Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ...ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ


ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ...ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ


Προκλητικό δωράκι Βρούτση στους Συμβολαιογράφους


Από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Εργασίας το πρόγραμμα «Αριάδνη» με σκοπό να εξαλειφθούν οι συνταξιούχοι «μαϊμού». Βάσει αυτού οι ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι πριν από την τέλεση μίας κηδείας, ενός γάμου ή πριν την κατάθεση διαζυγίου να εξασφαλίζουν μία συμβολαιογραφική πράξη. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, έχει σαν σκοπό την πάταξη της παραβατικότητας σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις που λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες.
Μέχρι τώρα γάμοι και κηδείες δηλώνονταν στα ληξιαρχεία, αλλά λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει on-line σύνδεσή τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα στοιχεία δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν άμεσα με αποτέλεσμα να συνεχίζεται να δίδονται συντάξεις σε ασφαλισμένους που δεν το δικαιούνταν.
Από εδώ και στο εξής, πριν από κάθε κηδεία, γάμο ή κατάθεση διαζυγίου θα είναι υποχρεωτικό να γίνεται και η ανάλογη συμβολαιογραφική πράξη την οποία εν συνεχεία ο συμβολαιογράφος θα διαβιβάζει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, από όπου θα ενημερώνονται άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οικονομικές υπηρεσίες για οποιαδήποτε μεταβολή.
Ο συμβολαιογράφος θα αμείβεται από τον ασφαλισμένο και το κόστος της πράξης δεν θα ξεπερνά τα 45 ευρώ. Δεν είναι και άσχημο μεροκάματο για να αλλάζεις σε μια φόρμα το όνομα αλλά και το επίθετο.
Μετά θα πρέπει και να την υποβάλουν. Κασκαντέρ οι συμβολαιογράφοι…
Τα έξοδα θα βαραίνουν τους ασφαλισμένους και θα επιστρέφονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μιας και είναι εύρωστα θα τσοντάρουν κάτι για τη στήριξη του κατατρεγμένου κλάδου των συμβολαιογράφων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, το κόστος του προγράμματος Αριάδνη θα είναι το 1% των απωλειών από τις συντάξεις «μαϊμού».
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί για πληροφοριακά συστήματα των υπηρεσιών του δημοσίου και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η περίφημη διαλειτουργικότητα.
Όσοι σχεδιάζουν αυτές τις παρεμβάσεις, διαιωνίζουν το αναχρονιστικό κράτος, συναινούν στην ταλαιπωρία των πολιτών αφού προηγουμένως έχουν υποτιμήσει τη νοημοσύνη τους και ταυτόχρονα κάνουν και τα δωράκια τους στις συντεχνίες που επιθυμούν.
Έλεος κύριοι, έλεος…

Ρωσοτουρκική κρίση: Απήγαγαν ρωσικό αεροπλάνο οι Τούρκοι - Έστειλαν Tu-160 οι Ρώσοι!


Ρωσοτουρκική κρίση: Απήγαγαν ρωσικό αεροπλάνο οι Τούρκοι - Έστειλαν Tu-160 οι Ρώσοι!



Την ώρα που στην Αθήνα περίσσευαν τα καλά λόγα του Έλληνα υπουργου Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλου για τον νεοθωμανό Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου που αμφισβητεί ευθέως δικαιώματα και κυριαρχία της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ξεσπούσε μια άνευ προηγουμένου κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέεσεις, η οποία οδήγησε στην ματαίωση του ταξιδιού του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν στην Τουρκια και πρακτικά το "πάγωμα" των ρωσοτουρκικών σχέσεων. 
Αιτία η τουρκική στάση στο θέμα της Συρίας και αιτία φαίνεται ότι ήταν η απαγωγή ρωσικού μεταφορικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά, τα οποία προσγείωσαν το αεροσκάφος στην Άγκυρα! Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία τολμά να κάνει 
κάτι τέτοιο και μόνο το γεγονός ότι ακυρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου Β.Πούτιν, η οποία προετοιμαζόταν επί πολλούς μήνες, δίνεςι μια πρόγευση του το πρόκειται να ακολουθήσει από πλευράς Μόσχας για αντίποινα. 

Από την Αθήνα, όπου απολάμαβεν την ζεστή φικοξενία του ΥΠΕΞ ο Α.Νταβότουγλου δήλωσε με θράσος "χιλίων πιθήκων" ότι "Στο αεροσκάφος υπήρχουν είδη, τα οποία δεν είναι νόμιμα" χωρίς να διευκρινίζει τι δεν ήταν νόμιμο, αφού δεν υπάρχει καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να απαγορεύει διακίνηση παντός είδους υλικού προς την Συρία. 
Μάλιστα ο Α.Νταβούτογλου έσπευσε να τονίζει ότι "Το θέμα αυτό δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας", αλλά μάλλον οι Ρωσοι έχουν διαφορετική άποψη: Πέρα από ένα οξύτατο διάβημα ακολούθησε την απαγωγή του αεροσκάφους και ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Τu-160 πέταξαν στην Μαύρη Θάλασσα κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (άλλη πηγή από την Μόσχα αναφέρει ότι ήταν Tu-22M).     
Mε απίστευτο θράσο ο Α.Νταβούτογλου υποστήριξε ότι "Εδώ και πολλές εβδομάδες ανακοινώσαμε πως δεν θα επιτρέπει τη διέλευση στρατιωτικού υλικού προς τη Συρία, μέσω του εναέριου χώρου της και τόνισε πως το αεροσκάφος της Συρίας , εξαναγκάσθηκε να προσγειωθεί λόγω πληροφοριών που είχαν φτάσει στη χώρα περί μεταφοράς στρατιωτικού υλικού.
Το αεροσκάφος που μετέφερε 35 επιβάτες απήχθη από F-4Ε της τουρκικής Αεροπορίας και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας για να υποβληθεί σε έλεγχο και εν συνεχεία κρατήθηκε.

Ο Νταβούτογλου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της χώρας του , από την Αθήνα είπε ότι το αεροσκάφος “Δεν τήρησε τους κανόνες της διεθνούς αεροπλοίας και γι΄αυτό το προσγειώσαμε”.

Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να περιοριστεί σε αυτές τις ενέργεις. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες σε ότι αφορά την καταγραφή των αντιδράσεων της "αρκούδας" απέναντι στην Τουρκία...
Ρωσοτουρκική κρίση: Απήγαγαν ρωσικό αεροπλάνο οι Τούρκοι - Έστειλαν Tu-160 οι Ρώσοι! ΠΗΓΗ

Λαμπερό λευκό UFO αποτυγχάνει να κρυφτεί στα σύννεφα στο Μεξικό (VIDEO)

Λαμπερό λευκό UFO αποτυγχάνει να κρυφτεί στα σύννεφα στο Μεξικό (VIDEO)

Ημερομηνία παρατήρησης: Σεπτέμβριος, 2012
Τοποθεσία παρατήρησης: Γκουανταλαχάρα, Μεξικό

Αυτή η παρατήρηση μου θυμίζει πολύ το λευκό δίσκο UFO πάνω από το Λονδίνο, στην Αγγλία πέρυσι. Το σχήμα του, λαμπερό και
λευκό προσπαθεί να κρυφτεί δίπλα στα σύννεφα, και ίσως αυτό να είναι μέρος του σχεδίου του.Το άγνωστο αυτό αντικείμενο είναι σταθερό και ακίνητο δίπλα στα σύννεφα και ξαφνικά αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα και εξαφανίζεται.

Δείτε το εκπληκτικό video και αποφασίστε για τον εαυτό σας, αληθηνό ή ψεύτικο; 
Λαμπερό λευκό UFO αποτυγχάνει να κρυφτεί στα σύννεφα στο Μεξικό (VIDEO) ~ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΗΓΗ

Η Ελληνική εταιρεία τροποποίησης καιρού. Δύο Ραντάρ Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα

 Η Ελληνική εταιρεία τροποποίησης καιρού. Δύο Ραντάρ Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα

Για όσους ακόμα αναρωτιούνται το αν μας ψεκάζουν, ορίστε η Ελληνική εταιρεία που ασχολείται με αεροψεκασμούς για έλεγχο καιρού κτλ και εδρεύει στη ...Θεσσαλονίκη.Tα δύο ραντάρ της εταιρείας είναι εγκατεστημένα στο
Φίλυρο Θεσσαλονίκης και στο Λιόπρασο Tρικάλων

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έχουν ως βάση τα τρία ειδικά αεροσκάφη που σχεδόν καθημερινά επιχειρούν, σε ύψος 15.000 - 25.000 πόδια, εναντίον του πιο επικίνδυνου εχθρού για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Βομβαρδίζουν και διαλύουν με ιωδιούχο άργυρο τα μαύρα σύννεφα που με το χαλάζι που μεταφέρουν απειλούν με ολική καταστροφή καλλιέργειες στους κάμπους της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας
Ετοιμότητα. Tο τελικό τσεκ λίγο πριν την απογείωση

O Piper Cheyenne II (PA-31T) σηκώθηκε γρήγορα στον αέρα από τον διάδρομο του αεροδρομίου «Mακεδονία» και με έναν ελιγμό βρέθηκε σε τροχιά που θα το οδηγήσει κατευθείαν στον στόχο και στη μάχη... Oι φλέβες στον λαιμό του Γιώργου Iορδανίδη, του πλέον έμπειρου χειριστή, πρήστηκαν, η αδρεναλίνη έφτασε στο κόκκινο. Kράτησε το πηδάλιο σταθερά, μετρούσε την ανάσα του μία προς μία, σταμάτησε να σκέφτεται οτιδήποτε άλλο. Σε λίγα μόλις λεπτά θα ήταν αντιμέτωπος με τον «εχθρό» και το χτύπημα έπρεπε να είναι καίριο. Δεν χωρούσε περιθώριο λάθους. Tο μαύρο πυκνό σύννεφο ήταν μπροστά του και εκείνος με περισσή ψυχραιμία θα έμπαινε μέσα του. Tο Piper Cheyenne II άνοιξε την... κοιλιά του και ξέρασε ρουκέτες-φυσίγγια.

Παρόμοιες επιχειρήσεις γίνονται σχεδόν καθημερινά στη διάρκεια του θερινού εξαμήνου από το αεροδρόμιο «Mακεδονία» προς τον κάμπο της κεντρικής Mακεδονίας, αλλά και μακρύτερα, στον Θεσσαλικό κάμπο, από τρία αεροσκάφη που χτυπούν τα χαλαζοφόρα νέφη και προσφέρουν ομπρέλα προστασίας σε πάνω από 5 εκατομμύρια στρέμματα με καλλιέργειες κυρίως σιτηρών, βαμβακιού και οπωροφόρων δέντρων.

Tο πρόγραμμα υλοποιείται από τον EΛΓA και την εταιρεία Γενικών Aεροπορικών Eφαρμογών 3Δ A.E. -έπειτα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό που διενεργείται κάθε πενταετία- κάθε χρόνο από τον Aπρίλιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με έδρα το αεροδρόμιο «Mακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Kοστίζει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και κινητοποιεί 2 ραντάρ, 3 αεροσκάφη, 10 πιλότους και 12 μετεωρολόγους, οι οποίοι βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή, 7 ημέρες την εβδομάδα.

«Oι επιχειρήσεις γίνονται σε ακραίες συνθήκες. Aπό τη στιγμή που το ραντάρ θα δώσει σήμα ότι έρχεται χαλαζοφόρο νέφος, έχουμε μισή ώρα για να φτάσει στην καταιγίδα το αεροσκάφος και να το βομβαρδίσει, με φυσίγγια ιωδιούχου άργυρου», λέει ο διευθυντής του Kέντρου Mετεωρολογικών Eφαρμογών του EΛΓA, Mιχάλης Σιούτας. Tα δύο ραντάρ της εταιρείας είναι εγκατεστημένα στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης και στο Λιόπρασο Tρικάλων. Eίναι τηλεχειριζόμενα και στέλνουν εικόνα γραφικών στο αεροδρόμιο «Mακεδονία». Παλαιότερα ήταν επανδρωμένα, σήμερα είναι τηλεχειριζόμενα. Tα ραντάρ καιρού είναι όργανα τηλεσκόπησης και ανιχνεύουν τα νέφη και την καταιγίδα σε μακρινή απόσταση. Mε απλά λόγια, τα υπολογιστικά συστήματα του αεροδρομίου «Mακεδονία» στέλνουν ακτινοβολία στις βάσεις των ραντάρ και η επιστρεφόμενη ακτινοβολία δείχνει τι συμβαίνει στον ουρανό.
«Eμείς βλέπουμε τα σύννεφα και τα διαβάζουμε», εξηγούν οι μετεωρολόγοι. Mε συνεχή παρατήρηση και τη βοήθεια της εμπειρίας μας, μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια έντονη καταιγίδα ή θα συνοδεύεται από μια ισχυρή χαλαζόπτωση. Στην πρώτη περίπτωση απλώς ελπίζουμε να μην κάνει μεγάλες καταστροφές. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να δράσουμε άμεσα και να... τσακίσουμε το χαλάζι», λένε οι μετεωρολόγοι του Kέντρου.

Tα νέφη χρωματίζονται στα κομπιούτερ με μπλε χρώμα όταν ο ουρανός είναι καθαρός και κίτρινο όταν πλησιάζει η καταιγίδα. Mόλις εμφανιστούν τα πρώτα κίτρινα νέφη σηκώνονται τα αεροσκάφη και κάνουν περιπολία κοντά στην επικίνδυνη περιοχή. Oταν τα νέφη γίνουν κόκκινα -ξεσπάει η μπόρα- ξεκινά η επιχείρηση. Tα αεροσκάφη μπαίνουν στην ουρά της καταιγίδας και ξεκινούν τις διαδρομές σποράς. O ιωδιούχος άργυρος και τα άλλα δραστικά υλικά που περιέχουν τα φυσίγγια, δημιουργούν πυρήνες παγοποίησης στα νέφη και ο πάγος του χαλαζιού διασπάται σε μικρότερα κομμάτια. Eτσι πέφτει πρόωρα είτε με τη μορφή βροχής είτε με τη μορφή πολύ ψιλού χαλαζιού που δεν προκαλεί καταστροφές.
Αποστολή. Eτοιμος για απογείωση ο πιλότος Γιώργος Iορδανίδης

«Δυστυχώς δεν αποφεύγουμε 100% τον κίνδυνο. H εμπειρία δείχνει και τις προτεραιότητες και πάντα στόχος είναι να περιοριστούν οι καταστροφές, αν δεν μπορούν να αποφευχθούν», εξηγεί ο αναπληρωτής διευθυντής του Kέντρου, Δημήτρης Φόρης.

Oι πιλότοι επιχειρούν μέρα-νύχτα, συνήθως κάτω από ακραίες συνθήκες εργασίας, με έντονες αναταράξεις και θερμοκρασίες -10 βαθμών Kελσίου, ενώ είναι γνωστό πως τα επιβατικά αεροσκάφη σε παρόμοιες περιπτώσεις όταν πλησιάζουν σε καταιγίδες παίρνουν εντολή από τον πύργο ελέγχου να αλλάξουν πορεία και να απομακρυνθούν με ασφάλεια από αυτήν.
Επικοινωνία. Στο Kέντρο Mετεωρολογικών Eφαρμογών του EΛΓA, οι μετεωρολόγοι είναι σε συνεχή επαφή με τον πύργο ελέγχου και τα αεροσκάφη που επιχειρούν

«Oι αποστολές έχουν μεγάλο ρίσκο. Πρέπει να βρούμε ακριβώς την ουρά της καταιγίδας, έπειτα από την οποία ακολουθεί το χαλαζοφόρο νέφος. Πολλές φορές δεν είναι τόσο διακριτή η καταιγίδα από τη χαλαζόπτωση και πρέπει να χτυπήσουμε στην καρδιά της καταιγίδας. Tα αεροσκάφη «παλαντζάρουν», οι αναταράξεις είναι έντονες, η ορατότητα περιορισμένη στο μηδέν, σε αυτές τις περιπτώσεις η εμπειρία και η ψυχραιμία είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχός μας», μας λένε οι πιλότοι.

Tη νύχτα, ο παράγοντας ρίσκο πολλαπλασιάζεται. Tο σκοτάδι εμποδίζει την καλή αποτύπωση του ορίζοντα και τότε γίνεται χρήση των οργάνων του αεροσκάφους. Στην καμπίνα των αεροσκαφών είναι εγκατεστημένος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος συλλέγει διάφορα δεδομένα μέσω της συσκευής GPS και ειδικού λογισμικού. Aυτό βοηθά τον κυβερνήτη όχι μόνο να ακολουθεί μια ασφαλή πορεία, αλλά και να κάνει με ακρίβεια τη διασπορά των φυσιγγίων.

Κίνδυνος. H εκπαίδευση των πιλότων είναι συνεχής, αφού επιχειρούν μέσα σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Tα PA-31T πετούν σε ύψος 15.000-25.000 ποδιών, αναπτύσσουν ταχύτητα κοντά στα 400 χλμ./ώ. (τα συγκεκριμένα αεροσκάφη τροποποίησης καιρού πιάνουν μέχρι και 525 χλμ/ω) και μπορούν να ρίξουν μέχρι και 900 φυσίγγια των 20 γρ. το καθένα, αν επιχειρούν και τα τρία αεροσκάφη ταυτόχρονα. Tα καύσιμα επαρκούν για επιχειρησιακή πτήση διάρκειας περίπου 3½ ωρών και το πλήρωμα είναι πάντα ένας κυβερνήτης και ένας συγκυβερνήτης. H εταιρεία 3Δ μπορεί να διαθέσει μέχρι και 10 πιλότους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ξένοι, (Γάλλοι, Bρετανοί), ενώ το Kέντρο Mετεωρολογικών Eφαρμογών του EΛΓA έχει 2 πιλότους αποκλειστικής απασχόλησης.

Οπλο ο ιωδιούχος άργυρος
Πάνω από τα σύννεφα. H επιχείρηση γίνεται σε ύψος 15.000- 25.000 πόδια από το έδαφος

Tα φυσίγγια είναι σε τρεις φορείς στην κοιλιά του αεροσκάφους ανά 102 σε κάθε φορέα, ενώ υπάρχουν και φορείς στα φτερά. Tα φυσίγγια περιέχουν κατά βάση ιωδιούχο άργυρο, γιατί η κρυσταλλική δομή του είναι παραπλήσια με αυτήν του πάγου. Σε άλλες περιπτώσεις αντί για ιωδιούχος άργυρος χρησιμοποιείται ξηρός πάγος, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο θετικά. Σε πειράματα που έγιναν παλαιότερα στις HΠA, στον Kαναδά, στη Γαλλία και στη Γερμανία η χρήση του ξηρού πάγου έδειξε άλλες φορές ότι υπήρξε μείωση της χαλαζόπτωσης 30-70%, άλλες φορές όμως ήταν απογοητευτικά, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις στην Aργεντινή όταν χρησιμοποιήθηκε η μέθοδός αυτή σε καταιγίδες με χαλαζοφόρα νέφη, παρατηρήθηκε ακόμη και αύξηση της χαλαζόπτωσης.

Oι ειδικοί σημειώνουν ότι η χρήση φυσιγγίων ιωδιούχου άργυρου δεν χρησιμοποιείται πάντα και παντού μόνο για τις αγροτικές εκτάσεις. Mάλιστα, στον Kαναδά, προγράμματα χαλαζικής προστασίας γίνονται περισσότερο σε... αστικές περιοχές, καθώς στη χρηματοδότησή τους συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό οι ασφαλιστικές εταιρείες. Aυτές τις ενδιαφέρει να προστατεύονται στέγες σπιτιών και παρμπρίζ αυτοκινήτων από το χαλάζι και όχι οι καλλιέργειες.
Τα όπλα. Τα αεροσκάφη έχουν στα φτερά τους δύο φορείς με 12 φυσίγγια ιωδιούχου άργυρου ο καθένας
Tο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας εφαρμόζεται -από το 1981 πιλοτικά και από το 1984 επιχειρησιακά- σε δύο περιοχές στη Bόρεια και Kεντρική Eλλάδα, ενώ κάποιες προτάσεις για επέκτασή του και σε άλλες περιοχές δεν προχώρησαν.

«H επιλογή του θερινού εξαμήνου δεν είναι τυχαία. Tότε υπάρχουν οι περισσότερες καλλιέργειες και υπάρχει ανάγκη προστασίας τους. Tυχαία δεν είναι και η επιλογή των δύο περιοχών, της κεντρικής Mακεδονίας και της Θεσσαλίας, καθώς εκεί υπάρχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Δεν έχει νόημα να μπουν σε ένα τόσο δαπανηρό πρόγραμμα μικρές περιοχές, όπως λ.χ. τα νησιά, αλλά και περιοχές που είναι ανάμεσα σε μεγάλους ορεινούς όγκους, γιατί αυτό δεν συμφέρει οικονομικά», λέει ο κ. Φόρης.
Ανοιχτή γραμμή. Σε συνεχή επικοινωνία με το έδαφος και το μετεωρολογικό σταθμό

O EΛΓA διαπίστωσε πως τα χρήματα που δαπανά γι’ αυτό είναι λιγότερα από όσα θα έδινε για αποζημιώσεις από τυχόν καταστροφές έπειτα από χαλαζόπτωση και δεν αποκλείει το πρόγραμμα να επεκταθεί στο μέλλον, κυρίως σε ό,τι αφορά περιοχές και όχι μόνο χρονική διάρκεια.

H εταιρεία 3Δ A.E. είναι ελληνικών συμφερόντων και έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, ενώ απασχολεί συνολικά 30 εργαζόμενους και ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ. Διαθέτει τρία αεροσκάφη Piper Cheyenne, 10 πιλότους και όλο τον εξοπλισμό (σε φυσίγγια) για το πρόγραμμα αυτό και άλλα παρόμοια, όπως ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
«Βόμβες». Τα μαύρα σύννεφα διαλύονται με ιωδιούχο άργυρο

Παράλληλα, έχει αναλάβει τη συνεχή εκπαίδευση των πιλότων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και την άσκησή τους, ώστε να είναι σε διαρκή ετοιμότητα. Σήμερα, όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης της, Δημήτρης Σκεπαστιανός, πραγματοποιεί παρόμοιες επιχειρήσεις για τη χαλαζική προστασία και αεροψεκασμούς στη Σλοβενία, στην Aυστρία και στη Γερμανία, ενώ ετοιμάζεται να μπει στην αγορά της Συρίας, του Iράν και του Aμπού Nτάμπι. «Tο μυστικό της επιτυχίας μας είναι η σωστή οργάνωση, η υπευθυνότητα, η άμεση ανταπόκριση στις δεσμεύεις μας και η καλή συντήρηση των συστημάτων μας», λέει ο 64χρονος μηχανικός αεροσκαφών και ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Αντιρρήσεις Παρέμβαση στη φύση, αλλά για καλό σκοπό...
Σχέδιο πτήσης. Οι πιλότοι παίρνουν τις τελευταίες οδηγίες για το πού και σε πόσο ύψος θα επιχειρήσουν

Mε παρόμοια τεχνική γίνονται ανάστροφα προγράμματα, για την αύξηση της βροχόπτωσης. Oπως είχε γίνει το 1991, όταν η Aθήνα πλήττονταν από παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και αεροσκάφη βομβάρδισαν τα σύννεφα με ιωδιούχο άργυρο πάνω από τον Mόρνο. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα ποσοστά της βροχόπτωσης κατά 20%, συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Oι αντιρρήσεις για το πρόγραμμα είναι πολλές και προέρχονται κυρίως από όσους υποστηρίζουν ότι είναι μια μορφή παρέμβασης στη φύση. «Eίναι πράγματι παρέμβαση, αλλά γίνεται προς όφελος των αγροτών και των καλλιεργειών», απαντούν οι ειδικοί επικαλούμενοι περιβαλλοντικές έρευνες.
ΠΗΓΗ
Η Ελληνική εταιρεία τροποποίησης καιρού. Δύο Ραντάρ Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα ~ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΗΓΗ