Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Το Δόγμα του Σοκ: Για να καταλάβουμε τα “ παράλογα” που ζούμε


Το Δόγμα του Σοκ: Για να καταλάβουμε τα “ παράλογα” που ζούμε





ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
Αυτά που βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν γύρω μας είναι απολύτως παράλογα. Η τεράστια ύφεση της οικονομίας, το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί χειρισμοί που μοιάζουν παιδικοί, η ακατανόητη εμμονή της κυβέρνησης στην βαριά φορολογία, που ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ότι στραγγαλίζει κι άλλο την αγορά και την μεσαία τάξη και μόνο ανάπτυξη δεν μπορεί να υποσχεθεί, το χωρίς κανόνες άνοιγμα των επαγγελμάτων, συνέπειες του οποίου βλέπουμε σήμερα με τις μεγάλες απεργίες των ταξί, η προσκόλλησή μας στο σκληρό κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα που εξ ορισμού δεν μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και τόσα άλλα πράγματα που καθημερινά κάνουν τους πολίτες να ομολογούν ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τί κάνει και μας καταστρέφει, ενώ παράλληλα εισπράττει επαίνους για την πολιτική της εκτός Ελλάδος…
Κι όμως η κυβέρνηση ακολουθεί σχέδιο. Σταθερό και σίγουρο μια που έχει δοκιμαστεί σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Είναι η “ αποκρατικοποίηση” του κράτους και η μεταβίβασή του σε ιδιωτικά διεθνή συμφέροντα. Και όταν λέμε κράτος εννοούμε τα πάντα, από τα βασικά αγαθά όπως το νερό, μέχρι υπηρεσίες (π.χ. εκπαίδευση, ασφάλεια) ακόμη και έδαφος και υπέδαφος κατάλληλο προς κάθε είδους εκμετάλλευση. Όλα προσφέρονται σε ιδιώτες, στο όνομα της ελευθερίας της αγοράς, απομυζώντας από το κράτος κάθε πόρο και κάθε δυνατότητα παρέμβασης και ρύθμισεις των ανισοτήτων που μπορεί να δημιουργούνται.
Είναι η εφαρμογή του Δόγματος του Σοκ, όπως έχει ονομαστεί στο ομώνυμο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν και πολλές φορές έχουμε προτρέψει από αυτές τις σελίδες ότι αξίζει να διαβαστεί για να καταλάβουμε όσα ζούμε…
Για όσους δεν το έχουν διαβάσει ας δουν το παρακάτω βίντεο:

Tο χασίσι νόμιμο και το χαμομήλι παράνομο - Απαγόρευση εμπορευματοποίησης βοτάνων


Tο χασίσι νόμιμο και το χαμομήλι παράνομο - Απαγόρευση εμπορευματοποίησης βοτάνων





Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης των περισσότερων βοτάνων της φύσης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Απρίλιο, βρίσκει κάθετα αντίθετη την ελληνική κοινωνία που η ζωή της είναι άρρηκτα δεμένη με τα παραδοσιακά «γιατροσόφια» όπως το τσάι του βουνού, το χαμομήλι... και τα διάφορα άλλα βότανα της ελληνικής φύσης.Έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ......
άλλες χώρες, (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.) ενώ στην Ελλάδα δεν έγινε και τόσο γνωστή, παρά μόνο στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή τους, τη μεταποίησή τους και το εμπόριό τους. Και πιστεύουν ότι η αρχή εφαρμογής της οδηγίας θα σημάνει το τέλος της εμπορίας βοτάνων και σκευασμάτων εναλλακτικών φαρμακευτικών θεραπειών, αφού σύμφωνα με αυτή, όλα τα βότανα θα θεωρούνται φάρμακα και ως τέτοια θα πρέπει να παίρνουν τη σχετική έγκριση από τους αντίστοιχους οργανισμούς και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα απαγορεύεται πια να διαθέτει κανείς τα βότανα ή τα φυτά του, που έχουν κάποια φυσική φαρμακευτική ιδιότητα, χωρίς αντίστοιχη άδεια. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα βότανα αλλά και τα φυτικά σκευάσματα που παράγονται από αυτά, διατίθενται από καταστήματα βιολογικών τροφίμων, ενώ ως βότανα τα βρίσκουμε και στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγία T.H.M.P.D. της Ε.Ε. (Traditional Herbal Medical Product Directive), θα σημάνει το τέλος για πολλά συμπληρώματα διατροφής καθώς και για τα θεραπευτικά βότανα (παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης) και απαιτεί τα φυσικά προϊόντα να χαρακτηρισθούν σαν ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και στη συνέχεια να παίρνουν άδεια για διάθεση σαν τέτοια.Βέβαια η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσει ένα «παραθυράκι» της οδηγίας που της δίνει το δικαίωμα να διαχωριστεί μεταξύ των άλλων χωρών: συγκεκριμένα αναφέρεται ότι από τα βότανα εξαιρούνται αυτά που χρησιμοποιούνται με ασφάλεια επί 30 χρόνια εκ των οποίων τα 15 τουλάχιστον είναι στην Ευρώπη.Ως εκ τούτου, η Ελλάδα που χει πανάρχαια παράδοση στην αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας, με τη χρήση βοτάνων και τα περισσότερα της ελληνικής φύσης της, χρησιμοποιούνται όχι μόνο εδώ και 30 χρόνια αλλά επί αιώνες, μέχρι σήμερα, θα μπορεί να τα διαθέτει χωρίς περιορισμούς.Για παράδειγμα κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το τσάι βουνού, τα χαμομήλι κ.ά., τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στην αρχική μορφή τους χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των... απαγορευμένων.

Απ' την άλλη όμως όσον αφορά στην παραγωγή νέων σκευασμάτων από αυτά τα βότανα, δυστυχώς δεν θα μπορούν να βγουν στο εμπόριο, χωρίς τη «σφραγίδα» του φαρμάκου.Να σημειωθεί δε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος κάνει διάκριση ενάντια στα μη ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως εκείνα που ανήκουν στην αγιουρβεδική και παραδοσιακή κινέζικη ιατρική καθώς και σε άλλες παραδόσεις, ανεξάρτητα με το αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες ακόμη και αιώνες.Το αποτέλεσμα είναι ότι πάρα πολλά από αυτά τα προϊόντα θα εξαφανιστούν από τα ράφια, όπως π.χ. το γνωστό τζίνσεγκ και ό,τι άλλο παράγεται από αυτό.Πάντως, επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπόριο φυσικών σκευασμάτων και βοτάνων, πιστεύουν ότι επειδή έχει ξεσηκωθεί μια παγκόσμια αντίδραση, θα είναι δύσκολο να περάσει σε κάθε χώρα και να εφαρμοσθεί αυτή η οδηγία της Ε.Ε. ΤΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ Μάλιστα η είδηση της οδηγίας της Ε.Ε., έρχεται σε μια περίοδο που αρκετός κόσμος επιστρέφει στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών -βοτάνων, καθώς παρατηρείται ότι είναι σταθερά αυξανόμενη η ζήτησή τους στα ειδικά καταστήματα πώλησης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν να τα φυτεύουν σε γλάστρες στα μπαλκόνια τους ή στους κήπους τους, όχι απλά ως καλλωπιστικά φυτά, αλλά με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν.

Διαπιστώνεται ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις πρακτικές ιατρικές συνταγές του παρελθόντος και να εισχωρούν όλο και πιο βαθιά στη γνώση της χρήσης αυτών των φυτών, τολμώντας να φτιάχνουν ειδικά παρασκευάσματα από αυτά και να τα χρησιμοποιούν ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις τους ή απλώς για να επιτύχουν μέσω της κατανάλωσής τους καλή φυσική κατάσταση και την καλή λειτουργία του οργανισμού τους.

Λένα Κισσάβου