Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Atlantic Council: Ρωσία και ΗΠΑ επιστρέφουν σε περίοδο “ψυχρού πολέμου”


Atlantic Council: Ρωσία και ΗΠΑ επιστρέφουν σε περίοδο “ψυχρού πολέμου”


Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, πως οι ΗΠΑ είναι το “παράσιτο” της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και εκείνες του Ρώσου αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ραγκόζιν, πως η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ έχει ως μοναδικό στόχο τη Ρωσία, δεν άρεσαν καθόλου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δηλώσεις του Πούτιν μόνο τυχαίες δεν ήταν τη δεδομένη χρονική στιγμή και ουσιαστικά δείχνουν το δρόμο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Ρωσία απέναντι στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Η διαφωνία σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα. Τέλη του 2010, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο τηλεοπτικό αμερικανικό δίκτυο CΝΝ ότι η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα και δυνάμεις κρούσης, εάν αποκλεισθεί από το δυτικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Φήμες έφεραν τον αμερικανό γερουσιαστή Kyl να παραδέχεται πρόσφατα πως η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας έχει στόχο τη Ρωσία. Ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά και εξηγεί πως η αντιπυραυλική ασπίδα θα προστατέψει χώρες του ΝΑΤΟ, όπως επίσης και τη Μόσχα από ενδεχόμενες επιθέσεις του Ιράν, της Χεζμπολάχ και της Αλ-Κάϊντα.

Από τη πλευρά της η Μόσχα, δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του αμερικανού γερουσιαστή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις σχετικές επιστολές που έχει στείλει η Μόσχα σε Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, για το συγκεκριμένο θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση, σε απάντηση της επιστολής Μεντβέντεφ, δήλωσε έτοιμη να δεχθεί και να ακούσει τη λεπτομερειακή παρουσίαση των ρωσικών ιδεών από τον Ρώσο αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ραγκόζιν, ο οποίος βάσει των εντολών του προέδρου Μεντβέντεφ θα έχει συναντήσεις με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους επικεφαλής τους, παραλήπτες της σχετικής επιστολής του Ρώσου ηγέτη.