Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Γ. Βαρουφάκης: “Η Ελλάδα έχει τελειώσει” (video)


Γ. Βαρουφάκης: “Η Ελλάδα έχει τελειώσει” (video)


Γ. Βαρουφάκης: “Η Ελλάδα έχει τελειώσει” (video)


Η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη (ενώ ο εκτροχιασμός του ευρώ συνεχίζεται): Συνέντευξη στο ABC 26 Ιουνίου



Μετά τις τελευταίες ελληνικές εκλογές, έδωσα συνέντευξη στο ABC. Στη συνέντευξη παρουσίασα μια ζοφερή, αλλά ρεαλιστική οπτική για το πόση λίγη σημασία έχει τώρα το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει τελειώσει”, υποστήριξα, εφ ‘όσον το εκτροχιασμός του ευρωσύστηματος προχωρά ανεμπόδιστος.

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση (σε μετάφραση papaioannou)

Παρουσιαστής: Μαζί μας σήμερα από την Αθήνα είναι ο Έλληνας οικονομολόγος Βαρουφάκης Γιάνης. Το προφανές ερώτημα είναι: τι συμβαίνει τώρα;

Γ. Βαρουφάκης, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Λοιπόν, ο εκτροχιασμός του τρένου που είναι η Ευρωζώνη, ο οποίος ξεκίνησε με την Ελλάδα και στη συνέχεια κι άλλα βαγόνια άρχισαν να φεύγουν διαδοχικά – η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, τώρα η Ισπανία – συνεχίζεται. Οι Εκλογές που έγιναν δεν πρόκειται να το αλλάξουν αυτό.. Ο ενθουσιασμός και γιορτές είναι πλήρως και εντελώς άστοχες. Φοβάμαι ότι η ευρωζώνη και η Ευρώπη συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι των δύο τελευταίων χρόνων και το ίδιο σερί λαθών, μια κωμωδία λαθών. Απλώς κοιτάξτε την Ισπανία και τι συμβαίνει εκεί σήμερα. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ιταλία. Αν δεν αλλάξει γρήγορα η λογική -ή ό, τι περνάει σαν λογική στην ευρωπαϊκή προσέγγιση της κρίσης-, πολύ σύντομα η Ευρωζώνη θα είναι ιστορία.

Παρουσιαστής: Λοιπόν, ας μείνουμε με την μεγάλη εικόνα για την ώρα πριν εμβαθύνουμε στην Ελλάδα. Τι νομίζετε ότι θα μπορούσε να γίνει εξ εξής ώστε να αποτραπεί η καταστροφή όπως την βλέπετε;

Γ. Βαρουφάκης: Λυπάμαι, δεν σας ακούω, επειδή υπάρχει πολύς θόρυβος – θα μπορούσατε να επαναλάβετε το ερώτημα;

Παρουσιαστής: θα το κάνω. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί η καταστροφή όπως την βλέπετε;

Γ. Βαρουφάκης: Τρία πράγματα, τα πολύ απλά βήματα χρειάζεται να γίνουν. Κοιτάξτε, στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για Ελλάδα ή την Ισπανία, αυτό που έχουμε τώρα είναι αφερέγγυες τράπεζες που βρίσκονται σε θανάσιμο εναγκαλισμό με αφερέγγυα κράτη. Έτσι, τα κράτη περνούν – δανείζονται χρήματα από το κέντρο της Ευρώπης, προκειμένου να δοθούν στις τράπεζες και οι τράπεζες δανείζονται για να τα δώσουν στα κράτη και τελικά τράπεζες και κράτη είναι εγκλωβισμένοι σε ένα θανάσιμο εναγκαλισμό και πνίγουν ο ένας τον άλλον πολύ γρήγορα.

Κάτι πρέπει να κάνουμε ώστε να σπάσει αυτό το δεσμό μεταξύ αφερέγγυων τραπεζών και κρατών σε πτώχευση. Ο τρόπος να γίνει αυτό είναι η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος ώστε να χρηματοδοτούνται άμεσα, όχι μέσω εθνικών κυβερνήσεων αλλά μέσω ΕΕ. Αυτό είναι ένα πολύ απλό βήμα, αλλά είναι ένα βήμα φαίνεται πάρα πολύ μακριά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, Χρειάζεται κοινοτικοποίηση του χρέους ένα είδος κοινού χρέους, όπως έχουμε στην Αυστραλία, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει το δικό της χρέος πέραν των πολιτειών.

Και τρίτον, χρειαζόμαστε μια επενδυτική πολιτική η οποία θα διατρέχει ολόκληρη την ευρωζώνη. Επειδή έχουμε μια υστερούσα νομισματική περιοχή, πρέπει να έχετε και μια επενδυτική στρατηγική, με ένα μηχανισμό ανακύκλωσης για το όλο θέμα. Αν δεν έχετε αυτά τα πράγματα, και η Γερμανία δεν θέλει να έχετε αυτά τα πράγματα, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει τη συνέχιση αυτής της αργής κίνησης εκτροχιασμού.

Παρουσιαστής: Για να επιστρέψω στην Ελλάδα συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν καν να συμφωνήσουν για τους όρους μιας τηλεοπτικής συζήτησης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πώς θα φτάσουν σε συμβιβασμό σε μέτρα για τη διόρθωση της ελληνικής οικονομίας;

Γ. Βαρουφάκης: Δεν μπορούν να διορθώσουν την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία έχει τελειώσει. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια μεγάλη, μεγάλη ύφεση. Η κοινωνική οικονομία διάγει ένα μεγάλο, μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας. Δεν υπάρχει καμία δύναμη, καμία δυνατότητα εντός της ελληνικής οικονομίας, από την ελληνική κοινωνία, που να μπορεί να το αποτρέψει .- Φανταστείτε να ήμασταν στο Οχάιο της μεγάλης ύφεσης το 1931 και να σας ρωτούσαν: τι μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί του Οχάιο για να βγάλουν το Οχάιο από τη Μεγάλη Ύφεση; Η απάντηση είναι τίποτα.

Παρουσιαστής: Τι θα συμβεί λοιπόν, στη συνέχεια στην Ελλάδα;

Γιάννης Βαρουφάκης: Εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην ευρωζώνη. Όπως αυτό που συνέβη στο Οχάιο προέκυψε από την άνοδο του προέδρου Ρούζβελτ και το Νιου Ντιλ. Αν δεν έχουμε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει καμιά ευκαιρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν η Ευρώπη αλλάξει και διασωθεί θα διασωθεί και Ελλάδα. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση όμως η ευρωζώνη να βρει ένα ορθολογικό σχέδιο για τον εαυτό της. Δεν είναι επαρκής προϋπόθεση. Η Ευρώπη μπορεί να διορθώσει τον εαυτό της και η Ελλάδα, να είναι τόσο αδύναμη και σε τέτοια κακή μοίρα, που να έχει τεράστια προβλήματα και να μην ανακάμψει ποτέ. Αλλά έως ότου και εάν η ευρωζώνη βρει ένα λογικό σχέδιο για να το σταματήσει αυτό τον εκτροχιασμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν έχει καμία τύχη.

Παρουσιαστής: Διάβασα κάποια στατιστικά σήμερα ότι 7 στους 10 Έλληνες θέλουν να μεταναστεύσουν. Πώς θα περιγράφατε την εθνική διάθεση εκεί;

Γ. Βαρουφάκης: Αυτή είναι η δική μας Μεγάλη Ύφεση. Όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και με ψυχολογικούς όρους. Οι Έλληνες βρίσκονται σε κατατονική κατάσταση για μια στιγμή και σε κατάσταση της οργής, μια άλλη. Αυτή είναι μια τυπική περίπτωση μανιοκατάθλιψης. Δεν υπάρχουν προοπτικές. Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Υπάρχουν θυσίες, αλλά κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι οι θυσίες αυτές πιάνουν τόπο. Ότι αποτελούν επενδύσεις για το μέλλον.

Αυτό είναι το πρόβλημα όταν είσαι κολλημένος σε μια ευρωζώνη που είναι πραγματικά άσχημα σχεδιασμένη, οποία καταρρέει και η οποία δεν δίνει ευκαιρίες στα αδύναμα μέρη της να διαφύγουν μέσα από κάποιο είδος λυτρωτικής κρίσης.

Παρουσιαστής: κ.Γιάνη Βαρουφάκη, μπορούμε να ακούσουμε πόσος θόρυβος είναι εκεί που είστε. Σας ευχαριστώ πολύ που βρήκατε το χρόνο για να μας μιλήσετε απόψε.

Γ. Βαρουφάκης: Σας ευχαριστώ.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ( ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ) ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ?‏


ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ( ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ) ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ?‏


Μια τυχαία κατάρριψη;
Οι Σύριοι μετά το πάθημα τους με την αυτομόληση ενός πιλότου τους με ένα mig-21 στην Ιορδανία είχαν δώσει μήνυμα στην αντιαεροπορική τους άμυνα να καταρρίπτεται άμεσα κάθε άγνωστο αεροσκάφος. Η εντολή είχε σκοπό να φοβίσει κάθε σκεπτόμενο να αυτομολήσει με τον ίδιο τρόπο.

Προφανώς η αντιαεροπορική άμυνα πίστευε ότι το αεροσκάφος ήταν συριακό και γι αυτό η αντίδραση ήταν τόσο άμεση.

Εγείρεται όμως και κάποιο ερώτημα σχετικά με το ρόλο του τουρκικού αεροσκάφους.
Το αεροπλάνο rf-4 ήταν αναγνωριστικό και πετούσε ιδιαίτερα χαμηλά για τον τύπο του και την αποστολή του.

Ίσως να δοκίμαζε τα συριακά αντιαεροπορικά μέσα που περιλαμβάνουν σ-300.
Αν αυτό ισχύει πρέπει τώρα να γίνονται σχέδια εκ μέρους της Τουρκίας για επίθεση στη Συρία.

Οι αναφορές για συγγνώμη της Συρίας προς την τουρκία δεν επιβεβαιώνονται ακόμη και όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα βρεθούν ζωντανοί οι πιλότοι του αεροσκάφους.

Αν βρεθούν νεκροί να αναμένεται σύντομα αεροπορική επιδρομή σε αντίποινα.

Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει αφορμή για να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο πρέπει πρώτα να κατασταλεί η συριακή αντιαεροπορική άμυνα και να μπορούν να πετάνε χωρίς φόβο στον συριακό εναέριο χώρο αεροπορικές δυνάμεις του νάτο. Στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων εντάσσεται και η παρεμπόδιση ενός ρωσικού πλοίου με φορτίο βαριά συριακά ελικόπτερα να επιστρέψει στη Συρία. Αυτό επιτεύχθηκε με ανάκληση της ασφαλιστικής κάλυψης του πλοίου όταν αυτό βρισκόταν κοντά στα ύδατα της Σκωτίας μετά την δημόσια αποκάλυψη του φορτίου του.

Παράλληλα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι πρόσφατα η Τουρκία έκανε ασκήσεις με δυο αεροπλάνα των ηνωμένων αραβικών εμιράτων τύπου μιράζ 2000 στην περιοχή της ρόδου.
Ούτε είναι τυχαίο ότι το ισραήλ έκανε πολύ πρόσφατα αεροπορικές νυκτερινές ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου που περιελάμβαναν 12 μαχητικά, δυο αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού και έγινε χρήση μέσων ηλεκτρονικού πολέμου.

Όλα συνηγορούν στο ότι θα γίνει σύντομα νυκτερινή αεροπορική επίθεση κατά της Συρίας και το ισραήλ που το γνωρίζει προετοιμάζεται για τα σχετικά αντίποινα που θα περιλαμβάνουν επίθεση στα αεροδρόμια του από την Συρία.

Αυτό εξηγεί ίσως και τις αντίστοιχες ασκήσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σε επιθετικό ρόλο που έγιναν πρόσφατα και ξάφνιασαν για την σκοπιμότητα τους.
Πως όμως θα λέγεται η επιχείρηση?

Δόρυ η ασπίδα? 

Για να παραφράσω λίγο τον κ. Φράγκο, που του ξέφυγε...