Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Νέα στοιχεία ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε από το διάστημα


 


Μια νέα επιστημονική ανάλυση μετεωριτών που έπεσαν στη Γη, αυξάνει τις ενδείξεις -και τις πιθανότητες- ότι αυτοί τελικά αποτέλεσαν το ζωτικό «όχημα» μέσω του οποίου τα θεμελιώδη χημικά συστατικά για την ανάπτυξη της ζωής μεταφέρθηκαν στον πλανήτη μας, ενισχύοντας έτσι το σενάριο περί εξωγήινης προέλευσης της ζωής.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, έγινε από επιστήμονες της ίδιας και του Γεωφυσικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον και θα δημοσιευτεί στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάλαχαν του διαστημικού κέντρου Goddard της NASA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο......



Τα νέα στοιχεία ενισχύουν όσους υποστηρίζουν ήδη από τη δεκαετία του ΄60 (χωρίς πάντως να έχουν πείσει ακόμα τους πάντες) ότι τουλάχιστον μερικοί από τους δομικούς βιοχημικούς λίθους της ζωής περιέχονταν στους μετεωρίτες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, κατά την πρώιμη φάση δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές, οι επιστήμονες ανέλυσαν εξονυχιστικά τη σύνθεση 12 πλούσιων σε οργανικά στοιχεία μετεωριτών (κυρίως ανθρακούχων χονδριτών) και ανακάλυψαν ότι περιέχουν τρεις νουκλεϊνικές βάσεις (πουρίνη, 6.8-διαμινοπουρίνη και 2.6-διαμινοπουρίνη). Οι βάσεις αυτές, που, όπως αποδεικνύεται πλέον, είναι άφθονες σε ποσότητα στους μετεωρίτες, αλλά σπανίζουν στη Γη ή απουσιάζουν τελείως, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των αμινοξέων, των μεγάλων μορίων του 
DNA και του RNA, πάνω στα οποία στηρίχτηκε η εκκίνηση της γήινης βιοχημείας.
Οι επιστήμονες βεβαιώθηκαν ότι αυτές οι ζωτικής σημασίας νουκλεϊνικές βάσεις δεν υπήρχαν στο έδαφος και στον πάγο, στις περιοχές όπου έπεσαν οι μετεωρίτες, έτσι οι τελευταίοι αποκλείεται να «μολύνθηκαν» εκ των υστέρων από το περιβάλλον του πλανήτη μας.

«Η ανακάλυψη συστατικών νουκλεϊνικών βάσεων που τυπικά δεν ανευρίσκονται στη βιοχημεία της Γης, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την εξωγήινη προέλευση (της ζωής). Αυτό μας δείχνει ότι οι μετεωρίτες ίσως έχουν υπάρξει μοριακά εργαλεία που παρείχαν τα ουσιώδη δομικά συστατικά για τη ζωή στη Γη», δήλωσε ο ερευνητής Τζιμ Κλιβς.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μερικοί μετεωρίτες περιέχουν νουκλεϊνικές βάσεις, όμως μέχρι τώρα δεν ήταν βέβαιο αν αυτές προέρχονταν από «μόλυνση» κατά την πρόσκρουση στη Γη.
http://okloios.blogspot.com/2012/01/nea-stoicheia-oti-i-zoi-sti-gi-xekinise.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FxdGLo+%28%CE%9F+%CE%9A%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82%29 ΠΗΓΗ

Ρώσοι γιατροί θα συνοδεύσουν την πτήση στον Άρη



 
Μάρτιος 19, 2011, (РИА "Новости")

«Στο πείραμα του «Άρη-500» καθώς και στην πτήση προς τον κόκκινο πλανήτη, το διαστημικό πλήρωμα,  πρέπει να συνοδεύεται  από έμπειρο γιατρό, ο οποίος θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε παροχή βοήθειας προς το πλήρωμα, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Σύμβασης για την Βιολογική υπηρεσία της Ρωσίας και επιθεωρητής της επιτροπής για την επιλογή των υποψηφίων κοσμοναυτών και αστροναυτών, καθηγητής  Βόισλαβ Ρογκόζνικοφ.

«Στην πτήση προς τον.....
Άρη, οι κοσμοναύτες πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με ειδικές και διαφορετικές γνώσεις ο καθένας, αλλά είμαι επίσης πεπεισμένος ότι είναι απαραίτητη στη διαστημική αποστολή τους και η παρουσία ενός, τουλάχιστον, γιατρού», είπε Ρογκόζνικοφ.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα ραδιοκύματα από τον κόκκινο πλανήτηέρχονται στη Γη με καθυστέρηση 20 λεπτών. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι σε ένα μέλος του πληρώματος στη διάρκεια της πτήσης και ζητηθούν ιατρικές συμβουλές από τους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Γης, άμεση επικοινωνία, γίνεται σαφές, ότι δεν είναι δυνατή.
Η μια ώρα καθυστέρηση, είναι πολύ αρνητικός παράγοντας για την υγεία ενός κοσμοναύτη. Και σε μια τέτοια περίπτωση η όποια ιατρική συμβουλή ή θεραπεία θα ληφθεί από το ίδιο το πλήρωμα του διαστημοπλοίου και όχι από τον επίγειο σταθμό, όπως δημοσιεύει σήμερα το πρακτορείο Ria Novosti.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ : Έφτιαξαν Μανδύα Που «Εξαφανίζει» Το Χρόνο!


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ : Έφτιαξαν Μανδύα Που «Εξαφανίζει» Το Χρόνο!



ierosagon404 200x1311 14 200x133104 200x125 ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ : Έφτιαξαν μανδύα που «εξαφανίζει» το χρόνο!
«Χάθηκαν» γεγονότα διάρκειας 40 τρισεκατομμυριοστών του δευτερολέπτου…

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν τον πρώτο «χρονικό μανδύα», μια συσκευή που μπορεί να αποκρύψει ακόμα και ολόκληρα συμβάντα από ένα παρατηρητή, στην ουσία κάνοντας τον ίδιο τον χρόνο να εξαφανιστεί.
Κάτι ανάλογο είχε αναγγελθεί θεωρητικά προ καιρού, από τον καθηγητή θεωρητικής φυσικής Μάρτιν ΜακΚολ του Imperial College του Λονδίνου. Τώρα όμως υπάρχει επίσημη ανακοίνωση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature» ότι επιτεύχθηκε για πρώτη φορά η πειραματική απόδειξη πως αυτό είναι δυνατό να συμβεί, έστω και αν το συμβάν που οι επιστήμονες εξαφάνισαν, κράτησε πολύ λιγότερο από το ανοιγοκλείσιμο των ματιών.
Ήταν μια αρχή για μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η οποία ίσως κάνει θαύματα στο μέλλον που θα θυμίζουν την επιστημονική φαντασία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μότι Φρίντμαν και τον Αλεξάντερ Γκαέτα της Σχολής Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Κορνέλ, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», κατάφεραν να «κρύψουν» γεγονότα που διήρκεσαν 40 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, επιταχύνοντας και επιβραδύνοντας ταυτόχρονα διαφορετικά μέρη μιας ακτίνας φωτός.
Στη συνέχεια, αυτά τα διαφορετικά μέρη φωτός συνδυάστηκαν από κοινού και το τελικό αποτέλεσμα ήταν οι παρατηρητές να μη δουν τι συνέβη στη διάρκεια του «κρυμμένου» χρόνου, έστω και γι’ αυτό το απειροελάχιστο διάστημα.
Απλούστατα η σχετική πληροφορία του συμβάντος δεν υπήρχε διαθέσιμη για να τη «διαβάσει» (δηλαδή να τη δει) ο θεατής και έτσι δεν ήταν δυνατό να υποπέσει στην αντίληψή του. Οτιδήποτε συνέβη σε αυτά τα «κρυφά» κλάσματα του δευτερολέπτου, ήταν «ανύπαρκτο» γι’ αυτόν.
Οι άνθρωποι βλέπουν κάτι να συμβαίνει γύρω τους, επειδή το φως φτάνει στα μάτια τους. Αν το φως -για κάποιο λόγο- πάψει να καταλήγει στα μάτια τους, τότε το συμβάν δεν έχει υπάρξει για τους παρατηρητές. Είναι σαν να διαγράφηκε μια σκηνή από το «φιλμ» των γεγονότων.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να συνδυαστεί με την άλλη κατηγορία μανδυών αορατότητας στο χώρο, οι οποίοι «κρύβουν» αντικείμενα, έτσι ώστε τελικά να μπορέσουν να «εξαφανίσουν» ένα συμβάν τόσο στο χώρο όσο και στον χρόνο.
Αφού οι δύο κατηγορίες μανδυών δουλεύουν σε διαφορετικές φυσικές διαστάσεις, τον χώρο και τον χρόνο αντίστοιχα, τίποτε δεν φαίνεται να εμποδίζει τον συνδυασμό τους, ώστε να δημιουργηθεί κάποια στιγμή ένας πλήρης χωροχρονικός μανδύας αορατότητας.
Ο επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να αυξήσουν σιγά-σιγά την χρονική διάρκεια της απόκρυψης από την τάξη των τρισεκατομμυριοστών σε αυτή των εκατομμυριοστών ή ακόμα και των χιλιοστών του δευτερολέπτου και, παράλληλα, να πετύχουν η συσκευή τους να δουλεύει με φως που έρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις και όχι μόνο από μία όπως τώρα.
Πάντως οι ερευνητές πιστεύουν ότι, τουλάχιστον με αυτή την τεχνική, δύσκολα θα καταφέρουν να εξαφανίσουν ένα γεγονός που να κρατά περισσότερο από 0,00012 του δευτερολέπτου. Οι μαθηματικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι για να «κρυφτεί» ένα γεγονός διάρκειας ενός ολόκληρου δευτερολέπτου, θα έπρεπε η συσκευή απόκρυψης να έχει μήκος περίπου 30.000 χιλιόμετρα!
Αντίθετα με τους μανδύες του χώρου, που συνήθως «καμπυλώνουν» το φως γύρω από τα αντικείμενα, ο μανδύας του χρόνου συμπιέζει το φως (που περνάει μέσα από ένα καλώδιο οπτικών ινών) μέσω ενός ειδικού φακού, ο οποίος αναγκάζει το μπροστινό μέρος του της ακτίνας φωτός να κινείται πιο γρήγορα και το πίσω μέρος της πιο αργά. Αυτό κάνει το φως να διαχωρίζεται, δημιουργώντας ενδιάμεσα ένα μικρό χρονικό «κενό».
newsbeast

Ό,τι βιώνουμε είναι όνειρο μέσα σε όνειρο...


Ό,τι βιώνουμε είναι όνειρο μέσα σε όνειρο...

Τι είναι αληθινό; Πώς το ορίζεις; Πως γνωρίζεις ότι υπάρχεις; Το ένστικτο δεν είναι απόδειξη, τι συγκεκριμένες αποδείξεις έχεις ότι υπάρχεις; Το «σκέφτομαι άρα υπάρχω» είναι καλή αρχή αλλά που ξέρεις ότι οτιδήποτε άλλο έξω από εσένα υπάρχει;
Από τις αισθήσεις σου; Και πού ξέρεις ότι τα δεδομένα που προσλαμβάνεις από τις αισθήσεις σου είναι σωστά;
Αν εννοείς αυτά που αγγίζεις, μυρίζεις, γεύεσαι και βλέπεις, τότε η πραγματικότητα είναι μόνο ηλεκτρικά σήματα που ερμηνεύονται από τον...

εγκέφαλό σου! 
Η μόνη εμπειρία στην οποία έχεις άμεση πρόσβαση είναι τα αισθητηριακά σου δεδομένα. Αλλά αυτά είναι μόνο μια ροή ηλεκτρονικών ωθήσεων που διεγείρουν το υπολογιστικό σου κέντρο. Με άλλα λόγια, ότι ξέρω για τον έξω κόσμο, το ξέρω μέσω μιας ηλεκτρικής δραστηριότητας μέσα στον δικό μου εγκέφαλο!
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να είμαι καθόλου σίγουρος για το πώς είναι το έξω σύμπαν!
Είμαστε λοιπόν, σαν τους τυφλούς που με περιορισμένες αισθήσεις, ψηλαφούν το γύρω χώρο προσπαθώντας να αποδείξουν τι είναι η πραγματικότητα! 
Για να μπορέσουμε λοιπόν να αντιληφθούμε τα επιστημονικά ευρήματα για τον κόσμο, χρειάζεται να θεωρήσουμε θεμέλιο του κόσμου τη συνειδητότητα! Ο κόσμος είναι φτιαγμένός από συνειδητότητα, κι εμείς είμαστε αυτή η συνειδητότητα μιας και η συνειδητότητα είναι η βάση του κόσμου! Η κβαντική φυσική, το κάνει αυτό πιο ξάστερο κι από μια ηλιόλουστη μέρα!
Αν θέλεις να δεις το «φόβο» να σχηματίζεται στα μάτια ενός φυσικού της κβαντομηχανικής, απλά ανέφερε τη φράση «το πρόβλημα της μέτρησης»! Τι είναι όμως αλήθεια το πρόβλημα αυτό; 
Απλά, ένα άτομο εμφανίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, «μόνο» αν το «μετρήσεις»! Με άλλα λόγια, το άτομο είναι απλωμένο, παντού στο χώρο (σαν νέφος) μέχρι τη στιγμή που κάποιος συνειδητοποιημένος παρατηρητής αποφασίσει να το κοιτάξει! Η πράξη της μέτρησης ή παρατήρησης λοιπόν, δημιουργεί ολόκληρο το Σύμπαν!
(Διαβάστε και σκεφθείτε πάλι την παραπάνω παράγραφο)
Σήμερα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ύλη είναι στην πραγματικότητα ενέργεια που δονείται αργά! Ότι όλοι μας είμαστε μια συνειδητότητα που βιώνει τον εαυτό της με υποκειμενικούς τρόπους! Δεν υπάρχει πράγματι θάνατος, αλλά η ζωή είναι μονάχα ένα «όνειρο» κι εμείς είμαστε το προϊόν της ίδιας μας της φαντασίας! Και είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούν να μας πουν οι μυστικιστές όλα αυτά τα χρόνια, ότι ο κόσμος δηλαδή είναι μια ψευδαίσθηση και ότι ο πραγματικός κόσμος, το πραγματικό σύμπαν, δεν είναι υλικό!
Μερικοί, βλέπουν το σύμπαν ως συνιστάμενο από αρχέγονες δονητικές δυνάμεις. Και αυτή βλέπω ως την εικόνα που μας δίνει η κβαντική φυσική, γιατί περιγράφει το σύμπαν ως «κβαντικά κύματα» δονήσεις δηλαδή από τις οποίες δημιουργείται ή εμφανίζεται η ύλη! 
Τα άτομα, δεν είναι απλά ασύλληπτα, αλλά βρίσκονται σε αντίφαση με τον ίδιο τον εαυτό τους. Συμπεριφέρονται τόσο ως σωματίδια όσο και σαν κύματα! Αλλά τα πράγματα είναι ακόμη πιο παράξενα! Όταν «δεν» κοιτάζεις ένα άτομο, αυτό συμπεριφέρεται σαν κύμα απλωμένο στο χώρο, αλλά όταν κοιτάξεις να δεις που βρίσκεται, το ίδιο συμπεριφέρεται σαν σωματίδιο! 
Μια από τις βασικές περιγραφές που μας δίνει η κβαντική φυσική, είναι η «κυματική» φύση όλης της ύλης! Ότι η ύλη, όταν δεν την παρατηρούμε, -η ύλη μόνη της- κινείται και δονείται σε κύματα. Αλλά κύματα τίνος πράγματος; Είναι κύματα νερού; Κύματα ήχου; Κύματα ηλεκτρισμού; Όχι, είναι κύματα από «τίποτε»!
Φανταστείτε, ότι φτιάχνετε μουσική! Χρειάζεστε την σιωπή (παύση) προκειμένου να «κόψετε» τον ήχο της μουσικής αυτής και να δημιουργήσετε ένα ρυθμό σε αυτή τη μουσική!
Αν φτιάχνατε ένα σύμπαν, χρειάζεστε τον «άδειο» χώρο προκειμένου να καθορίσετε το περίγραμμα των επί μέρους στοιχείων που το απαρτίζουν! Τ διάφορα επί μέρους στοιχεία, οι επί μέρους υπάρξεις, υπάρχουν στο υπόβαθρο ενός ενιαίου χώρου. 
Ο χώρος όμως που πιστεύουμε ότι είναι άδειος, δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο άδειος. Έχουμε ήδη αρχίσει να καταλαβαίνουμε ότι είναι γεμάτος από μια ζώσα ουσία, από ένα ζον υλικό.
Έχει πιστοποιηθεί σαν γεγονός πια, ότι οι εμπειρίες που έχουμε μέσα στο σώμα μας, επιδρούν στον εξωτερικό κόσμο, χρησιμοποιώντας ως μέσο αυτό το ενδιάμεσο ζωντανό υλικό, που πάλλεται στο χώρο!
Αν πεις σε κάποιον «είναι συμπαγές αυτό το τραπέζι» που βλέπει, θα σου απαντήσει «και βέβαια είναι»! Αλλά δεν είναι! Δεν μπορεί να είναι εφόσον είναι φτιαγμένο από άτομα και τα άτομα δεν είναι συμπαγή! Αν κτυπήσουμε το τραπέζι, δεν κάνουν τα άτομα αυτόν τον κρότο. Τον κρότο τον κάνει ο νους μας ο οποίος μετατρέπει τα δονητικά πεδία σε φαινομενικώς υλικά αντικείμενα.!
Αν προσπαθήσεις να λυγίσεις με το νου σου ένα κουτάλι, θα σου φανεί αδύνατο! Και είναι! Αντί αυτού προσπάθησε μόνο να συνειδητοποιήσεις την αλήθεια! Ότι δηλαδή δεν υπάρχει κουτάλι! Και τότε θα δεις ότι το μόνο που λυγίζει είναι ο εαυτός σου!
Είναι περιττό να εισαγάγουμε τη μαγεία στην ερμηνεία των φυσικών και βιολογικών φαινομένων όταν στην πραγματικότητα υπάρχει κάθε πιθανότητα η συνέχιση της έρευνας με τη μορφή που τη διεξάγουμε σήμερα να καλύψει όλα τα κενά που υπάρχουν και που σήμερα αποδίδουμε στη μαγεία. Αν η μαγεία καταδικάσει την επιστήμη που γνωρίζουμε σήμερα, θα συμβεί το ίδιο που έκανε ο πάπας στο Γαλιλαίο σε αντίθετη φορά! Και για τους ίδιους λόγους! Αίρεση! 
Τελικά η ουσία είναι αυτή: Ότι τα πάντα είναι συνειδητά. Ότι αποκαλούμε δημιουργία, είναι ένας ποταμός απεριόριστης ενέργειας. Ένας ωκεανός που έχει ως κύματα τις διαφορετικές ατομικές μορφές.
Ο χώρος μεταξύ των αντικειμένων είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από άδειος! Είναι γεμάτος από μια ζώσα δονούμενη ουσία, στην οποία η επιστήμη έχει δώσει διαφορετικές ονομασίες.
(Οι αρχαίοι Έλληνες την είπαν «αιθέρα». Εξ αυτού και το «αιθερικό σώμα» όρος με τον οποίο περιγράφουμε την ψυχή που εγκαταλείπει το φυσικό σώμα κατά τη διάρκεια του θανάτου).
Μερικά από τα επιστημονικά του ονόματα είναι «κβαντικό ολόγραμμα» -ένα όνομα που ακούγεται πολύ τεχνικό. Ο Δρ Έντουαρτ Μίτσελ πρώην αστροναύτης του Απόλλων την αποκαλεί «ο νους της φύσης». Ο Στίβεν Χόγκινγκς την αποκαλεί ¨ο νους του θεού» και διάφοροι άλλοι την ονομάζουν «το πεδίο».

Πως το πρόβλημα της Ελλάδος μπορεί να λυθεί σε 5 λεπτά!


Πως το πρόβλημα της Ελλάδος μπορεί να λυθεί σε 5 λεπτά!

Δείτε τα παρακάτω στοιχεία:

«Το 2012, οι χώρες της Ομάδας των Επτά, καθώς και οι Ρωσία, Ινδία και Κίνα, θα δανειστούν 7,6 τρις δολάρια, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, Ιαπωνία και ΗΠΑ θα εξοφλήσουν ομόλογα ύψους 3 και 2.8 τρις δολαρίων αντιστοίχως.


Εάν προστεθούν και οι τόκοι, τότε το συνολικό μέγεθος για το 2012 ξεπερνά τα 8 τρις δολάρια.


Στην Ευρωζώνη, η Ιταλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 428 δισ. δολαρίων και να δώσει άλλα 70 δισ. για τόκους. Ακολουθούν η Γαλλία με 367 και η Γερμανία με 285 δισ. δολάρια.


Στον Καναδά το αντίστοιχο ποσό είναι 221 δις, στη Βραζιλία 169, στη Βρετανία 165, στην Κίνα 121, στην Ινδία 57 και στη Ρωσία 13 δις.»


Με άλλα λόγια ζούμε σ’ έναν υπερχρεωμένο κόσμο! Πως φτάσαμε εδώ;


Στις 22 Δεκεμβρίου του 2011, διαβάσαμε στο τύπο:


«Τις κάνουλες της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα άνοιξε χθες η ΕΚΤ, μοιράζοντας 489, 19 δις ευρώ σε 523 ευρωπαϊκές τράπεζες της Ευρώπης, απομακρύνοντας τον κίνδυνο ενός άμεσου πιστωτικού κραχ. Το ποσό αυτό ξεπέρασε σε μέγεθος όλες τις προβλέψεις και αποτελεί ρεκόρ δανεισμού από την κεντρική τράπεζα, ενώ ο ορίζοντας των τριών ετών αποτελεί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που η ΕΚΤ έχει προσφέρει στην ιστορία της.Τα δάνεια χορηγήθηκαν με επιτόκιο κοντά στο 1%».


Τελικά για τις τράπεζες «λεφτά υπάρχουν»!


Η αυθαιρεσία των τραπεζών

To ερώτημα του τίτλου, θέτουν με άρθρο τους στη Le Monde, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Michel Rocard και ο οικονομολόγος Pierre Larrouturou. Προχωρούν και σε ένα ακόμα αγωνιώδες ερώτημα:


« Γιατί είναι τόσο δύσκολος ο κρατικός δανεισμός όταν οι τράπεζες εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση σε τεράστια ποσά;»


Και συνεχίζουν: «την ίδια στιγμή, σε πολλές χώρες, οι λαοί υποφέρουν από μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από κυβερνήσεις τις οποίες οι αγορές αρνούνται να δανείσουν παρά μόνο με τόκους που ξεπερνούν το 6%, το 7% ή ακόμα και το 9%!


Με την ασφυξία που προκύπτει από τους τόκους, οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να μειώσουν τις συντάξεις, τους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και να κόψουν τις επενδύσεις, γεγονός που αυξάνει την ανεργία και οδηγεί άμεσα σε μία βαθιά και πολύ σοβαρή ύφεση.»


Και αναρωτιούνται: «είναι όμως φυσιολογικό, σε περίοδο κρίσης, οι ιδιωτικές τράπεζες, που επιχορηγούνται συνήθως με 1% από τις κεντρικές τράπεζες, να απολαμβάνουν τόκους ύψους 0.01% , όταν στην ίδια περίοδο , κάποια κράτη είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν τόκους 600 ή 800 φορές υψηλότερους;» Δεν είναι, αλλά οι χρηματαγορές δεν λειτουργούν με τέτοιες…αρχές!


Υπάρχει λύση;


Ο Rocard και ο Larrouturou προτείνουν στην ΕΚΤ να υιοθετήσει την πολιτική που ακολούθησε η FED για να διασώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, δηλαδή «τα παλιά κρατικά χρέη να αναχρηματοδοτηθούν με επιτόκια κοντά στο 0%»


Στο επιχείρημα ότι για να γίνει αυτό απαιτείται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι αρθρογράφοι απαντούν: «η ΕΚΤ δεν δικαιούται να δανείζει στα κράτη – μέλη, αλλά δικαιούται να δανείζει χωρίς περιορισμούς κρατικούς οργανισμούς ( άρθρο 21.3 του καταστατικού του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών) αλλά και διεθνείς οργανισμούς (άρθρο 23 ).


Επομένως, η ΕΚΤ μπορεί να δανείσει με 0.01% την «ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων» (EIB) ή τα κρατικά ταμεία παρακαταθηκών και δανείων, τα οποία στη συνέχεια θα δανείζουν αντίστοιχα με 0.02% τα ίδια τα κράτη, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα παλαιά τους χρέη».


Πότε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; «τίποτε δεν μας εμποδίζει να βάλουμε σε λειτουργία έναν τέτοιο μηχανισμό και μάλιστα μέσα στον Ιανουάριο! Είναι επείγον πια να στείλουμε στους λαούς ένα ξεκάθαρο σήμα: η Ευρώπη δεν είναι στα χέρια στον οικονομικών λόμπι. Είναι στην υπηρεσία των πολιτών!» Kαταλήγουν.


Γιατί δεν επιλέγεται η λύση;


Μια πρώτη απάντηση, λοιπόν, δίνουν οι αρθρογράφοι λέγοντας ότι «η Ευρώπη είναι στα χέρια των οικονομικών λόμπι»


Την άποψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει στους Financial Times, ο Robin Wigglesworth, σημειώνοντας: «οι τοποθετήσεις των hedge funds εναντίον του ευρώ ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα του 2011…….Ο αριθμός των θέσεων short στο ευρώ –στις οποίες οι επενδυτές ευνοούνται από πτώση των τιμών- ξεπέρασε τον αριθμό των θέσεων long κατά το μέγεθος ρεκόρ των 127.900 συμβολαίων στις 27 Δεκεμβρίου, έναντι 113.700 συμβολαίων στην προηγηθείσα εβδομάδα».


Είναι, όμως, μόνο τα οικονομικά λόμπι;


«Το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά εδώ και 10 χρόνια» όσον αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών στη Γερμανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η γερμανική ομοσπονδία των εμπορικών επιμελητηρίων DIHK.


Η ανεργία στη Γερμανία βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 20 χρόνων, το οποίο ευνοεί μια πολύ σθεναρή ανάκαμψη της οικονομίας από τα μέσα του 2009 και παρά τις ενδείξεις κλονισμού της γενικής οικονομικής κατάστασης τους τελευταίους μήνες του 2011. Το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το όριο του 7%, στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια»!


Κάποιοι επομένως, επωφελούνται από την κρίση!


Υπάρχουν βέβαια και πολλές θεωρίες συνωμοσίας, αλλά ας τις αφήσουμε κατά μέρος.


Συμπέρασμα: Πριν από μερικούς μήνες ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ρομάνο Πρόντι, είχε πεί οτι «το πρόβλημα της Ελλάδος, θα μπορούσε να είχε λυθεί σε 5 λεπτά». Ο Rocard μας λέει τώρα ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στον Ιανουάριο! Και το ερώτημα είναι οι …Μερκοζί γιατί δεν υιοθετούν λύσεις σαν κι αυτές που προτείνει ο Rocard; Μήπως, όντως, η Ευρώπη είναι όμηρος στα χέρια των οικονομικών λόμπι και οι πολιτικοί ηγέτες της χορεύουν στους ρυθμούς των αγορών;