Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οι Βάσεις μας ψεκάζουν με επικίνδυνες χημικές ουσίες Κατηγορητήριο για αεροσκάφη ΚC-10 και ΚC-135

Οι Βάσεις μας ψεκάζουν με επικίνδυνες χημικές ουσίες Κατηγορητήριο για αεροσκάφη ΚC-10 και ΚC-135


 ΤΗ ΧΩΡΙΣ άλλη καθυστέρηση διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και ερευνών ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι γίνονται αεροψεκασμοί στους κυπριακούς ουρανούς με βλαβερές χημικές ουσίες, ζητά από την κυβέρνηση το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Επαναφέροντας το γνωστό ζήτημα στο...
οποίο βασικοί ύποπτοι 
είναι οι ΗΠΑ και οι Βρετανοί σύμμαχοι τους, οι Οικολόγοι επισημαίνουν ότι εντοπίζονται συχνά στον αέρα της Κύπρου χημικοί ουρανοί, μετά από πτήσεις συγκεκριμένων αμερικανικών αεροσκαφών. Σε δηλώσεις της χθες η Γ.Γ. του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, τα δύο τελευταία χρόνια Βρετανοί και Αμερικανοί προβαίνουν μέσω των Βάσεων σε δραστηριότητες που ενδεχομένως να επηρεάζουν και τη βροχόπτωση στο νησί μας και ειδικότερα στην περιοχή της Λεμεσού. Όπως είπε η κ. Παναγιώτου, οι βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο αποτελούν μέρος του συστήματος ΗΑΑRΡ (Ηigh FrequencyΑctive Αuroral Research), το οποίο στοχεύει στον έλεγχο του κλίματος του πλανήτη προς όφελος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, όπως επισήμανε, συνδέουν τα αμερικανικά αεροσκάφη τύπου ΚC-10 και ΚC-135 με το πρόγραμμα ΗΑΑRΡ και τα χημικά ίχνη, δηλαδή τον «ψεκασμό του ουρανού με οξείδια αλουμινίου και βαρίου» από τα οποία «οι επιπτώσεις στην υγεία είναι εξαιρετικά σοβαρές αφού μπορούν να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ, υπέρταση, ρινικές αιμορραγίες, άσθμα, αλλεργίες και άλλες σοβαρές παθήσεις.
Τη διέλευση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από την Κύπρο παραδέχεται και η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, όπως αναφέρει η κ. Παναγιώτου, επικαλούμενη σχετική απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Το θέμα των επικίνδυνων αεροψεκασμών, όπως ανέφερε η Γ.Γ. των Οικολόγων συζητήθηκε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων, απάντησε ότι οι έρευνες για τις χημικές ουρές των υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο προϋποθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνογνωσία, τον οποίον η Κύπρος δεν διαθέτει. Η κ. Παναγιώτου υπενθύμισε ωστόσο την εισήγηση επιστημονικού συνεργάτη στο Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» στην Αθήνα, για ενοικίαση κατάλληλου αεροσκάφους το οποίο θα μπορούσε να συλλέξει δείγματα από τα χημικά νέφη για αναλύσεις, τις οποίες το κρατικό χημείο δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να διεξάγει.

Μάρτυρες στη γέννηση μιας μαύρης τρύπας (+video)

Μάρτυρες στη γέννηση μιας μαύρης τρύπας (+video)




ΔΕΙΤΕ: Την κοντινότερη μαύρη τρύπα στο διάστημα


Ο υπερκαινοφανής αστέρας που εντόπισε ένας ερασιτέχνης αστρονόμος πριν από 30 χρόνια γέννησε τελικά μια μαύρη τρύπα, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της καταπίνοντας νέφη αερίων σε γειτονικό γαλαξία....

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια μαύρη τρύπα να γεννιέται από ένα κανονικό σουπερνόβα» δήλωσε ο Άβι Λόεμπ του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που παρακολούθησε τη γέννηση με τηλεσκόπια ακτίνων Χ.


Οι μαύρες τρύπες είναι σημεία στο χωροχρόνο με άπειρη πυκνότητα μάζας -η βαρύτητά τους είναι τόσο μεγάλη που τίποτα, ακόμα και το φως, δεν μπορεί να τις πλησιάσει χωρίς να χαθεί για πάντα μέσα τους.


Τα κοσμικά αυτά τέρατα πιστεύεται ότι μπορούν να προκύψουν από διάφορες διαδικασίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μαύρη τρύπα δημιουργήθηκε όταν ένα άστρο με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου εξάντλησε τα καύσιμά του και κατέρρευσε κάτω από το ίδιο του το βάρος.


Ο βίαιος θάνατος του άστρου, που βρισκόταν στον γαλαξία Μ100, σε απόσταση 50 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, έγινε αντιληπτός το 1979 από έναν δάσκαλο στο Μέριλαντ, και έκτοτε τραβά την προσοχή διαφόρων ερευνητικών ομάδων.









Τρία διαστημικά τηλεσκόπια -το Chandra της NASA, το XMM-Neuton του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και το γερμανικό ROSAΤ- κατέγραψαν σταθερές εκπομπές ακτίνων X από την περιοχή της μαύρης τρύπας.


Εξ΄ορισμού, η ακτινοβολία δεν μπορεί να πηγάζει από την ίδια την μαύρη τρύπα. Πηγάζει από υλικό που επιταχύνεται σε ακραίες ταχύτητες και θερμαίνεται καθώς χάνεται για πάντα μέσα της.


Από πού όμως προήλθε το υλικό αυτό; Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι πρόκειται είτε για τα κατάλοιπα του άστρου που εκτινάχθηκαν στο Διάστημα κατά την έκρηξη του υπερκαινοφανούς, και πέφτουν τώρα πίσω στη μαύρη τρύπα, είτε για υλικό από ένα δεύτερο άστρο που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από το πρώτο.


Σε κάθε περίπτωση, η μαύρη τρύπα έχει πολύ υλικό να καταβροχθίσει. Εξετάζοντας την εκπομπή ακτινοβολίας, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι στα 20 χρόνια ζωής του το τέρας έχει καταπιεί υλικό με μάζα περίπου όσο της Γης.


«Τρώει όσο μπορεί περισσότερο» σχολίασε ο Νταν Πατνάουντ του Χάρβαρντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Υπάρχει πάντως και μια εναλλακτική εξήγηση για τις παρατηρήσεις, οι οποίες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New Astronomy: Ο θάνατος του άστρου υπάρχει μικρή πιθανότητα να μην γέννησε μια μαύρη τρύπα αλλά ένα πάλσαρ -ένα μαγνητικό, περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων που σπρώχνει μακριά του τα σύννεφα αερίου και δημιουργεί έτσι ένα νεφέλωμα.


Ανεξάρτητοι ερευνητές, όπως ο Άλεξ Φιλιπένκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, συμφώνησαν πάντως ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μαύρη τρύπα.

ΚΛΑΨΤΑ((ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ))!!

Αγριο ψαλίδι μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Από 16% έως 40% του κλαδικού τους μισθού θα χάσουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση που κερδίσει η Κατσέλη και δεν θα πέσουν οι αμοιβές κάτω από το κατώφλι της ΓΣΕΕ.
Η σύγκρουση για το περιεχόμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου μεταξύ ΓΣΕΕ και τρόικας, με υποκινητή τον... ΣΕΒ, πέρασε χθες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με αφορμή τη δημοσίευση άρθρου της κ. Λούκας Κατσέλη. Κάτι που αποκαλύπτει και ανασφάλεια μεταξύ υπουργών για τυχόν ταύτισή τους με τις προβλέψεις του Μνημονίου.
Παρά τις ενδοκυβερνητικές τριβές και τα σενάρια για τους ακριβείς λόγους που πυροδότησε η μετάθεση κατά 24 ώρες της συνέντευξης της τρόικας -εάν αφορά τις ΔΕΚΟ και τον Κ. Ρέππα ή τις εργασιακές σχέσεις και την κ. Κατσέλη- η εντολή του πρωθυπουργού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι η αναζήτηση λύσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Χωρίς όμως δημόσιες τοποθετήσεις ενόσω διαρκεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Ετσι, εντός των προσεχών ημερών, η κ. Κατσέλη αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση για διάλογο προς τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και τους Εμπόρους. Η υπό διαμόρφωση ατζέντα της διαπραγμάτευσης ωστόσο μοιάζει ανισομερής στο βαθμό που ο ΣΕΒ έχει με το μέρος του την πρόβλεψη του Μνημονίου για γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών -έναντι των κλαδικών- συμβάσεων και αμοιβές κάτω ακόμη και από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ για τους μισθούς ασφάλειας. Στόχος των συνδικάτων πάντως είναι να καταδειχτεί η εμμονή του ΣΕΒ για διάλυση του δικτύου ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα και, εν τέλει, η μείωση των αποδοχών σε ποσοστό άνω του 40%.
Σπιράλ καθόδου
Η υπουργός Εργασίας επιχειρεί να απαλείψει τη διάταξη που επιτρέπει στις επιχειρησιακές συμβάσεις να πέσουν κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ προτείνει ορισμένα στάδια πριν από την υπογραφή υποδεέστερης -της κλαδικής- συλλογικής σύμβασης, όπως είναι μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας, η εμφάνιση ζημιών κ.ά. Η δε διάρκεια της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα δυο χρόνια. Ωστόσο και παρά τις δικλίδες ασφαλείας που επιχειρεί να θέσει τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση, η υπουργός Εργασίας, το σπιράλ της καταστροφικής καθόδου των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μόλις αρχίζει. Για παράδειγμα: Ενα σουπερμάρκετ επικαλείται οικονομικά προβλήματα και επιτυγχάνει την, με επιχειρησιακή σύμβαση, μείωση των μισθών κατά 20%. Το μέτρο, πέραν του προβλήματος στις οικογένειες των εργαζομένων, θα συμπαρασύρει σε αθέμιτο ανταγωνισμό τα γειτονικά μπακάλικα. Οι ιδιοκτήτες των οποίων θα ζητήσουν από τους μη συνδικαλισμένους εργάτες να συνάψουν συλλογική σύμβαση χωρίς να υπάρχει... σύλλογος. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν μανδύα συλλογικής σύμβασης οι ατομικές συμβάσεις που υπογράφονται ομαδικά (από 3 ή 5 άτομα). Είναι προφανές ότι πρόκειται για κατρακύλισμα των αμοιβών και, συνακόλουθα, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ετσι, και εάν ακόμη διατηρηθεί ο ισχύς του μισθού ασφαλείας, εάν υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις οι εμποροϋπάλληλοι από 903 ευρώ θα παίρνουν 740 ευρώ, οι σερβιτόροι θα πρέπει να ξεχάσουν τα 880 ευρώ, οι ρεσεψιονίστ τα 920, οι ναυτιλιακοί πράκτορες τα 1.250 και οι τραπεζοϋπάλληλοι τα 1.000 ευρώ.
Ζητείται υπέρβαση
Πέραν των αντιδράσεων των συνδικάτων, οι οποίες διαθλώνται λόγω των παραταξιακών-κομματικών αντιθέσεων στο εσωτερικό τους και της αναγκαίας συμμαχίας μεταξύ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) αυτή η εξέλιξη και η πρωτοφανής προοπτική να μην υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει συνδικαλιστικές δυνάμεις διατεθειμένες να υπερβούν τα παραταξιακά όρια. Ο γραμματέας της ΟΙΥΕ Θ. Βασιλόπουλος περιγράφει στην «Ε» πρωτοβουλίες και δυναμικές ενέργειες προκειμένου να τεθεί ένα τελευταίο ανάχωμα στη διάλυση κάθε δικτύου προστασίας της εργασίας στην Ελλάδα του Μνημονίου. *