Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ο πάγος λιώνει, το έδαφος της Γροιλανδίας ανυψώνεται


Ο πάγος λιώνει, το έδαφος της Γροιλανδίας ανυψώνεται

Το ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι του 2010 μείωσε το βάρος του πάγου στη Γροιλανδία κατά 100 δισεκατομμύρια τόνους. Λόγω της μειωμένης πίεσης, το έδαφος του νησιού ανυψώθηκε σε ορισμένα σημεία έως και δύο εκατοστά, αποκαλύπτουν μετρήσεις από σταθμούς GPS.


Οι γεωλόγοι γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι ο φλοιός της Γης είναι στην πραγματικότητα ελαστικός και αντιδρά στις αυξομειώσεις του υπερκείμενου βάρους. Μάλιστα ολόκληρη η βόρεια Ευρώπη συνεχίζει να ανυψώνεται τα τελευταία 10.000 χρόνια, μετά την υποχώρηση των πάγων που την κάλυπταν την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Όμως οι μεταβολές αυτές είναι συνήθως εξαιρετικά αργές. Η ανύψωση της νότιας Γροιλανδίας, αντίθετα, συνέβη εξαιρετικά γρήγορα στη γεωλογική κλίμακα χρόνου. Χρειάστηκαν μόλις πέντε μήνες για να ανυψωθεί κατά 20 χιλιοστά το έδαφος στη νότια Γροιλανδία, όπου η υποχώρηση των πάγων ήταν εντονότερη.

Περίπου στο μέσο του νησιού η ανύψωση περιορίστηκε στα 5 χιλιοστά, ενώ στις βόρειες ακτές ήταν σχεδόν μηδενική, αναφέρει η ομάδα του Μάικλ Μπέβις στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Δεδομένου ότι η ανύψωση του εδάφους είναι ανάλογη της μείωσης της μάζας του υπερκείμενου πάγου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούν στο μέλλον να υπολογίζουν την απώλεια πάγου μετρώντας την κατακόρυφη μετατόπιση του εδάφους.

Αυτό θα έχει μεγάλη σημασία μετά το 2015, όταν τεθούν εκτός λειτουργίας οι δίδυμοι δορυφόροι GRACE της NASA που μετρούν σήμερα το πάχος του καλύμματος πάγου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.

ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ την ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΛΕΓΧΕΙΣ τον ΚΟΣΜΟ



Σε προηγούμενη ανάρτησή μας είχαμε αναφερθεί στην Serco, μία εταιρία η οποία βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε κρατικό μηχανισμό. Κι αν, λοιπόν, η Serco ελέγχει σχεδόν τα πάντα σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, έχει αφήσει απ’ έξω ό,τι έχει να κάνει με θέματα διατροφής. Αυτό καλύπτεται από μία άλλη πολυεθνική, αμερικανικών συμφερόντων, τούτη τη φορά. Αναφερόμαστε στην πολυεθνική εταιρία γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto Corporation. Βρίσκεται σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο: ΗΠΑ, Κεντρική & Νότια Αμερική,  Καναδά, Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία και Ειρηνικό. Γραφεία τους θα συναντήσουμε και στην Ελλάδα.

Επίσημος σκοπός της Monsanto είναι να σταθεί στο πλευρό των αγροτών καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από το τι κάνουν οι αγρότες. Το κάνει μέσω καλλιέργειας-πώλησης-διακίνησης σπόρων οι οποίοι αναπτύσσονται μέσω βιοτεχνολογικών και χημικών προϊόντων προστασίας των καλλιεργειών τα οποία, επίσης παρασκευάζει και διακινεί. Μελετώντας την επίσημη ιστοσελίδα της διαβάζουμε, επίσης, για υπευθυνότητα, αξίες, ακεραιότητα, τιμιότητα, συνέπεια, ευπρέπεια, διαφάνεια, κατανόηση, σεβασμό και αποτελεσματική επιστασία τα οποία όλα αυτά μαζί αποφέρουν υψηλή ποιότητα προϊόντων και πολλά οφέλη σε πελάτες, καταναλωτές και, φυσικά, στο περιβάλλον.

Αλλά και μόνο το γεγονός ότι βρίσκεται σε τόσες χώρες οπότε και τείνει να γίνει ένα παγκόσμιο μονοπώλιο που θα ελέγχει τι τρώμε, καθιστά την εταιρία ύποπτη αν όχι ως ένα ακόμη πλοκάμι της Νέας Παγκόσμιας Τάξης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά στοιχεία εναντίον της που την καθιστούν κάτι παραπάνω: ένοχη και υπόλογη για μία παγκόσμια διατροφική συνωμοσία με πρόσχημα την καλύτερη υγεία και τη μείωση του κόστους γεωργικής παραγωγής αλλά με απώτερο σκοπό τον αποδεκατισμό του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατηγορείται, επίσης, για εγκλήματα ενάντια στη φύση, ενάντια στο δικαίωμα των αγροτών να καλλιεργούν μη μεταλλαγμένα φυτά και το δικαίωμα των καταναλωτών να τρώνε μη μεταλλαγμένες τροφές.

Η πολυεθνική εταιρία γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ζιζανιοκτόνου glyphosate γνωστό κι ως Roundup το οποίο δεν είναι βιοδιασπώμενο (αν και αρχικά πωλούνταν ως τέτοιο) αλλά εντελώς τοξικό και ενοχοποιείται για συμμετοχή στην ανάπτυξη καρκίνων 

Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της Marie Monique Robin για το Roundup που θα κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, τουλάχιστον, μέχρι και το 2015:

freeandrealtv on livestream.com. Broadcast Live Free
Το παρασκήνιο των S-510, rBGH και Codex Alimentarius

Το 1989 η Monsanto έπρεπε να υποβάλει μία επιστημονική έκθεση σχετικά με την  rBGH, στην Διοίκηση Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), μιας και αρκετές χώρες είχαν απαγορεύσει την εισαγωγή της λόγω βλαβερών επιπτώσεών της στην υγεία ανθρώπων και ζώων. Η Margarete Miller, υπεύθυνη για την έκθεση, την ετοιμάζει και αμέσως μετά παραιτείται από την Monsanto, για να προσληφθεί στην FDA. Η πρώτη της ενέργεια ήταν να εγκρίνει την έκθεση που έγραψε η ίδια, για λογαριασμό της Monsanto!  

Με ανάλογη πονηριά, πέρασε ο Νόμος S-510 (Food Safety Bill S-510), μέσω του Michael RTaylor, ο οποίος φαίνεται να μεσολαβεί ως δικηγόρος της Monsanto σε μία πολύ νευραλγική, για την Monsanto, θέση στην FDA. Επί της θητείας του, ως επίτροπος, υπογράφτηκε ο Νόμος S-510 από το κονγκρέσο, για τον Εκσυγχρονισμό Ασφαλείας Τροφίμων. Σύμφωνα με αυτόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να εξουσιάζει πάνω στο δικαίωμα των πολιτών για το εμπόριο και τις μεταφορές των τροφίμων, αλλά και να ελέγχει οτιδήποτε φυτεύεται στον κήπο τους, ώστε να μπορεί να το κηρύξει παράνομο αν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις και τους ελέγχους που θέλουν να επιβάλουν. Μάλιστα παραχωρείται η εξουσία να συλλαμβάνει και να φυλακίζει. Έτσι, η σπορά θα δίνεται μόνο σε εξουσιοδοτημένες εταιρίες τύπου Monsanto

Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με τον Codex Alimentarius αφού στην ουσία είναι ο S-510 για την Ευρώπη με αφανείς εισηγητές τις MonsantoCargillAventisBASFBayerδηλαδή την πρώην I.GFarben (κατασκευάστρια στην ναζιστική Γερμανία όπλων, πυρομαχικών, αερίου μαζικής εξόντωσης κρατουμένων που διασπάστηκε στις BASF, Bayer και Hoechst).

Οι κατηγορίες

Περισσότερα από τα μισά χημικά και υποκατάστατα που ενέκρινε η FDA για λογαριασμό της Monsanto από το 1976-1985 έπρεπε να ανακληθούν λόγω απροσδόκητων παρενεργειών. Ωστόσο η FDA έκανε τα στραβά μάτια, τουλάχιστον, σε κάποιες από αυτές, κατά την θητεία του Υπουργού Άμυνας Donald Rumsfeld ο οποίος συμπτωματικά υπήρξε πρόεδρος της Searle Pharmaceuticals, την οποία απέκτησε η Monsanto

Σύμφωνα με την Greenpeace το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, ειδικά στις χώρες που έχει πρόσβαση, κατασκευάζονται από την Monsanto. Αυτό σημαίνει κινδύνους για την υγεία, απώλεια της βιοποικιλότητας, αυξημένη χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων και πολλά άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Σε πολλά μέρη του κόσμου μεγάλες εταιρείες τροφίμων και λιανοπωλητές αρνούνται να πουλήσουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Πολλές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών ή αρνούνται να τα εισάγουν. Αλλά η Monsanto δεν το βάζει εύκολα κάτω. Κάνει τα πάντα προκειμένου να πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά με τα αμφίβολης ποιότητας προϊόντα της. Έτσι, ξεκινάει δωροδοκίες προς αξιωματούχους της Ινδονησίας μεταξύ των ετών 1997-2002 προκειμένου να πλασαριστούν εντομοκτόνα με λανθασμένα στοιχεία. Οι αγωγές πέφτουν βροχή και η Monsanto αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 1,5 εκατομμύριο δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση για τις δωροδοκίες αυτές, αλλά και για την αποφυγή ελέγχων στις νέες γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες βαμβακιού που προωθούσε.

Με πρόσχημα την πείνα και την φτώχεια σε αφρικανικές περιοχές, η Monsanto καλλιεργεί εκεί μεταλλαγμένα φυτά και σπόρους αλλά, όχι προς όφελος των κατοίκων, των αγροτών ή του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με έκθεση του Αφρικανικού Κέντρου για τη Βιοασφάλεια και της διεθνούς οργάνωσης Φίλοι της Γης: «Οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην Αφρική δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα της πείνας. Οι περισσότερες μεταλλαγμένες καλλιέργειες που μέχρι σήμερα γίνονται για εμπορικούς σκοπούς προορίζονται για ζωοτροφές, και όχι για τη διατροφή, και καμία δεν έχει παρουσιαστεί ως μέσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πείνας και της φτώχειας». Ενώ πολλές γενετικές τροποποιημένες ποικιλίες όπως η γλυκοπατάτα δεν απέδωσαν όσο η μη μεταλλαγμένη.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην Ινδία με το μεταλλαγμένο βαμβάκι που προώθησε, διαψεύδοντας όλες τις προσδοκίες των Ινδών αγροτών ότι θα ελαχιστοποιούσε τις ζημιές των εντόμων και άρα το κόστος. Φυσικά, η Monsanto δεν παραδέχτηκε την αποτυχία των καλλιεργειών, ούτε αποζημίωσε στους αγρότες. Αντιθέτως, αύξησε τις προωθητικές ενέργειες για τη χρήση του συγκεκριμένου βαμβακιού.

Περισσότερες από 300 οργανώσεις διακήρυξαν ότι υποστηρίζουν μία παγκόσμια απαγόρευση της «Τεχνολογίας Εξολοθρευτής» της Monsanto ισχυριζόμενοι ότι οι απειλείται η βιοποικιλότητα και οι καλλιέργειες 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Διότι οι σπόροι φυτεύονται, η σοδειά μαζεύεται αλλά οι νέοι σπόροι που μαζεύονται δεν μπορούν να φυτευτούν την επόμενη χρονιά, επειδή οι αρχικοί έχουν τροποποιηθεί γενετικά, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να είναι στείρες οπότε οι αγρότες αναγκάζονται να αγοράζουν κάθε χρόνο νέους σπόρους από τη Monsanto, προκειμένου να καλλιεργήσουν τα προϊόντα τους. Η Monsanto τότε (1999) υποχώρησε, αλλά πολύ γρήγορα επανήλθε με νέο σχέδιο προώθησης.

Η ίδια η εταιρία έχει κάνει πάρα πολλές αγωγές σε Αμερικανούς αγρότες, οδηγόντας κάποιους από αυτούς σε χρεοκοπίες μετά από καταδικαστικές αποφάσεις, κερδίζοντας από αυτές εκατομμύρια δολάρια. Για ποιο λόγο τους μήνυσε; Για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε: ακόμα και για το γεγονός ότι ο αγρός τους επιμολύνθηκε από τη γύρη ή τον σπόρο μεταλλαγμένης καλλιέργειας άλλου αγρότη, από γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους της προηγούμενης χρονιάς που ξεπετάχτηκαν, ή «είχαν επιζήσει και φύτρωσαν», σε αγρούς με μη μεταλλαγμένες ποικιλίες την επόμενη χρονιά. 

Όποιος ελέγχει την διατροφή, ελέγχει τον κόσμο
Κλείνοντας, ίσως είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πολλά ακούγονται και λέγονται για συγχώνευση ή εξαγορά της Monsanto από την Κινέζικη πολυεθνική Sinochem (πετροχημικά, πλαστικά, αγροχημικά), ή ακόμα και μεταξύ τους μυστικές συμφωνίες. 

Η Monsanto, που ιδρύθηκε από οικογένεια εβραϊκής καταγωγής με δουλοκτητικές και δουλεμπορικές δραστηριότητες,  είναι η πολυεθνική με τον τίτλο της πιο ρυπογόνου και επικίνδυνης εταιρείας στην ιστορία της βιομηχανίας, με τις περισσότερες δικαστικές αγωγές και μηνύσεις που έχουν ασκηθεί ποτέ κατά εταιρείας, για αιτίες που αφορούν απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της, ψευδείς πληροφορίες, για μόλυνση ολόκληρων περιοχών ακόμη και πόλεων, όπως και για δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς. Αλλά και για την επιμονή της να θέλει να ελέγχει απόλυτα την παραγωγή τροφής της ανθρωπότητας και μάλιστα με επικίνδυνο και επιβλαβή τρόπο.