εμείς γνωρίζουμε την αίσθηση του πλούτου για τη γη μας, που κρύβει θησαυρούς. Γνωρίζουμε τι σημαίνει να χάνεις την κατσίκα σου και να ανακαλύπτεις, ψάχνοντάς την, σπήλαια και ναούς, να σκάβεις το χωράφι σου για να το σπείρεις και να βγάζεις την ...Αφροδίτη της Μήλου. Γι’ αυτό και μας συγκινεί η ιστορία της ανακάλυψης των τάφων με τις Χρυσές Μούμιες στην έρημο, όταν το πόδι του ...γάιδαρου ενός αρχαιοφύλακα σκόνταψε σε μια πέτρα, στην άκρη ενός τάφου στην άμμο, 380 χιλιόμετρα μακρυά από τις Πυραμίδες!

Αίγυπτος, Δυτική Έρημος, Όαση Μπαχαρίγια
Η Κοιλάδα με τις Χρυσές Μούμιες
www.touregypt.net

Ο αρχαιοφύλακας επέβλεπε τον χώρο που υπάρχει ο μοναδικός ναός που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αίγυπτο, άλλωστε είναι πολύ πιθανό ο ίδιος ο στρατηλάτης να επισκέφθηκε την Δυτική Έρημο, και ειδικά την όαση της Μπαχαρίγια, γιατί λέγεται πως την εποχή που ακολούθησε το πέρασμά του από εκεί, η όαση αυτή έγινε πολύ πλούσια, με πολλούς Έλληνες κατοίκους! Από την ανακάλυψη δεν πάνε πολλά χρόνια, το 1996 άρχισαν οι ανασκαφές. Και τί βρέθηκε; Μια ολόκληρη κοιλάδα με εκατοντάδες πολυθάλαμους τάφους της Ανώτερης Τάξης, σε έκταση τουλάχιστον έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων! Μόνο ένας από αυτούς είχε μέσα του 42 μούμιες, άλλες σκεπασμένες με φύλλο χρυσού, άλλες μέσα σε διακοσμημένες ανθρωπόμορφες πήλινες σαρκοφάγους, άλλες μέσα σε «φέρετρα» φτιαγμένα από αλλεπάλληλες στρώσεις λινού υφάσματος και πάπυρου με επίχριση σοβά (cartonnage), όπου είναι σχεδιασμένες ή έγγλυφες παραστάσεις με θεούς και θεές και άλλες μόνο τυλιγμένες σε λινό. 105 μούμιες βρέθηκαν στους πρώτους τάφους που ανεσκάφησαν, και υπολογίζεται πως θα χρειαστούν 50 χρόνια για να βρεθούν οι περίπου 10.000 μούμιες που υπολογίζεται πως υπάρχουν στην κοιλάδα! Οι ίδιοι οι τάφοι δεν προβλέπεται αν και πότε θα είναι επισκέψιμοι, άλλωστε πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η ανασκαφή τους, πέντε (5) όμως από τις μούμιες είναι ήδη εκτεθειμένες, μέσα σε γυάλινες προθήκες, σε έναν χώρο δίπλα στο κτίριο της Επιθεώρησης. Σε αυτό το μικρό μουσείο υπάρχουν επίσης μία ακέφαλη σφίγγα, ένας πήλινος φούρνος και ένα βάθρο αγάλματος, με ελληνική σκαλισμένη επιγραφή, από τον Ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τρείς από τις μούμιες είναι θαυμαστά επίχρυσες και υπάρχει και μία παιδική. 
Διηγείται ο Δρ. Zahi Hawass, αρχαιολόγος, γενικός Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων: Πραγματοποιούσα ανασκαφή στο νεκροταφείο των εργατών που έκτισαν τις πυραμίδες. Καθάριζα ένα σκελετό που ανήκε σε κάποιον που κάποτε είχε συμμετάσχει στην ανέγερση της Μεγάλης Πυραμίδας, όταν έφτασε καταϊδρωμένος ο βοηθός μου, ο Mansour Bouriak, που μου ανακοίνωσε πως έγινε μία μεγάλη ανακάλυψη στην Μπαχαρίγια.
Είναι κι αυτό ένα από τα συνηθισμένα σου αστεία; Τον ρώτησα.
Μα, όχι κ. καθηγητά! Έχει έλθει ο ίδιος ο Ashry Shaker, επιθεωρητής των αρχαιοτήτων στην Μπαχαρίγια για να σας τα πει ο ίδιος!
Ο Ashry μου είπε: Βρήκαμε πανέμορφες μούμιες. Σταματήστε το ξεσκόνισμα αυτών των σκελετών γιατί βρέθηκαν πολλές μούμιες, δεν ξέρω πόσες! Χτες, ο αρχαιοφύλακας Aiad πήγαινε με το γάιδαρό του στην άκρη του δρόμου για την Όαση Farafra, περίπου έξι χιλιόμετρα από την πόλη El-Bawitty, πρωτεύουσα της Μπαχαρίγια, όταν ο γάιδαρος έπεσε, γιατί το πόδι του χτύπησε στην άκρη ενός τάφου μέσα στην άμμο.
Είπα στον Ashry να αρχίσει την ανασκαφή του τάφου και εγώ θα έφθανα εκεί την άλλη εβδομάδα.
Όταν έφτασα, τον Μάιο του 1996, δεν πίστευα στα μάτια μου! Τόσες και τόσο ωραίες μούμιες μου ήταν αδύνατο να φανταστώ πως υπήρχαν! Τα μάτια τους με κοιτούσαν σαν να ήταν ζωντανές. Μια άλλη, από εκείνες που είχαν ήδη ανακαλυφθεί, μου θύμιζε την μούμια που είχε χρησιμοποιηθεί από το Χόλιγουντ σε μία από τις ταινίες που είχα δει, την «Κατάρα της Μούμιας»! Το Χόλιγουντ βλέπει πάντα απειλητικές τις μούμιες, ενώ σε μας δίνουν την αίσθηση της γαλήνης και της συμπυκνωμένης Ιστορίας! Ο ίδιος ο τάφος ήταν μια καταπληκτικά όμορφη κρύπτη!
Ήμαστε στο 1996, και τότε δεν υπήρχαν πόροι, αλλά ούτε και αρκετοί τεχνικοί, ανασκαφείς και συντηρητές για να συντηρήσουν τις μούμιες. Γι’ αυτό κρατήσαμε την ανακάλυψη κρυφή, γνωρίζαμε όλοι πως οι αρχαιοκάπηλοι έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητη μύτη για την μυρωδιά του ρετσινιού που χρησιμοποιούνταν για την μουμιοποίηση των νεκρών και δεν θα έπρεπε να τους δόσουμε την ευκαιρία να την χώσουν εδώ.
Όμως, έπρεπε να κάνουμε μία πρώτη ανασκαφή, για να διαπιστώσουμε το μέγεθος του νεκροταφείου και για να συντηρήσουμε τις μούμιες που είχαν ήδη βρεθεί. Έφτιαξα μία ομάδα αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, αναπλαστών, συντηρητών, σχεδιαστών, με ένα ηλεκτρολόγο και ένα εικαστικό καλλιτέχνη. Κατασκηνώσαμε στην έρημο και διανυκτερεύαμε σε ένα όμορφο μοτέλ κοντά στον χώρο της ανακάλυψης. Ήταν ωραίο να σπάσουμε λίγο τη ρουτίνα της μελέτης των Πυραμίδων και να πραγματοποιήσουμε μία ανασκαφή για μούμιες.
Οι μούμιες ανακαλούν τόσες εικόνες στο μυαλό των ανθρώπων, κατά κανόνα λάθος, αφού χρησιμοποιούνται σε ταινίες τρόμου, αλλά το ενδιαφέρον τους για μένα είναι κύρια αισθητικό και επιστημονικό, αφού από αυτές μπορούμε να πάρουμε πάμπολλες πληροφορίες για την εποχή τους και τον κόσμο τους, οπότε είμαι λίγο αδιάφορος για τις ...τρομοκρατικές τους ικανότητες!
Η ιστορία της τυχαίας ανεύρεσης των Τάφων με τις Χρυσές Μούμιες δεν είναι κάτι πρωτοφανές στην Αίγυπτο. Και ήταν αλήθεια πως ο γάιδαρος του αρχαιοφύλακα σκόνταψε και έπεσε. Εκείνο που έμαθα μετά, όμως, ήταν πως ο γάιδαρος, πέφτοντας, αποκάλυψε μία μικρή τρύπα. Ο αρχαιοφύλακας κοίταξε προσεχτικά και, αυτό που μπόρεσε να διακρίνει, τον έκανε να εγκαταλείψει το γάιδαρο εκεί που έπεσε και να πάει τρέχοντας να ειδοποιήσει τον επιθεωρητή κ. Ashry Shaker. Η ιστορία επαναλαμβανόταν: όλοι θυμόμαστε το άλογο που σκόνταψε το 1899 όταν ο Κάρτερ έψαχνε το κατάλληλο μέρος στην Κοιλάδα των Βασιλέων, γεγονός που τον οδήγησε στην ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμόν. Γυρίζοντας έφιππος, μετά από  μία κουραστική μέρα, στη Δυτική όχθη, όπου είχε το σπίτι του, ο Κάρτερ έπεσε, μαζί με το άλογό του, και είδε πως είχε αποκαλυφθεί ένα όρυγμα. Ανασκάπτοντας αυτό το όρυγμα, ο Κάρτερ ανακάλυψε έναν σφραγισμένο θάλαμο που περιείχε ένα άδειο φέρετρο χωρίς κάποιο όνομα σκαλισμένο επάνω του. Αυτός ο θάλαμος είναι σήμερα γνωστός ως ο Τάφος Μπαμπ Ελ Χοσάν, ο «Τάφος της Πύλης του Αλόγου».
Μέσα στον τάφο, ο Κάρτερ βρήκε ένα άγαλμα τυλιγμένο σε λινό σάβανο, αφημένο δίπλα στο φέρετρο. Θεωρείται πως απεικονίζει τον Μεντουχοτέπ, τον πρώτο βασιλιά της Β’ Δυναστείας. Ο βασιλιάς εικονίζεται να φορά το κόκκινο στέμμα του Δέλτα και κοντή φούστα σε σχήμα του Όσιρι. Ο λόγος της παρουσίας του αγάλματος στη θέση που βρέθηκε παραμένει ανεξήγητος από τους αιγυπτιολόγους. Το άγαλμα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου.
Περίπου την ίδια εποχή, άλλη μεγάλη ανακάλυψη έγινε από παρόμοιο ατύχημα στην Αλεξάνδρεια. Ήταν το 1900 και στην περιοχή του Κομ Ελ Σουκάφα λειτουργούσε ένα νταμάρι. Μία μέρα, καθώς ο Αχμέτ Κασμπάρα περνούσε από εκεί με το γαϊδουράκι του, το πόδι του άτυχου ζώου εξαφανίστηκε μέσα σε μία τρύπα στην επιφάνεια της ερήμου. Αποκαλύφθηκε έτσι ένας ολόκληρος λαβύρινθος από υπόγειες στοές που αργότερα έγινε γνωστός σαν οι Κατακόμβες του Κομ Ελ Σουκάφα.
Και ένα άλογο υπήρξε αιτία μιας από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις. Συνέβη τον Αύγουστο του 1990, όταν μια Αμερικανίδα ταξιδιώτις επισκεπτόταν έφιππη την περιοχή της Σφίγγας. Νοτιοανατολικά της Σφίγγας, το άλογο σκόνταψε σε μία μικρή κατασκευή από πλίνθες. Αυτό το μικρό τοιχάκι έμελλε να αποδειχθεί ο πρώτος από ένα τεράστιο σύνολο τάφων των εργατών που συμμετείχαν στην κατασκευή των πυραμίδων. Αν και οι ανασκαφές εδώ μόλις άρχισαν, εκτιμάται πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιγυπτιακά νεκροταφεία που βρέθηκαν ποτέ! Ερευνούσα ο ίδιος αυτήν ακριβώς την περιοχή μόλις λίγους μήνες πριν, και είχα σταματήσει τις έρευνες εξαιτίας έλλειψης κάποιου σημαντικού ευρήματος. Είναι ειρωνεία της τύχης, αλλά το άλογο σκόνταψε στον πρώτο τάφο μόλις εννέα μέτρα από το σημείο που είχα ο ίδιος ανασκάψει!
Φυσικά, η πιο σπουδαία ανακάλυψη που έγινε από γάιδαρο ήταν αυτή της θαυμαστής κοιλάδας με τις Χρυσές Μούμιες στην Όαση της Μπαχαρίγια, που είναι μία από τις πλέον όμορφες οάσεις στην Αίγυπτο. Και εδώ είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τον ενθουσιασμό μας: δεν ανασκάπτουμε απλά για να βρούμε τα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι ή τους τάφους που μέσα τους θάφτηκαν, βρίσκουμε τους ίδιους τους ανθρώπους που τους έφτιαξαν!

ΑΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ: Ρόμπερτ Πρόκτορ(( Αγνωσιολογία [agnotology], μια νέα επιστήμη που διερευνά –και καταγγέλλει– πώς αποκρύπτεται και χειραγωγείται η επιστημονική γνώση ....))

ΑΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ: Ρόμπερτ Πρόκτορ

Μοιραστείτε

>> ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009

Ιστορικός της επιστήμης και πατέρας της αγνωσιολογίας [agnotology], μιας νέας επιστήμης που διερευνά –και καταγγέλλει– πώς αποκρύπτεται και χειραγωγείται η επιστημονική γνώση για κάθε άλλο παρά αξιέπαινους σκοπούς, ο Ρόμπερτ Πρόκτορ είναι το φραγγέλιο όσων ασχολούνται με τη λεγόμενη «παραγωγή α-πολιτισμού».



Οι φοιτητές του Ρόμπερτ Πρόκτορ είναι συνηθισμένοι σε τεστ-έκπληξη. Πώς να προετοιμαστεί κανείς για ερωτήσεις του τύπου «Ποια είναι η ηλικία της Γης», «Πόσα εκατομμύρια έχει ένα δισεκατομμύριο» ή «Είσαι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι έχουν έναν κοινό πρόγονο με τους πιθήκους;». Γεγονός είναι ότι αυτός ο Αμερικανός καθηγητής της ιστορίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ενδιαφέρεται με πάθος να αξιολογήσει όχι μόνο αυτά που ξέρουν οι φοιτητές αλλά, κυρίως, αυτά που αγνοούν.

Ίσως γι’ αυτό διδάσκει μαθήματα με ονόματα τόσο περίεργα όπως «Η μεταβαλλόμενη αντίληψη της φυλής» και «Καπνός και υγεία στην παγκόσμια ιστορία». Θέτει στον τάπητα της κρίσης τις ψεύτικες αντιλήψεις που έχει χτίσει ο ισχυρός παγκόσμιος μηχανισμός της παραπληροφόρησης. Και δε φοβάται να αντιμετωπίσει έναν ισχυρότερο αντίπαλο. Το απέδειξε όταν αποφάσισε να καταφερθεί εναντίον της παντοδυναμίας των καπνοβιομηχανιών. Όχι μόνο κατέθεσε στο δικαστήριο εναντίον αυτών των επιχειρήσεων, αλλά έγραψε βιβλία και άρθρα όπου αποκαλύπτει τις πληροφορίες που γνωρίζουν και τις καμπάνιες εκατομμυρίων που σχεδιάζουν, για να......ωραιοποιήσουν την εικόνα τους. Κι αυτή η αναζήτηση πνευματικής τιμιότητας είναι μια στάση που ο Πρόκτορ ακολουθεί σε κάθε πλευρά της ζωής του. Για παράδειγμα, δεν κουράζεται να αναρωτιέται γιατί οι μοναδικοί και σπάνιοι αχάτες που συλλέγει είναι τόσο φθηνοί, ενώ τα διαμάντια, άφθονα και ομοιογενή, έχουν τεράστια αξία.
Τον Μάιο του 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Αγνωσιολογία: η οικοδόμηση και καταστροφή της άγνοιας», που επιμελήθηκε από κοινού με τη σύζυγό του, Λόντα Σίμπινγκερ.

Τι είναι η αγνωσιολογία;
Είναι η μελέτη της πολιτικής της άγνοιας. Ερευνώ το πώς δημιουργείται ενεργητικά η άγνοια, μέσα από πράγματα όπως η μυστικότητα των στρατιωτικών προόδων της επιστήμης ή μέσω συνειδητών πολιτικών. Είναι η περίπτωση όπου μια καπνοβιομηχανία προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση έχοντας ως σύνθημά της το «Η αμφιβολία είναι το προϊόν μας», όπως περιέγραφε λεπτομερώς η έκθεση μιας τέτοιας εταιρείας το 1969. Η γνώση δεν αυξάνεται πάντα, μπορεί και να καταστραφεί.

Η κατασκευή άγνοιας είναι συχνό φαινόμενο;
Ναι, είναι αρκετά συνηθισμένο. Μια από τις γνωστότερες περιπτώσεις αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εκείνοι που αρνούνται ότι υπάρχει επαναλαμβάνουν επίμονα εδώ και χρόνια: «Δεν είναι αποδεδειγμένο ότι συμβαίνει, χρειαζόμαστε περισσότερη τεκμηρίωση». Ζητούν περισσότερη ακρίβεια, αμφισβητούν τις φυσικές μεθόδους, εφευρίσκουν εναλλακτικές πιθανότητες και δημιουργούν προπετάσματα καπνού. Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλά από τα άτομα που είναι αναμεμειγμένα σε αυτή την καμπάνια αποπληροφόρησης είναι τα ίδια που δούλευαν και για τις BigTobacco, για τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες.

Αλήθεια;
Ναι. Η καπνοβιομηχανία έχει εξελίξει και τελειοποιήσει από καιρό τις τεχνικές παραγωγής αμφιβολίας, που αργότερα εξάχθηκαν και σε άλλους τομείς. Είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν σήμερα στρατηγικές σύγχυσης προκειμένου να μειώσουν τους οικονομικούς κινδύνους τους. Ένας από τους στόχους τους είναι να αμφισβητούν τα στοιχεία των στατιστικών. Και οι στρατηγικές τους είναι πανίσχυρες.

Τι σχέση υπάρχει μεταξύ ιδεολογίας και επιστήμης;
Οι κακές ιδεολογίες μπορούν να παράγουν καλή επιστήμη και το αντίστροφο. Στο βιβλίο μου Ο πόλεμος των ναζί εναντίον του καρκίνου, έδειξα ότι μια τρομακτική ιδεολογία είναι ικανή να παράγει επιστήμη πρώτης γραμμής. Και στις μελέτες μου πάνω στις ρίζες του ανθρώπινου είδους απέδειξα ότι ο προοδευτικός αντιρατσισμός μπορεί να παραγάγει πολύ κακή επιστήμη. Ακόμη και οι πιο παρανοϊκές προκαταλήψεις μπορούν να συνεισφέρουν στην επιστημονική πρόοδο. Για παράδειγμα, όλοι πιστεύουμε ότι οι ναζί ήταν τρελοί, όμως κάποιες φορές έκαναν εκπληκτική επιστήμη, όχι μόνο παρά την ιδεολογία τους αλλά και εξαιτίας της. Το ίδιο συμβαίνει στο πλαίσιο πολλών ομάδων με άκαμπτα πιστεύω. Οι αρνητές της θεωρίας της εξέλιξης αντιλήφθηκαν πρώτοι την απάτη του ανθρώπου του Πιλτντάουν, την ανακάλυψη, το 1912, των υπολειμμάτων ενός υποτιθέμενου προγόνου του ανθρώπου. Χρειάστηκε να περάσουν σαράντα χρόνια, για να αποδειχτεί ότι ήταν ένα ανθρώπινο κρανίο που του είχαν βάλει μια σιαγόνα πιθήκου. Οι αρνητές της θεωρίας της εξέλιξης το κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή, καθώς, ωθούμενοι από τις θρησκευτικές προκαταλήψεις τους, αρνούνταν να πιστέψουν ότι ήταν αληθινό.

Θυμάστε κι άλλες περιπτώσεις όπου μια αμφισβητήσιμη ιδεολογία γέννησε επιστήμη ποιότητας;
Για παράδειγμα, τείνουμε να ξεχνάμε ότι η πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση έγινε στην πλήρη ακμή της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Η αρχαιοαστρονομία των Μάγια είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Πρόκειται για έναν πολιτισμό όπου κάποιες ελίτ με σημαντικές γνώσεις δημιούργησαν ένα αστρονομικό ημερολόγιο που συνδυαζόταν με ανθρωποθυσίες. Είναι εφιαλτικό.

Πώς γεννήθηκε το δικό σας ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα;
Με ελκύει ο συνδυασμός της επιστήμης με την πολιτική και την ηθική. Κάνω αυτό που εγώ αποκαλώ «ενεργητική ιστορία της επιστήμης», έναν τύπο έρευνας που χρησιμεύει για την ανάλυση τόσο των σύγχρονων προβλημάτων όσο κι αυτών του παρελθόντος. Η ιστορία είναι χρήσιμη για να ξεσκεπάζει το παρόν, όπως επίσης μου αρέσει να χρησιμοποιώ το παρόν για να αποκαλύπτω την ιστορία.

Φαίνεται ότι η περιέργειά σας είναι ατελείωτη.
Με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει περιέργεια. Μου έμαθαν από παιδί να σκέφτομαι ότι η ζωή έγκειται στο να θέτουμε συνεχώς ερωτήματα, να συνειδητοποιούμε ότι πάντα υπάρχουν κι άλλα θέματα προς λύση. Ότι αυτά που γνωρίζουμε είναι ένα απειροελάχιστο τμήμα αυτών που θα μπορούσαμε να ξέρουμε.

Συνεχίζετε να εργάζεστε πάνω στο ζήτημα του καπνού;
Συνεργάστηκα σε μια έκθεση με τον τίτλο «Not a Cough in a Carload» (έκφραση που δεν επιδέχεται μετάφραση αλλά που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Μη βήξει κανείς»), η οποία συγκέντρωσε παλιές διαφημίσεις για την ιατρική χρήση των τσιγάρων: ότι έκαναν καλό σε μια περιοχή του σώματος, ότι ηρεμούσαν τα νεύρα... Ανάμεσα στο υλικό υπήρχαν ανακοινώσεις του τύπου «επιστημονικά πειράματα αποδεικνύουν ότι η μάρκα Α είναι καλύτερη από την Β» ή «20.000 γιατροί συνιστούν την τάδε μάρκα». Για πολλές από αυτές τις διαφημίσεις χρησιμοποιούνταν αθλητές ή μοντέλα: αισθητικά ήταν ωραιότατες.


Πώς  ξεκίνησε αυτό το είδος μάρκετινγκ;
Το εγκαινίασε η βιομηχανία του καπνού. Έκανε μια καμπάνια μαζικής προπαγάνδας, για να υπερασπιστεί το κάπνισμα με κάθε κόστος κόντρα στην επιστήμη. Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε βασικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και υπάρχουν και προηγούμενες περιπτώσεις: τη δεκαετία του 1920 η βιομηχανία μολύβδου ξεκίνησε μια καμπάνια για να αμβλύνει τις κριτικές που αφορούσαν τη χρήση του συγκεκριμένου μετάλλου. Μετά, στη δεκαετία του ’30, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες βάλθηκαν να χειραγωγούν τους καταναλωτές, για να τους πείσουν ότι το κάπνισμα ήταν μια κομψή δραστηριότητα. Από τότε, η εφαρμογή παραπλανητικών επιστημονικών επιχειρημάτων για χάρη του μάρκετινγκ αποτελεί πια μέρος της ιστορίας της διαφήμισης.

Εργάζεστε σε πολύ διαφορετικά πεδία. Υπάρχει κάποια κοινή οπτική γωνία που καθοδηγεί τις έρευνές σας;
Ακολουθώ τρεις συγκινησιακές αρχές στη δουλειά μου: το δέος, τη συμπαράσταση και την κριτική. Είναι αρετές από διάφορες κατευθύνσεις, που συνήθως δε συνδυάζονται. Παραδοσιακά, το δέος είναι ίδιο των επιστημονικών πεδίων. Είναι έμφυτο να νιώθουμε θαυμασμό μπροστά στη μεγαλοσύνη του σύμπαντος, να ξαναβρίσκουμε τη γοητεία που νιώθαμε για τα πράγματα ως παιδί, να νιώθουμε δέος μπροστά στον Στίβεν Τζέι Γκουλντ και τον Αϊνστάιν. Μετά υπάρχει η αρετή της συμπαράστασης, που αναδύεται μέσα από την εξερεύνηση της ιστορίας και την ερμηνεία του παρελθόντος, προκειμένου να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο το έζησε πραγματικά ο κόσμος. Έχω γράψει δύο βιβλία πάνω στην ιατρική των ναζί και ο στόχος μου δεν ήταν μόνο να την καταδικάσω αλλά να μάθω πώς παρουσίαζαν τις ιδέες τους και πώς δικαιολογούνταν στους εαυτούς τους. Έτσι μπορούμε να τους δούμε ως ολοκληρωμένα ανθρώπινα όντα και να νιώσουμε το βάθος της διαστροφής τους. Η τρίτη διάσταση είναι η κριτική, που μας κάνει να βλέπουμε πως πρώτα απ’ όλα είμαστε άνθρωποι κι ύστερα κοσμολόγοι, ιστορικοί ή ό,τι άλλο. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχει πολλή λάσπη στον κόσμο. Δεν μπορούμε μόνο να χαιρόμαστε τα θαύματα της φύσης, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε ένα στάτους κβο όπου καθημερινά πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Ως άνθρωποι και διανοούμενοι έχουμε καθήκον να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Πιστεύετε ότι κι άλλοι επιστήμονες θα έπρεπε να ακολουθούν αυτά τα κίνητρα;
Πιστεύω ότι είναι καλές αρχές. Οι επιστήμονες συνηθίζουν να εμπλέκονται σε πολύ συγκεκριμένες εργασίες, που είναι μόνο μικρά μέρη μιας μεγάλης εικόνας. Οι έρευνές τους γίνονται για συγκεκριμένους λόγους, π.χ. ένας γεωλόγος μπορεί να αφοσιωθεί στην αναζήτηση νέων καυσίμων. Είναι όμως απαραίτητο να κοιτάμε συνολικά την πραγματικότητα. Ήδη η απόφαση για τη χρηματοδότηση ενός είδους έρευνας αντί για ένα άλλο είναι μια πολιτική και κοινωνική επιλογή. Είναι μια απόφαση πάνω στο τι θεωρούμε σημαντικό.

Γιατί δεν επιλέξατε ποτέ μια ειδικότητα;
Η ειδικότητα μπορεί να είναι ο θάνατος της διανοητικής αναζήτησης. Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα σαν ερασιτέχνης, που σημαίνει στην πραγματικότητα εραστής. Εάν δεν αγαπάς ούτε μισείς αυτό στο οποίο εργάζεσαι, αν δεν παίζεις ούτε αστειεύεσαι με το αντικείμενο της έρευνάς σου, τότε δεν το αντιμετωπίζεις με το σωστό τρόπο. Λέω στους φοιτητές μου ότι αν δεν αισθανθούν ποτέ θυμωμένοι, συγκινημένοι, συνεπαρμένοι από το θέμα της μελέτης που διάλεξαν, είναι ώρα να διαλέξουν ένα άλλο.

Είναι δύσκολο να διαχωρίζει κανείς πάντα την αλήθεια από τα ψεύδη;
Είμαι πραγματιστής, όχι σκεπτικιστής. Πιστεύω ότι οφείλουμε να ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο και δεν μπορούμε να είμαστε υπερ-κριτικοί για τα πάντα, γιατί αυτό θα μας τρέλαινε. Η εμπιστοσύνη αποτελεί βασικό ανθρώπινο γνώρισμα. Πιστεύω στην κοινή λογική του περισσότερου κόσμου. Έστω και εάν υπάρχει επίσης πολλή άγνοια και κοινή ανοησία... Που είναι σχεδόν απεριόριστη.


Διαβάστε περισσότερα: http://allostyle.blogspot.com/2009/12/blog-post_8716.html#ixzz0uCofRfCF

«Μηχανές σκέψεων» διαβάζουν το μυαλό ενός ανθρώπου

«Μηχανές σκέψεων» διαβάζουν το μυαλό ενός ανθρώπου



egefalos-brainΜετά από σειρά εντατικών πειραμάτων, επιστήμονες έδειξαν, για πρώτη ίσως φορά τόσο καθαρά, ότι είναι δυνατό να «διαβάσει» κάποιος το μυαλό ενός ανθρώπου, απλώς κοιτάζοντας την εγκεφαλική δραστηριότητά του. Χρησιμοποιώντας την λειτουργική τομογραφία μαγνητικού συντονισμού (FMRI), που καταγράφει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μπόρεσαν να καταλάβουν πού ακριβώς βρίσκονταν νοητικά οι εθελοντές του πειράματος, μέσα σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, δημιουργημένο από υπολογιστή.
Οι βρετανοί ερευνητές Έλεανορ Μαγκουάιρ και Ντέμης Χασάμπης, από το Κέντρο Νευροαπεικόνισης του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που διεξήγαγαν τα πειράματα, ουσιαστικά ήσαν σε θέση να διαβάσουν τις μνήμες των εθελοντών σε σχέση με την θέση τους στο χώρο (έστω και εικονικό, στη διάρκεια του ηλεκτρονικού παιγνιδιού στον υπολογιστή). Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό «Current Biology», ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη μηχανών που θα μπορούν να διαβάζουν τις μνήμες, αν και η Μαγκουάιρ καθησύχασε ότι απέχουμε πολύ ακόμα από τη στιγμή που θα είναι εφικτή η «αδιάκριτη» ανάγνωση του μυαλού.
Επίσης η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έρευνα για τις διαταραχές μνήμης που προκαλούν νευρολογικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ρίχνοντας φως στην εγκεφαλική περιοχή του ιππόκαμπου, που καταγράφει τις μνήμες και εμπλέκεται στον προσανατολισμό του ατόμου στο χώρο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λεγόμενα «κύτταρα θέσης» του ιππόκαμπου ενεργοποιούνται, ακολουθώντας συγκεκριμένα μοτίβα, ανάλογα με τη θέση των εθελοντών στον εικονικό χώρο του ηλεκτρονικού παιγνιδιού-λαβυρίνθου, έτσι που ήταν δυνατό οι επιστήμονες να μαντέψουν πού ο κάθε παίκτης-εθελοντής φανταζόταν ότι βρισκόταν μέσα στο χώρο.
Οι επιστήμονες, προς μεγάλη τους έκπληξη, μπορούσαν -με την βοήθεια ενός αλγορίθμου στον υπολογιστή τους- να προβλέψουν με ακρίβεια τη θέση ενός ατόμου μέσα στο εικονικό περιβάλλον, απλώς μελετώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα στον ιππόκαμπο.
Η έρευνα συμβάλλει, ώστε να γίνει πιο κατανοητός ο τρόπος που οι σκέψεις και οι μνήμες κωδικοποιούνται στους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), κάτι που, αν συμβεί ολοκληρωμένα στο μέλλον, θα επιτρέψει την πλήρη ανάγνωση του μυαλού (κάτι που μέχρι τώρα παραμένει υπόθεση επιστημονικής φαντασίας), ανοίγοντας έτσι το «κουτί της Πανδώρας» για μια σειρά από σοβαρά ηθικά, υπαρξιακά, πολιτικά, κοινωνικά και άλλα ζητήματα.
Προς το παρόν πάντως, η τεχνολογία χρησιμοποιείται μόνο σε εθελοντές, ενώ ο Χασάμπης δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία πριν υπάρξουν εφαρμογές της στον τομέα της εγκληματολογίας, μέσω εξέτασης του εγκεφάλου πιθανών υπόπτων, που δεν είναι συνεργάσιμοι με τις ανακριτικές αρχές. «Δεν μπορούμε ακόμα να βάλουμε κάποιον σε έναν ανιχνευτή εγκεφάλου και ξαφνικά να διαβάσουμε τη σκέψη του. Η όλη διαδικασία (σ.σ. της σκέψης) είναι αρκετά πολύπλοκη και είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο», δήλωσε η Μαγκουάιρ.

ΗΛΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ......(( Μεσάνυχτα της 22ης Σεπτεμβρίου του 2012. Ο ουρανός πάνω από το Μανχάταν φωτίζεται από ένα περίεργο φως. Δευτερόλεπτα αργότερα τα φώτα χαμηλώνουν και τρεμοσβήνουν.... ))

Ηλιακή καταιγίδα θα νεκρώσει τη Γη;


Ηλιακή καταιγίδα θα νεκρώσει τη Γη;

Μεσάνυχτα της 22ης Σεπτεμβρίου του 2012. Ο ουρανός πάνω από το Μανχάταν φωτίζεται από ένα περίεργο φως. Δευτερόλεπτα αργότερα τα φώτα χαμηλώνουν και τρεμοσβήνουν. Ξαφνικά όμως και για μια στιγμή μόνο το φως γίνεται εκτυφλωτικό. Κι αμέσως μετά, το απόλυτο σκοτάδι. Σε ενάμισι λεπτό ολόκληρες οι ανατολικές ΗΠΑ είναι σκοτεινές.

Ενα χρόνο αργότερα εκατομμύρια Αμερικανοί είναι νεκροί και οι δομές έχουν κουρελιαστεί. Η Παγκόσμια Τράπεζα κηρύσσει τις ΗΠΑ αναπτυσσόμενο κράτος. Ευρώπη, σκανδιναβικές χώρες, Κίνα και Ιαπωνία αγωνίζονται να συνέλθουν από μια παρόμοια κατάσταση που προκάλεσε μια σφοδρή κοσμική καταιγίδα, η οποία σημειώθηκε 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του ήλιου. Ακούγεται γελοίο. Σίγουρα ο ήλιος δεν θα μπορούσε να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη καταστροφή στη Γη. Ή μήπως θα μπορούσε;

Οι ειδικοί της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ ερεύνησαν αυτό το σενάριο καταστροφής, με χρηματοδότηση από τη ΝΑΣΑ, και λένε πως ο εφιάλτης μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Τη ζημιά θα κάνουν σφαίρες πλάσματος που θα εκτοξευτούν από τον ήλιο και θα διαλύσουν κάθε ενεργειακή υποδομή της Γης, με καταστροφικά αποτελέσματα.

«Είμαστε όλο και πιο κοντά κι όλο και πιο ξεκάθαρα στο χείλος μιας πιθανής καταστροφής» λέει ο Ντάνιελ Μπέικερ, ειδικός σε θέματα καιρού στο Διάστημα. Δύσκολα συλλαμβάνει ο ανθρώπινος νους την πιθανότητα ο ήλιος να καταστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρώπινης προόδου. Κι όμως μπορεί να συμβεί, αν μια μεγάλη ποσότητα ηλιακού πλάσματος μεταφερθεί από τους ηλιακούς ανέμους και πλήξει το μαγνητικό πεδίο της Γης. Αλλωστε κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί, πριν από είκοσι χρόνια. Η ηλιακή καταιγίδα επηρέασε το γήινο μαγνητικό πεδίο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά η τάση του ρεύματος και κυριολεκτικά να λιώσουν τα δίκτυα διανομής στο Κεμπέκ του Καναδά.

Μόνο που αν αυτή τη φορά η καταιγίδα πλάσματος είναι ισχυρή, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ χειρότερα. Η καταστροφή των δικτύων διανομής ρεύματος θα φτάσει μέχρι τους σταθμούς παραγωγής. Ετσι ο πλανήτης θα βυθιστεί στο σκοτάδι. Λίγο αργότερα δεν θα υπάρχει ούτε τρεχούμενο νερό, καθώς η άντλησή του από τις δεξαμενές απαιτεί ρεύμα, όπως ρεύμα απαιτεί και η άνοδός του μέχρι τους ψηλούς ορόφους κτιρίων. Θα διακοπούν επίσης οι συγκοινωνίες -μετρό και τρένο- ενώ σύντομα θα αδειάσει και η αγορά από αγαθά, καθώς τα φορτηγά μεταφορών δεν θα έχουν βενζίνη για να κινηθούν. Και οι αντλίες στα πρατήρια λειτουργούν με ρεύμα.
Ακόμα και οι γεννήτριες πολύ λίγο θα βοηθήσουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νοσοκομεία θα έχουν επάρκεια ενέργειας το πολύ για τρία εικοσιτετράωρα. Ακόμα και στις χώρες όπου υπάρχουν αποθέματα σε ενέργεια, αυτά θα τελειώσουν πολύ γρήγορα, ενώ η αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτροδότησης μπορεί να απαιτήσει ώς και ένα χρόνο συνεχούς εργασίας.

Ακόμα και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη, για παράδειγμα, θα δουλέψουν μέχρις ότου τελειώσει ο λιγνίτης. Στη συνέχεια δεν θα υπάρχουν φορτηγά για να τον μεταφέρουν από τα σημεία εξόρυξης. Ούτε τα πυρηνικά εργοστάσια θα έχουν καλύτερη τύχη, καθώς οι αντιδραστήρες είναι προγραμματισμένοι να κλείνουν όταν παρουσιαστεί έλλειψη ενέργειας και δεν επανέρχονται σε λειτουργία, παρά μόνον όταν έχουν ξανά ρεύμα.

Χωρίς ενέργεια για θέρμανση, ψύξη και πάγωμα τροφίμων ο κόσμος θ’ αρχίσει να πεθαίνει μέσα σε λίγες ημέρες. Πρώτοι απ’ όλους κινδυνεύουν εκείνοι που η ζωή τους βασίζεται στη χορήγηση θεραπείας. Τα εργοστάσια φαρμάκων δεν θα λειτουργούν, οπότε θα υπάρξουν ελλείψεις ακόμα και σε φάρμακα, όπως τα παυσίπονα ή η ινσουλίνη.
ΠΗΓΗ ((  http://www.madata.gr/diafora/science/69192.html  ))

Οσο για το κόστος από τις καταστροφές, αποτιμάται από τους ερευνητές στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κι αυτά μόνο για τον πρώτο χρόνο μετά την καταστροφή. Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της Γης, θα απαιτηθεί χρόνος τεσσάρων ώς δέκα ετών και πάλι υπάρχουν ερωτήματα για την πλήρη ανάκαμψη.

Να σημειωθεί εδώ ότι επιστήμονες που δεν μετείχαν στην έρευνα, αλλά γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, σχολίασαν την έκθεση λέγοντας ότι όλα όσα αναφέρει δεν είναι ένα τρομοκρατικό σενάριο με στόχο να φοβίσει τον κόσμο, αλλά με στόχο να πείσει τις κυβερνήσεις των χωρών που απειλούνται να λάβουν προληπτικά μέτρα και να εκπονήσουν σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Δύο τουρκικά υποβρύχια σε "περίεργη" κίνηση

Δύο τουρκικά υποβρύχια σε "περίεργη" κίνηση


Δύο τουρκικά υποβρύχια αναχώρησαν χθες το μεσημέρι και το απόγευμα, αντίστοιχα, από το ναύσταθμο του Ακσάζ, μπήκαν στο Αιγαίο περνώντας σε ανάδυση μία περιοχή δυτικά της Ρόδου και αυτή την στιγμή πλέουν με βόρεια πορεία, κάπου στο μέσο του Αιγαίου. Τα υποβρύχια πέρασαν κατ’αρχήν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά αυτή την στιγμή πλέουν...

στα διεθνή. Το ένα από αυτά είναι το “Birinci Inonu” κλάσης 1400/209.
Τα τουρκικά υποβρύχια παρακολουθούνται διακριτικά από το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή την στιγμήν πλέουν με ταχύτητα το ένα 18 και το άλλο 9 κόμβους. Το πρώτο εξήλθε του ναυστάθμου του Ασκάζ στις 12 χθες το μεσημέρι και το δεύτερο στις 17 το απόγευμα.
Είναι ασυνήθιστη τέτοια κίνηση υποβρυχίων, εξ ού και η διακριτική μεν, αλλά στενή παρακολούθησή τους από το Π.Ν.
Την ίδια στιγμή το «Πίρι Ρέϊς» κινείται στο βορειοδυτικό άκρο της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα, πάντα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι κινήσεις του «Πίρι Ρέϊς» τις τελευταίες ώρες.
ΠΗΓΗ ((  
http://ksipnistere.blogspot.com/2010/07/blog-post_5313.html  ))

ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ..........

Σοκ για το ΠΑΣΟΚ. Ο τρόμος έρχεται Φθινόπωρο...

Η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ της προσφυγής στο ΔΝΤ και τον Μηχανισμό Στήριξης, θεωρεί καταστροφική την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ζητά απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Απαξίωση του πολιτικού συστήματος, αλλά και ενίσχυση του δικομματισμού (65%) και μείωση της διαφοράς ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στις 6 μονάδες, πράγμα που...
σημαίνει ότι στενεύουν τα περιθώρια για νέα κόμματα. Μετακινήσεις απο το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ προς τη ΝΔ
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από δημοσκόπηση της VPRC, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Αξία».
Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 35,5%, η ΝΔ 29,5%, το ΚΚΕ 12,5%, ο ΛΑΟΣ 5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 4% και η Δημοκρατική Αριστερά 2%. Το άθροισμα των αναποφάσιστων και των όσων δεν επιθυμούν να απαντήσουν κινείται στο 21,7%.
Συντριπτική είναι η απαξίωση όλων των πολιτικών κομμάτων στα μάτια των πολιτών. Το 64% δηλώνει κανένα κόμμα δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες τους.
Το σημαντικότερο είναι όμως ότι το 43% ζητά απεμπλοκή από το Μνημόνιο , το 10% λέει ότι δεν γνωρίζει τους όρους ή το Μνημόνιο, ένα 13% δηλώνει άγνοια ή άρνηση να απαντήσει και μόνο το 34% θέλει τήρηση των όρων.
Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προοπτικές, ενώ το 56% θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την κρίση σε συνδυασμό με τη φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς και τις χαμηλές συντάξεις.
Το δείγμα ήταν 1.156 άτομα άνω των 18 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολόγιου, χωρίς κάλπη.

ΛΑΜΟΓΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΛΙΨΗΣ, ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΤΕ..............


ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΝ; ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ,
ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ.
Χαρά στον Έλληνα που ελληνοξεχνά
και στο Σικάγο μέσα ζει στη λευτεριά
εκείνος που δεν ξέρει και δεν αγαπά
σάμπως φταις κι εσύ καημένη
και στην Αθήνα μέσα ζει στη ξενιτιά

Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ
και βαθιά σ' ευχαριστώ
γιατί μ' έμαθες και ξέρω
ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
να πεθαίνω όπου πατώ
και να μην σε υποφέρω

Αχ Ελλάδα θα στο πω
πριν λαλήσεις πετεινό
δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
μ' εκβιάζεις μου κολλάς
σαν το νόθο με πετάς
μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

Η πιο γλυκιά πατρίδα
είναι η καρδιά
Οδυσσέα γύρνα κοντά μου
που τ' άγια χώματα της
πόνος και χαρά

Κάθε ένας είναι ένας
που σύνορο πονά
κι εγώ είμαι ένας κανένας
που σας σεργιανά

Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ
και βαθιά σ' ευχαριστώ
γιατί μ' έμαθες και ξέρω
ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
να πεθαίνω όπου πατώ
και να μην σε υποφέρω

Αχ Ελλάδα θα στο πω
πριν λαλήσεις πετεινό
δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
μ' εκβιάζεις μου κολλάς
σαν το νόθο με πετάς
μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ........................

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν παράξενα είδη στα βάθη του ωκεανού

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Queensland ανακάλυψαν στα βάθη του ωκεανού είδη που μέχρι τώρα κανένας δεν γνώριζε την ύπαρξή τους.




































Δ