Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η ICG προτείνει τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»


Η ICG προτείνει τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»


Την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» προτείνει στα Σκόπια η ΜΚΟ Διεθνής Ομάδας Κρίσεων (International Crisis Group-ICG).
Σε έκθεση που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της, η ICG προτείνει στα Σκόπια να αποδεχθούν την πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή κάποια παρεμφερή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις διεθνείς χρήσεις. Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αρχίσει τις διαδικασίες ένταξης της χώρας στους κόλπους του κάτι που θα πρέπει να κάνει και η ΕΕ.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα, ενώ τα Σκόπια θα πρέπει να άρουν την απόφασή τους για μετονομασία του αεροδρομίου σε «Μέγας Αλέξανδρος» καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα προκαλέσουν την Αθήνα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Σκόπια 2014».
Σύμφωνα με την έκθεση, η μη επίτευξη λύσης στην ονομασία αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης των διεθνοτικών και πολιτικών εντάσεων εντός των Σκοπίων, ενώ η εκκρεμότητα για την ονομασία μπορεί να εκτροχιάσει τις προοπτικές ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Εκβιαστικό επιχείρημα της Αθήνας»
Στην ίδια έκθεση, διατυπώνονται αιχμές για την άρνηση της Αθήνας ότι το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας διακυβεύει την περιφερειακή σταθερότητα, κάνοντας λόγο για «εκβιαστική χρήση του επιχειρήματος».

Το τέλος του Κόσμου


Το τέλος του Κόσμου

Μόλις πριν από 6-7 χρόνια, η χώρα μας ζούσε το όνειρο.
Πρωταθλητές Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, φαντεζί Ολυμπιάδα στην Αθήνα, που θα τη ζήλευαν ακόμη και οι Σαουδάραβες Κροίσοι, πρώτοι σε κατανάλωση Chivas και Cohibas, πρώτοι σε πωλήσεις Καγιέν, και άλλα πολλά παρεμφερή.
Οι μισοί Έλληνες ήταν παίχτες, και οι άλλοι μισοί μπρούκληδες. Και όλοι μαζί στα μπουζούκια και στη χλίδα.
Όλα πήγαιναν κατ`ευχήν.
Κάποιοι μάλιστα είχαν πάρει τόσο θάρρος, που άρχισαν να μιλάνε για παγκόσμια ελληνική κυριαρχία, επιστροφή των Ελ, επιστροφή της Κωνσταντινούπολης, κλπ.
Οι ουρανοί έμοιαζαν δικοί μας.
Και όμως! Μέσα στα ελάχιστα χρόνια που ακολούθησαν, και τι δεν είδε το μάτι μας, και τι δεν έζησε το πετσί μας;
Χάθηκαν τα λεφτά πολλών εξ ημών στο χρηματιστήριο.
Αποκλειστήκαμε από τα ευρωκύπελλα, και τα μουντιάλ.
Το 2008 κόντεψε να καεί ολάκερη η Αθήνα.
Ακροβατούμε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με την οικονομία μας να χαρακτηρίζεται ως σκουπίδι, και κάθε μέρα που ξημερώνει να μην ξέρουμε αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι.
Οι μισθοί μας σφαγιάστηκαν.
Το δημόσιο συρρικνώνεται, και οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται!
Τα σφραγίσματα των μαγαζιών είναι πλέον ρουτίνα.
Το ίδιο και οι αυτοκτονίες.
Το κοινωνικό κράτος έπαψε να υφίσταται.
Οι πολιτικοί μας δεν τολμούν να εμφανιστούν δημοσίως.
Οι Πόρσε Καγιέν πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί.
Όλα μα όλα είναι θολά και απαίσια.
Και όλα αυτά μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.
Και νάμασταν μόνο εμείς; Η υφήλιος όλη μοιάζει να γύρισε ανάποδα.
Σαν να μετακινήθηκαν οι πόλοι κάτι…
Πρώτη (σχεδόν) οικονομική δύναμη παγκοσμίως η … κομμουνιστική Κίνα!
Ο μουσουλμανικός κόσμος πήρε φωτιά, και οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή είναι άνευ προηγουμένου.
Μέχρι και ο αιώνιος δικτάτορας Καντάφι φλερτάρει με την ανατροπή.
Η Ευρώπη ζει κι αυτή μια τεράστια κρίση χρέους, με την ευρωζώνη να κινδυνεύει με διάλυση, και το ευρώ με κατάρρευση.
Η άλλοτε οικονομική, πολιτική, και πολιτισμική ατμομηχανή του πλανήτη παραπαίει, με τον υπόλοιπο κόσμο να τη λυπάται, αλλά και να χαίρεται συγχρόνως.
Η «αυτοκράτειρα» Βρετανία καίγεται από τους «απόκληρούς» της.
Η ζάπλουτη Ιαπωνία κόντεψε να γονατίσει οικονομικά και κοινωνικά από μια σειρά ατυχιών, και η παντοκράτειρα Αμερική υποβαθμίστηκε σε πιστοληπτική αξιοπιστία!!!! παλεύοντας κι αυτή με τα πρωτοφανή της χρέη.
Και πάει λέγοντας.
Έχουν έρθει τα πάνω κάτω, κυριολεκτικά. Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.
Τι γίνεται; Που πάμε;
Και έχεις και κάποιους να λένε, από την εποχή των παχέων αγελάδων ακόμη, πως το 2012 θα είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε.
Και όλοι μα όλοι τους κοροϊδεύαμε.
Ποιο τέλος; Εδώ εμείς ζούμε το όνειρο. Και είναι μόνο η αρχή του. ‘Αντε παίξτε παραπέρα.
Έτσι δεν λέγαμε;
Και τώρα τι λέμε;
Θα πίστευε κανείς μας όλα τα παραπάνω, αν τα άκουγε πριν από μερικά χρόνια;
Ότι δηλαδή η περήφανη Ελλάδα των πιο πλούσιων Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν ποτέ, θα κινδύνευε με χρεοκοπία, την ίδια ώρα που η γειτονική Τουρκία κατατάσσεται στις 5-6 αναδυόμενες και πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη;
Ότι εμείς θα υφιστάμεθα επιλεκτική χρεοκοπία και δεν ξέρω τι άλλο, με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία, και άλλους να ευδαιμονούν;
Θα πίστευε κανείς πως θα γινόμαστε ο περίγελως του κόσμου, και πως θα μας λοιδορούσαν οι Βόρειοι εταίροι μας, και κυρίως οι Γερμανοί (αυτοί με τα πέδιλα και τη λευκή κάλτσα);
Θα πίστευε κανείς ότι η Αμερική θα χρωστούσε τα μαλλιοκέφαλά της στους Κινέζους, και ότι οι Άγγλοι θα έτρωγαν σφαλιάρες μέσα στο σπίτι τους, από τους πρώην ιθαγενείς, τα κράτη των οποίων σοδόμιζαν επί αιώνες;
Ότι κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση η Γαλλία των Βερσαλλιών, και η Ιταλία των Λαμποργκίνι;
Δεν είναι απίστευτο;
Κι όμως είναι αληθινό.
Μέσα σε ελάχιστα χρόνια.
Εσείς τι σχεδιάζετε για την 23/12/2012;
Εγώ ήδη άρχισα να χτίζω υπόγειο καταφύγιο.
Αύριο πάω να αγοράσω κονσέρβες.
Λέτε κάτι να ήξεραν εκείνοι εκεί οι περίεργοι Ινδιάνοι;
Οι Μάγια ντε…

Αρχισε εκ νέου η αναζήτηση εξωγήινων μέσω SETI


Αρχισε εκ νέου η αναζήτηση εξωγήινων μέσω SETI

Χάρη σε περίπου 2.300 "πιστούς" που κατέθεσαν τον οβολό τους και συνέβαλαν για να συγκεντρωθεί το ποσό των 200.000 δολαρίων, το διάσημο πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης SETI λειτουργεί εκ νέου, μετά από τετράμηνη διακοπή λόγω έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων.
Το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο του προγράμματος, "άναψε" και πάλι τις αντένες του - τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, οπότε το χρηματοδοτικό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και πάλι, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν δυσκολέψει οι εποχές για τέτοιες "πολυτέλειες".
Στη "συμμαχία των προθύμων" συμμετείχε και η γνωστή ηθοποιός Jodie Foster, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει το 1997 στην κινηματογραφική ταινία "Επαφή", μια μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του διάσημου αστρονόμου Καρλ Σαγκάν, όπου μια νεαρή ερευνήτρια των άστρων "πιάνει" πράγματι ένα εξωγήινο σήμα (στην πραγματικότητα, δυστυχώς, οι εξωγήινοι δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί!).
Η Foster έχει -στην καριέρα και την προσωπική της ζωή- δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τους εξωγήινους και έχει δηλώσει ότι κάποια στιγμή θα σκηνοθετήσει ένα σχετικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας.


Contact (1997) by m0vietrailerpark

Τον Απρίλιο, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SETI είχε ανακοινώσει ότι ξέμεινε από χρήματα, καθώς σταμάτησε η χρηματοδότησή του από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ, τον συνιδρυτή της Microsoft Paul Allen (του οποίου το όνομα φέρει η διάταξη των 42 συνδυασμένων αντενών διαμέτρου έξι μέτρων η κάθε μια) και άλλους χορηγούς. Έτσι, αναζητήθηκαν επειγόντως νέοι υποστηρικτές, μέχρι που η όλη προσπάθεια ευοδώθηκε και τα τηλεσκόπια βγήκαν από την "ύπνωσή" τους.
Η διάταξη τηλεσκοπίων ΑΤΑ (Allen Telescope Array) του SETI, που λειτουργεί από το 2007 με επικεφαλής τον αστρονόμο Σεθ Σόστακ, είναι ουσιαστικά η πρώτη που είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένη στην αναζήτηση σημάτων από κάποιο εξελιγμένο εξωγήινο πολιτισμό.
Χρήματα δόθηκαν από πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως μέσω διαδικτύου, όμως τα 200.000 δολάρια δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος, καθώς φτάνουν μόνο για μέχρι το τέλος του 2011. Έτσι, ήδη αναζητείται η υποστήριξη πιο ισχυρών και μόνιμων χορηγών, όπως της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.