Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Χαρτογράφηση γονιδιώματος 5.300 χρόνων!


Χαρτογράφηση γονιδιώματος 5.300 χρόνων!


Νέες πληροφορίες για τη ζωή των Ευρωπαίων της Χαλκολιθικής Εποχής προκύπτουν από την έρευνα του «Ανθρώπου των Πάγων», γνωστού και ως Ότζι.
Η επιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τις Μούμιες και τον Άνθρωπο των Πάγων που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Bolzano της Ιταλίας (EURAC) ολοκλήρωσε τις εργασίες πάνω στην ανασύνθεση του γονιδιώματός του και όπως ανακοίνωσε πλέον κατέχει «τον πλήρη γονιδιακό χάρτη του ανθρώπου που έζησε πριν από 5300 χρόνια για να βρεθεί φυσικά μουμιοποιημένος μέσα σε παγετώνα το 1991».
Η ολοκλήρωση της σύνθεσης του γονιδιώματος επιτεύχθηκε με την συνεργασία του επικεφαλής του Ινστιτούτου, Albert Zink, του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας καθώς και του Andreas Keller της βιοτεχνολογικής εταιρείας Febit.
Σήμερα οι επιστήμονες μπορούν αν απαντήσουν σε πλήθος ερωτημάτων για τον «Άνθρωπο των Πάγων», όπως ποιο ήταν το χρώμα των ματιών και των μαλλιών του αλλά και το πιο εντυπωσιακό... αν υπάρχουν ζωντανοί συγγενείς του! Με τη βοήθεια του γονιδιώματος είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι απόγονοι του Ότζι!
Μέχρι σήμερα ήταν δυνατόν να αναζητηθούν ζώντες απόγονοι του Ότζι μέσω του μιτοχονδριακού DNA του, ενός τμήματος του όλου γονιδιώματός του, που προέρχεται από τη μητέρα του. Η έρευνα δεν έφερε αποτελέσματα, και οι επιστήμονες εικάζουν ότι το γένος που σχηματίζουν οι θηλυκές απόγονοι του Ότζι έχει χαθεί. Δεν απογοητεύονται όμως.
Μάλιστα σύντομα θα χαρτογραφηθεί και το γονιδίωμα που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων του Ότζι, που είναι πολύ περισσότερο λεπτομερειακό από το μιτοχονδριακό, και ο Albert Zink ελπίζει, συγκρίνοντας το με το σύνολο του σύγχρονου γονιδιώματος που κατέχει το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Γενετικής του EURAC, να αποκαλύψει αν τελικά οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι κουβαλούν μέσα τους κάτι από εκείνον τον προϊστορικό κυνηγό που πέθανε στις Άλπεις πριν από 5300 χρόνια

Χρονιά με ρεκόρ ζέστης και κρύου


Χρονιά με ρεκόρ ζέστης και κρύου

Χρονιά με ρεκόρ ζέστης και κρύουΤΟ 2010 είναι πλέον και επισήμως η πιο ακραία χρονιά στην ιστορία από την άποψη των θερμοκρασιών: σε 16 χώρες έσπασαν τα ρεκόρ ζέστης και κρύου, έναντι 15 πριν από τρία χρόνια. Από την Κύπρο και τη Φινλανδία μέχρι την Κολομβία και τα Νησιά του Σολομώντα, πολλά είναι τα ρεκόρ που έχουν συγκεντρωθεί φέτος- και μένουν πέντε μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκτός από τη Γουινέα, όπου σημειώθηκε ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας τον Ιανουάριο με 1,4 βαθμούς Κελσίου, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα ρεκόρ αφορούν υψηλές θερμοκρασίες.

Και αυτό, σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, αποτελεί άλλη μία ένδειξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, το πρώτο μισό του 2010 ήταν το θερμότερο όλων των εποχών. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα ισχύσει και για ολόκληρη τη χρονιά. Κι αυτό, παρ΄ όλο που ο χειμώνας στην Ευρώπη ήταν ψυχρός. 

Καθώς το καλοκαίρι έχει φτάσει και στον Βορρά, πολλές περιοχές του κόσμου λειώνουν από τη ζέστη. Η Ανατολική Ευρώπη υποφέρει από καύσωνα, ενώ οι φωτιές στη Ρωσία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους. Το Γιασκούλ, στον Νότο, έσπασε τον περασμένο μήνα το ρωσικό ρεκόρ με 44 βαθμούς Κελσίου. Στην Ουκρανία, η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών μετρήθηκε στο Λουχάνσκ (41,3 βαθμοί Κελσίου). 

Πρωτοφανής ζέστη και ξηρασία πλήττουν και τη ζώνη του Σαχέλ, στην Αφρική. Από έλλειψη τροφίμων κινδυνεύουν εκατομμύρια άνθρωποι, καθώς η ζέστη απειλεί τη σοδειά στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Σουδάν. Αλλά και στη Μέση Ανατολή έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθώς η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 50 βαθμούς στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Κουβέιτ. Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών με 53,5 βαθμούς Κελσίου σημείωσε επίσης το Πακιστάν. Οι φονικές πλημμύρες στη χώρα αυτή, καθώς και στο ινδικό Κασμίρ, αποδίδονται από τους επιστήμονες στις πρωτοφανείς θερμοκρασίες. 
ΠΗΓΗ  ((  http://www.meteo-news.gr/site/article/Year_with_record_heat_and_cold/  ))