Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα του 1900 σε φωτογραφίες


Η Ελλάδα του 1900 σε φωτογραφίες

Ο Φρεντ Μπουασονά, (1858-1946 Γενεύη) ήταν Γαλλοελβετός φωτογράφος, ιδιαίτερα γνωστός για την φωτογραφική τεχνική του αλλά και την εκτεταμένη φωτογράφιση του ελληνικού χώρου

Η Ελλάδα του 1900 σε φωτογραφίες
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  •  
επί τριάντα περίπου έτη, μαζί με τον συνοδοιπόρο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης.
Το 1903, μαζί με τον Ντανιέλ Μπο-Μποβί, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το 1907 επανήλθε και το 1913, πάλι με τη συντροφιά του Μποβύ και με τον λιτοχωρίτη κυνηγό Χρήστο Κάκκαλο, είναι ο πρώτος που ανέβηκε στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Το 1930 πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι στην
Ελλάδα και επισκέφθηκε το Άγιο Όρος.
Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.
Δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες του
bu1
bu2
bu3
bu4
bu5
bu6
bu7
bu8

Οι Αλβανοί πιέζουν τον Γκρούεφσκι για αλλαγή ονομασίας


Οι Αλβανοί πιέζουν τον Γκρούεφσκι για αλλαγή ονομασίας


To αλβανικό στοιχείο του κράτους των Σκοπίων έχει ισχυρούς λόγους...
 να μη επιθυμεί την ονοματοδότηση του κράτους με την ονομασία ή παράγωγο της «Μακεδονίας»..

Το «χαρτί» που δεν έπαιξε η ελληνική διπλωματία, δραστηριοποιείται μόνο του. Κι εννοούμε φυσικά το.......
αλβανικό στοιχείο του κράτους των Σκοπίων, το οποίο έχει ισχυρούς λόγους να μη επιθυμεί την ονοματοδότηση του κράτους με την ονομασία ή παράγωγο της «Μακεδονίας».
Πρώτιστο ενδιαφέρον για τους Αλβανούς των Σκοπίων είναι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που καθυστερούν λόγω της εκκρεμότητας της ονομασίας. Ο κ. Αλί Αχμέτι, αρχηγός ενός των αλβανικών κομμάτων, δήλωσε σε απαξιωτικό τόνο προ τριών ετών, για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Σκοπίων, πως δεν τον ενδιαφέρει καθόλου, ακόμα κι αν η χώρα ονομαστεί "Ντίσνεϋλαντ".




Ο δεύτερος λόγος των τεταμένων σχέσεων Αλβανών και Σλάβων στα Σκόπια, είναι η αθέτηση της Συμφωνίας της Αχρίδας του 2001, από τον κ. Γκρούεφσκι. Με τη συμφωνία εκείνη οι Αλβανοί αποκτούσαν αρκετά δικαιώματα (αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του κράτους), αλλά η σλαβική πλευρά παραβιάζει συστηματικά τα συμφωνηθέντα.
Πριν από λίγες μέρες, ο αρχηγός του έτερου αλβανικού κόμματος (DPA) των Σκοπίων, κ. Μεντούχ Θάτσι, δήλωσε: «Η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι εθνικιστική και ναζιστική», λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η σκοπιανή κυβέρνηση εις βάρος των Αλβανών. Αλλά, πιο σημαντική -που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα- ήταν η συνέχεια της δήλωσής του:
«Νομίζω ότι είναι η τελευταία φορά που θα πω ανοικτά ότι η θέση των Αλβανών είναι υπέρ της ελληνικής στάσης. Ο πόλεμος του Γκρούεφσκι και των Σλάβων να διατηρήσουν το όνομα «Μακεδονία» ως συνέχειας μιας αρχαίας κληρονομιάς καθώς και της εθνικής ταυτότητας, είναι πόλεμος αντιαλβανικός και ανθελληνικός. Ο εθνικισμός και ο ναζισμός αυτής της κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα ανθελληνικός και αντιαλβανικός».
Το επιχείρημα των Αλβανών των Σκοπίων στη σύγκρουσή τους με τους Σλάβους, είναι ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ονομασθούν «Μακεδονία», διότι δεν θα προσδιορίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο οι Αλβανοί. Στην πραγματικότητα όμως, ελάχιστα τους ενδιαφέρει η ονομασία του κράτους του, αφού το θεωρούν προσωρινό, το δε μέλημά τους είναι αν θα ενωθεί το Τέτοβο με το Κοσσυφοπέδιο (με το οποίο δεν έχουν καθοριστεί τα σύνορα) ή με την Αλβανία. Τη διάσπαση του κράτους την θεωρούν δεδομένη, με τον χρόνο που θα συμβεί αυτό να μη είναι πολύ μακρινός.
Υπάρχει ένας ακόμη λόγος, σχετικός όμως με τη Συμφωνία της Αχρίδας, που προέκυψε από την έκδοση των βιβλίων Ιστορίας των Σκοπίων, τα οποία προωθούν το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», ενώ οι Αλβανοί δεν υποχωρούν στο αίτημά τους να αναγνωριστούν ως συνιδρυτική οντότητα του κράτους και αρνούνται κατηγορηματικά τις προθέσεις του Γκρουέφσκι για την κατασκευή «μακεδονικής ταυτότητας».
Ο πρεσβευτής της Αλβανίας στα Σκόπια πήρε μέρος κι αυτός στη διαμάχη, δηλώνοντας στην αλβανική εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε», ότι τα βιβλία Ιστορίας «διέπονται από νοσταλγία για τις βλακείες της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας, δεν αποδέχονται τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα του κράτους και προσβάλλουν τους Αλβανούς».
Τα υβριστικά συνθήματα αλλήλων είναι όμως συχνά και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Στο Κοσσυφοπέδιο (κι εκεί φυσικά έχει μεταφερθεί η διαμάχη) σε ποδοσφαιρικό αγώνα εκτός από τα "αντιμακεδονικά" συνθήματα, έκαψαν και τη σημαία των Σκοπίων και ανάρτησαν πανό που χαρακτήριζε το 2012 ως έτος της καταστροφής του κράτους των Σκοπίων. Στη συνέχεια, σε αγώνα μεταξύ των αμάδων Vardar (Σλάβων) και Ohri 2004 (των Αλβανών), οι Σκοπιανοί απάντησαν με ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των Αλβανών, από τα οποία το πιο μετριοπαθές ήταν: "Καλός Αλβανός, είναι ο νεκρός Αλβανός".
Χρειάζεται άραγε να ρωτήσω, τι κάνουμε εμείς σε όλα αυτά;


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Οι Αλβανοί πιέζουν τον Γκρούεφσκι για αλλαγή ονομασίας http://24wro.blogspot.com/2012/01/blog-post_8336.html#ixzz1iPtlqzq0

Η τεχνολογία των αρχαιοελληνικών αγγείων στην υπηρεσία της αεροδιαστημικής βιομηχανίας


Η τεχνολογία των αρχαιοελληνικών αγγείων στην υπηρεσία της αεροδιαστημικής βιομηχανίας


Θα μπορούσε η τεχνογνωσία των αγγειοπλαστών της αρχαίας Ελλάδας να αξιοποιηθεί προκειμένου τα διαστημικά σκάφη να θωρακιστούν αποτελεσματικότερα από τις τεράστιες εναλλαγές θερμοκρασίας;

Με αυτό το θέμα, επιστήμονες από το αμερικανικό Ινστιτούτο Συντήρησης Γκέτι, το Εθνικό Ινστιτούτο Επιταχυντών του Στάνφορντ και την Aerospace Corporation, μελετούν τις χημικές ιδιότητες αρχαιοελληνικών αγγείων.

Τα κεραμικά πλακάκια που καλύπτουν τα διαστημικά σκάφη πρέπει να αντέχουν σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από τους -120 βαθμούς Κελσίου στο Διάστημα έως τους 1.650 βαθμούς, κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

«Κεραμικά συστατικά χρησιμοποιούνται στη διαστημική τεχνολογία και στα διαστημικά οχήματα», λέει ο Μαρκ Τσουρμπούχεν από την Aerospace Corp.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για την αλληλεπίδραση των συστατικών σε αυτά τα υλικά για να κατανοήσουμε καλύτερα τυχόν πρακτικά ζητήματα που ενδέχεται να ανακύψουν κατά τη χρήση τους στο Διάστημα».
Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τη μοριακή δομή αρχαίων αμφορέων και άλλων αγγείων με τη χρήση, μεταξύ άλλων, της φασματοσκοπίας XANES, μιας τεχνικής που στην προκειμένη περίπτωση τους παρέχει δομικές πληροφορίες για τα υλικά που δίνουν στα αντικείμενα το μαύρο και κόκκινο χρώμα τους και για το βαθμό οξείδωσης του σιδήρου σε κομμάτια αγγείων.

Παρότι οι καλλιτέχνες δούλευαν μόνο με πηλό και χρωστικές ουσίες, η χημική σύνθεση των κεραμικών παρέμενε αναλλοίωτη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
«Δεν χρειάζεται κάτι να είναι περίπλοκο για να είναι εξεζητημένο», εξηγεί η συντηρήτρια του Γκέτι Κάρεν Τρεντάλμαν αναφερόμενη στα αγγεία, που χρονολογούνται από τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ.

«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε την τεχνολογία, πάνω στην οποία βασίστηκαν αυτά τα έργα τέχνης, θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση σε μια εκπληκτικά μεγάλη ποικιλία εφαρμογών».
Οι επιστήμονες που μετέχουν στο πρωτοποριακό πρότζεκτ ευελπιστούν επίσης να ταυτοποιήσουν τις «υπογραφές» συγκεκριμένων αγγειοπλαστών με βάση τα υλικά που χρησιμοποιούσαν.

Κάτι τέτοιο πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να μάθουν περισσότερα για το πώς άλλαξαν και εξελίχθηκαν οι τεχνικές τους με την πάροδο των ετών, αλλά και να βάλουν μια υπογραφή σε έργα που έως σήμερα αποδίδονταν σε ανώνυμους καλλιτέχνες.

Απώτερος στόχος τους όμως είναι το πρόγραμμα να ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση των μεθόδων συντήρησης και την κατασκευή καλύτερων κεραμικών πλακών για χρήση στην αεροδιαστημική βιομηχανία.