Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ανυπακοή και ψυχολογία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανυπακοή και ψυχολογία (ΒΙΝΤΕΟ)


Σε μια έρευνα που οδήγησε σε ανατριχιαστικά συμπεράσματα (Hoffling, 1966), οι ερευνητές πήραν τηλέφωνο νοσηλεύτριες που εργάζονταν σε νοσοκομεία και τους ζήτησαν να χορηγήσουν μια μεγάλη ποσότητα (διπλάσια από τη υποτιθέμενη συνιστώμενη) από ένα άγνωστο φάρμακο σε ασθενείς, δηλώνοντας πως είναι γιατροί. Ο κανονισμός του νοσοκομείου ρητά απαγόρευε την χορήγηση μη εγκεκριμένων φαρμάκων (ακόμη και αν ήξεραν ποιος είναι ο γιατρός που ζήτησε την χορήγησή τους).

Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά: 

21 από τις 22 νοσοκόμες υπάκουσε και έδωσε τα χάπια (που στην πραγματικότητα βέβαια ήταν χάπια placebo - δηλαδή φτιαγμένα από ζάχαρη) στους υποτιθέμενους ασθενείς. Όταν οι ερευνητές ρώτησαν άλλες νοσοκόμες εάν θα έκαναν κάτι τέτοιο εφόσον τους το ζητούσε ένας γιατρός, σχεδόν όλες απάντησαν πως όχι. Δηλαδή όχι μόνο υπάκουσαν στον "ανώτερο" όταν τους ζήτησε κάτι κατάφωρα αντίθετο με τους κανονισμούς - μα επιπλέον
δεν είχαν συναίσθηση του πόση επιρροή έχει επάνω τους ένας "ιεραρχικά ανώτερος".

Ο Eichman πριν τη δίκη του

Το πείραμα αυτό είναι εμπνευσμένο από τα ιστορικά πειράματα του Millgram, που πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της δεκαετίας του '60: Ήταν η εποχή που ξεκινούσε η δίκη του Eichman, του ανώτατου αξιωματικού των Ναζί που ήταν υπεύθυνος για την μεταφορά και εξόντωση εκατομμυρίων αμάχων με συστηματικό τρόπο στα λεγόμενα στρατόπεδα θανάτου.

Το ερώτημα που απασχολούσε την κοινή γνώμη ήταν εάν είναι πραγματικά δυνατό να είχε πραγματοποιηθεί το Ολοκαύτωμα λόγω του ότι απλώς "εκτελούσαν διαταγές" οι υφιστάμενοί του. Είναι δηλαδή τόσο ισχυρή η παρόρμηση να υπακούσουμε όποια/ο θεωρούμε ανώτερο και επιπλέον, πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει αυτή η υπακοή; Φυσικά οι μηχανισμοί συμμόρφωσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως η μοναδική εξήγηση του Ολοκαυτώματος - ωστόσο είναι μια σημαντική παράμετρος.

Ο Lee Ross (1988) ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα του πειράματος του Millgram, είπε πως δεν σχετίζονται τόσο με την τυφλή υπακοή - όσο με την αδυναμία σταθερής αν-υπακοής: Εάν παρατηρήσετε το σχετικό βίντεο, θα δείτε πως οι συμμετέχοντες πολλές φορές ψελλίζουν ορισμένες ανησυχίες ή αντιρρήσεις για την διαταγή που τους δίνεται - όμως τελικά υποχωρούν. Δεν γνωρίζουν - (ούτε φυσικά έχουν ποτέ διδαχτεί συστηματικά) πως πρέπει να συμπεριφερθούν όταν δέχονται εντολές από τον ανώτερό τους που είναι όχι μόνο παράτυπες, μα ξεκάθαρα ανήθικες.




 Λίγα χρόνια πριν από το πείραμα του Millgram, ένας άλλος ερευνητής πραγματοποίησε εντυπωσιακά πειράματα. Ο Asch, είχε δείξει την σημασία της ανυπακοής, ακόμη και από μια μικρή μειοψηφία, με τον εξής έξυπνο τρόπο: Οι ερευνητές παρουσίαζαν στον συμμετέχοντα γραμμές διαφορετικού μήκους και ύστερα ρωτούσαν ποια είναι μακρύτερη. Παρ' όλο που ήταν προφανής η απάντηση, ο ερωτώμενος εξαναγκαζόταν να δώσει λάθος απάντηση, λόγω "κοινωνικής πίεσης". Στην αίθουσα εκτός από τον συμμετέχοντα, υπήρχαν και άλλα άτομα (ερευνητές) που είχαν συνεννοηθεί και έδιναν συστηματικά λάθος απάντηση. Ο συμμετέχων ένιωθε την ανάγκη να "συμμορφωθεί" με την πλειοψηφία και να δώσει και αυτός λάθος απάντηση, όταν ομόφωνα οι υπόλοιποι έδιναν λάθος απάντηση. Όταν όμως, σε μια παραλλαγή του πειράματος, προστέθηκε στους ερωτώμενους ένας επιπλέον ερευνητής που είχε οδηγίες να δίνει την σωστή απάντηση, τα ποσοστά άλλαξαν ριζικά. Όσοι δηλαδή συμμετείχαν στο πείραμα με αυτές τις συνθήκες, είχαν πλέον το "θάρρος της γνώμης" να επιμείνουν σε αυτό που θεωρούσαν σωστό - παρ' όλο που η συντριπτική πλειοψηφία έδινε την λάθος απάντηση. Η παρουσία ενός ακόμη ατόμου που δεν συμμορφωνόταν με την πλειοψηφία, ήταν αρκετή να προκαλέσει τη διαφορά. Θυμίζει ίσως το παραμύθι με τα "ρούχα του γυμνού βασιλιά", όπου η αυθόρμητη φωνή ενός μικρού παιδιού αρκεί να ανατρέψει την σιωπή των του κοινού μπροστά στην ιεραρχικά ανώτερη μορφή του βασιλιά και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που τελικά διαβρώνουν την τάση για συμμόρφωση.



 Σήμερα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν παρόμοια πειράματα, αφού ο νόμος απαιτεί να γνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες τι ακριβώς περιλαμβάνει η πειραματική διαδικασία - ειδικά εάν ενδέχεται να τους ασκηθεί ψυχολογική πίεση. Ωστόσο ορισμένοι κοινωνικοί ψυχολόγοι κατάφεραν με έξυπνες παραλλαγές, να επαναλάβουν ορισμένες πτυχές των ιστορικών αυτών πειραμάτων. Λόγου χάρη πρόσφατα οι Brief et al (2000), επιχείρησαν να ελέγξουν εάν ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα, έχει μειωθεί η έντονη τάση για άκριτη υπακοή στον ανώτερο. Για το λόγο αυτό, επέλεξαν φοιτητές ως συμμετέχοντες - μιας και η ιεραρχία καθώς και η απαίτηση υπακοής στον ακαδημαϊκό χώρο δεν είναι τόσο έντονα όσο σε ένα νοσοκομείο ή σε ένα εργαστήριο. Στο πείραμα των Brief et al, οι φοιτητές/τριες, κατόπιν απαίτησης του υπεύθυνου καθηγητή (που ήταν στην πραγματικότητα ερευνητής), έπρεπε υποτίθεται να προσλάβουν προσωπικό με βάση ξεκάθαρα ρατσιστικά κριτήρια. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Υπάκουσαν δηλαδή σε μεγάλο ποσοστό πρόθυμα στις εντολές του υποτιθέμενου καθηγητή, παρ' όλο που ήταν προφανώς ανήθικες (αλλά και παράνομες). 


Πρόσφατα, ένας ακόμη ερευνητής θέλησε να ελέγξει εάν έχει αλλάξει το ποσοστό των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με καταφανώς απάνθρωπες διαταγές ιεραρχικά ανώτερων. Ο Jerry Burger κατάφερε να αναπαράγει ξανά το ιστορικό πείραμα του Millgram, παρατηρώντας πως, ύστερα σχεδόν από μισό αιώνα, δεν υπάρχει καμιά αλλαγή - είμαστε το ίδιο πρόθυμοι να βασανίσουμε αθώους συνανθρώπους μας, εφ' όσον ένα πρόσωπο εξουσίας το απαιτεί από εμάς (ή να αδιαφορήσουμε για τον βασανισμό αθώων συνανθρώπων μας, εφ' όσον άνθρωποι με κύρος/εξουσία είναι επίσης αδιάφοροι). Λεπτομέρειες στο σχετικό βίντεο στο τέλος του άρθρου.


 Τα απογοητευτικά αποτελέσματα δεν σημαίνουν πως η τάση μας για συμμόρφωση είναι ας πούμε "γενετικά καθορισμένη" ή μια αμετάβλητη "ανθρώπινη φύση". Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την ισχύ αυτού του φαινομένου. Από συγκρίσεις με βάση διάφορα χαρακτηριστικά (φύλο, χώρα, μέγεθος πλειοψηφίας που ασκεί την πίεση), φαίνεται πως ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η "κουλτούρα" - δηλαδή ένα εξ' ορισμού κοινωνικό χαρακτηριστικό Bond&Smith(1996). Μάλιστα η ισχύς αυτού του παράγοντα είναι μεγαλύτερη από όλες τις άλλες που έλαβαν υπ ' όψη οι ερευνητές - ισχυρότερος ακόμη και από το μέγεθος της ομάδας (δηλαδή πόσοι είναι αυτοί που δίνουν τις λάθος απαντήσεις στο πείραμα του Asch). Αυτό σημαίνει πως η κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά αυτή μας την τάση.




Ένα πρακτικό παράδειγμα μιας τέτοιας απόπειρας "αντιεξουσιαστικής εκπαίδευσης", είναι η εξής διήγηση από έναν δάσκαλο: "Tην ώρα του μαθήματος έπιασα μια μαθήτρια να δίνει ένα ραβασάκι και της το πήρα. Κάθισα στην έδρα και έκανα πως το ξετυλίγω για να το διαβάσω δυνατά. Η κοπέλα είπε “όχι σας παρακαλώ”. Επέμεινα. Μετά περίμενα μερικά δευτερόλεπτα κοιτάζοντας γύρω γύρω. Ύστερα είπα “Μα καλά, ποιοι είναι στο 5μελές?”. Τα παιδιά σήκωσαν στα χέρια τους. “Δε θα μιλήσει κανένας σας? Οι υπόλοιποι? Κανείς? Γιατί?…Δεν ξέρετε πως δεν έχω δικαίωμα να το κάνω αυτό? Οφείλετε να παρέμβετε! Και επίσης οφείλατε να το ξέρετε!". Προφανώς πρόκειται για πρωτοβουλία του συγκεκριμένου καθηγητή. Ελάχιστοι άνθρωποι (και μάλλον κανένα κράτος) δεν θα τολμούσε να καλλιεργήσει συστηματικά την κριτική ανυπακοή. Ή μήπως όχι?

Μάρκος Σελλής

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ:'ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ'

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ:'ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ'

ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ! ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ! Γι αυτούς, οι ζωές των Ελλήνων, είναι απλά το εμπόδιο στα άνομα σχέδιά τους.  Να για ποιό λόγο δολοφόνησαν δύο νεαρά παιδιά: "Θα εφαρμόσουμε στρατιωτικό νόμο για να περάσουμε τις μεταρρυθμίσεις".  (Τάδε έφη... ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ)  ΤΡΟΙΚΑ ή εμφύλιος;;   ... ΤΡΟΙΚΑ ή ΤΑΝΚΣ;;.. Σε σοκαριστική ομολογία των κυβερνητικών προθέσεων για επιβολή στρατιωτικού νόμου στην χώρα προκειμένου να περάσουν αυτά που θέλει η τρόικα, προχώρησε σε συνέντευξή του στην έγκυρη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. "Θα προχωρήσουμε εν ανάγκη και με την επιβολή στρατιωτικού νόμου, θα κάνουμε πραξικόπημα ("Le clientιlisme arrangeait beaucoup de monde") για να επιβάλλουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για τη χώρα μας και για τους πολίτες» δήλωσε στη βελγική εφημερίδα ο κ. Μητσοτάκης
Σε επιστολή που απέστειλε στον διευθυντή της εφημερίδας, ο κ. Μητσοτάκης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις, αντιλαμβανόμενος, κάπως αργά, όπως συνήθιζε ο πατέρας του, τον απόηχο των δηλώσεων του.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε τόσο στην έντυπη έκδοση, όσο και στη διαδικτυακή έκδοση της βελγικής εφημερίδας.Είναι έτοιμοι για όλα, όπως απέδειξαν και στην περίπτωση των συλλήψεων της ηγεσίας και των βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος του Λαϊκού Συνδέμσου με την ... αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Το ερώτημα είναι πόσο και αν η κοινωνία είναι έτοιμη να αποτρέψει την επιβολή στρατιωτικού νόμου για να κάνουν νόμο τις εντολές της τρόϊκα. Και βέβαια αν θα πειθαρχήσουν οι στρατιωτικοί στις εντολές της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Δ.Αβραμόπουλος πάντως δήλωνε σχετικά ότι "Προτιμώ να πεθάνω παρά να δώσω τέτοιες εντολές"... Διαβάστε εδώ όλες τις δηλώσεις-σοκ στην βελγική εφημερίδα (που τώρα τις παίρνει πίσω...) του Κ.Μητσοτάκη: http://www.lalibre.be/actu/international/le-clientelisme-arrangeait-beau... Ακολουθεί το άρθρο της Βέλγικης La Libre Belgique (online έκδοση) όπως θα το διάβαζε κανείς σήμερα, 31 Οκτωβρίου, με σημειωμένη την απάντηση του Μητσοτάκη όπου φέρεται να ανέφερε "στρατιωτικό νόμο". Τελικά, αυτό το παιδί, δεν ξέφυγε από το Μητσοτακαίικο βρωμερό γονίδιο του φασισμού.

International Le ministre grec de la Fonction publique explique sa politique.
Kyriakos Mitsotakis est grand, trθs grand mκme, et il a le sourire facile. Pourtant, ce fils de Premier ministre et dιputι du parti de la Nouvelle Dιmocratie (droite) est ΰ la tκte du ministθre le plus sensible du gouvernement grec : la Fonction publique et la Rιforme administrative. Un ministθre clef dont dιpendent toutes les rιformes en cours, mais un ministθre qui est paradoxalement le plus difficile ΰ rιformer. Avant un passage Bruxelles, mardi, il a acceptι cet entretien. Comment se passe le travail avec la task force europιenne chargιe de fournir une assistance technique aux autoritιs grecques ? Nous ne voulons pas copier un modθle. La question n'est pas tant de savoir ce que nous allons faire mais comment nous allons l'adapter ΰ la rιalitι grecque. Quels ιtaient les problθmes de l'administration grecque ? Elle ιtait trθs grande, inefficace et gaspillait les fonds. Elle ne donnait pas l'impression aux citoyens de remplir son rτle de service public. Depuis un audit rιalisι par l'OCDE, il y a trois ans, la taille de l'administration a ιtι rιduite. Aujourd'hui, nous avons 130 000 fonctionnaires de moins qu'en 2009. Le coϋt du service public a ιgalement beaucoup baissι. Mais il reste beaucoup ΰ faire pour son efficacitι. On doit passer des objectifs quantitatifs ΰ des objectifs qualitatifs. Malheureusement, la plupart des objectifs du mιmorandum que nous appliquons sont quantitatifs : 25 000 personnes mises en rιserve, 15 000 licenciements, etc. Mais la nature mκme de la rιforme est beaucoup plus complexe. Il s'agit de changer les infrastructures, les comportements humains et les procιdures. Il faut du temps. Comment contrτler la qualitι de l'administration ? Notre grand dιfi est de la rendre plus efficace. Comment offrir de meilleurs services aux citoyens sans κtre un obstacle ΰ la croissance ? Il faut moins d'intervenants publics dans les procιdures et une meilleure gestion des fonctionnaires pour laquelle il n'y avait pas de stratιgie auparavant - si ce n'est le clientιlisme politique. Qu'est-ce qui a ιtι fait pour le combattre ? Il n'y a plus aucune embauche en dehors du Conseil supιrieur d'embauche de fonctionnaire. La sιlection des cadres se fait selon leurs compιtences. Le dιfi suivant sera de s'assurer que les fonctionnaires progressent dans la carriθre en fonction de leurs mιrites et non de leur piston. La bureaucratie est considιrιe comme le plus grand obstacle ΰ la croissance en Grθce. Que fait votre ministθre ? Nous analysons la situation avec l'OCDE depuis neuf mois. Cette ιvaluation sera terminιe en 2014. On a identifiι des "bouchons" administratifs dans treize diffιrents secteurs de l'ιconomie. Nous voulons ιliminer les 20 % les plus importants. Quand cela sera terminι, le poids administratif sur les entreprises grecques aura baissι. Un poids encore trθs lourd. C'est l'une des questions que nous allons discuter ΰ Bruxelles. Que vous demande la troοka europιenne actuellement ? Elle veut 25 000 fonctionnaires mis en rιserve d'ici ΰ la fin de l'annιe. La moitiι immιdiatement, l'autre moitiι d'ici au 31 dιcembre et 15 000 licenciements d'ici ΰ 2014. Cela va augmenter le chτmage ... Le gouvernement grec travaille sur une nouvelle embauche pour chaque licenciement. La logique de la troοka est que les licenciements sont un outil de renouvellement des fonctionnaires. Je n'ai pas signι cet accord, j'en ai hιritι. Je dois donc l'appliquer. Les licenciements auront bien lieu. C'est un engagement. Les fonctionnaires sous le coup d'une sanction disciplinaire devront partir. Des entreprises publiques vont fermer. Des gens qui ne sont plus protιgιs par leur statut de fonctionnaires vont perdre leur emploi. C'est difficile et douloureux pour une sociιtι qui a plus d'un million de chτmeurs qui, eux, viennent tous du secteur privι. La sociιtι grecque l'accepte pour autant que ces licenciements soient le produit d'une ιvaluation et conduisent ΰ une amιlioration de la fonction publique. Est-ce que les coupes dans le secteur de la santι sont compatibles avec la dimension sociale que veut se donner l'Europe? Certainement pas. Mais d'un autre cτtι, il y avait un grand gaspillage. Nous sommes une sociιtι en crise et nous devons faire trθs attention aux limites que nous mettons ΰ la politique sociale. La Grθce a perdu 25 % de son ιconomie en cinq ans. Ce n'est jamais arrivι ΰ aucun pays de l'OCDE depuis la Seconde Guerre mondiale. Les Europιens doivent comprendre ce qui se passe aujourd'hui en Grθce. L'austιritι a atteint sa limite absolue. Il n'y a aucune possibilitι de coupes supplιmentaires dans les retraites et salaires, pas plus que d'augmentation d'impτts. Le citoyen grec a payι un trθs lourd tribut pour arriver ΰ avoir pour la premiθre fois un excιdent budgιtaire primaire positif. Maintenant, nous attendons de l'Union europιenne ce ΰ quoi elle s'est engagιe : une intervention pour que notre dette soit viable. Pourquoi les Grecs ne sont-ils pas convaincus de ces changements ? Nous devons κtre rιalistes, l'Etat grec existe depuis deux cents ans et il n'y a jamais eu de volontι de changement. Le systθme clientιliste arrangeait beaucoup de monde. Est-ce facile, quand on s'appelle Mitsotakis, de dire que le clientιlisme politique est fini ? C'est plus facile, car ce que je fais aujourd'hui, cela fait des annιes que je me l'applique. J'ai ιtι moi-mκme rendre ma voiture de fonction et mes primes de commissions parlementaires. Je ne disais pas, je le faisais. Bien sϋr, la suspicion est toujours lΰ, mais cela m'aide ΰ κtre consιquent avec ce que je fais. Que dire de la tιlιvision publique ERT fermιe du jour au lendemain ? Ce qui s'est passι ιtait une solution drastique ΰ un problθme urgent. Ce qui est important maintenant, c'est que le stade transitoire dure le moins possible et que nous ayons une nouvelle tιlιvision bien structurιe. ERT n'ιtait pas bien structurιe. C'ιtait un fief partisan.
Τέλος, το άρθρο στο greekreporter με το επίμαχο σημείο επισημασμένο με κόκκινο χρώμα
The political scenery regarding the dismissals in the public sector seems to be a bit messy. The Minister of Administrative Reform Kyriakos Mitsotakis issued an announcement in order to refute a recent publication according which, the closure of 800 bodies in the public sector will bring 30,000 suspensions. As it was stressed by Kyriakos Mitsotakis, the majority of the civil servants, whose bodies will be merged or abolished, will be transferred to other positions in the public sector, in order for their qualifications and skills to respond to the actual needs of the public sector. Moreover, he characterizes the publication as misleading, stressing that it creates confusion to thousands of civil servants. He explains once more that "the relevant commitments undertaken by Greece since 2012 involve the mobility of 25,000 civil servants in 2013. No other mobility scheme is included in the commitment of Greece for the following years." But Kyriakos Mitsotakis speaks about layoffs, in an interview to the Belgian newspaper "La Libre Belgique." Troika wants the suspension of 25,000 civil servants. Half of them should be suspended immediately and the rest by the 31st of December 2013. Another 15,000 layoffs should be realized by 2014. Kyriakos Mitsotakis explains with absolute cynicism: "The Greek government is working for a new recruitment for every dismissal. Troika's logic is that dismissals are a tool of the renewal of human resources. I didn't sign this agreement, I inherited it, therefore, I have to apply it. The dismissals will be made. This is a commitment. The public servants with disciplinary sanctions should leave. The public enterprises will close. Those who are not protected by the capacity of the public sector employee will lose their jobs.It is somewhat like the application of a martial law. It is difficult and painful for a society with more than a million unemployed people, coming from the private sector. The Greek society accepts it, as long as these dismissals are a result of evaluation and will lead to an improvement of the public administration." "Today we have 130,000 civil servants less, in comparison to 2009 and the cost of the public services has also significantly declined," Kyriakos Mitsotakis states, underlying that there is much to be done, regarding their effectiveness. In referance to the efforts to combat the customer relationships, the minister of administrative reform highlights that recruitment is no longer made without competition, and the selection of executives based on their skills.
ΔΥΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ UFO: ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ...ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ UFO: ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ...ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

Απίστευτο συμβάν διαδραματίστηκε σε μια αγροτική περιοχή του Μίτσιγκαν. Κάποιος πολίτης αντιλήφθηκε ένα UFO και όχι μόνο το κατέγραψε με την κάμερα του, αλλά το κυνήγησε στην κυριολεξία για αρκετά μέτρα με το αυτοκίνητο του βγαίνοντας εκτός δρόμου.

Κάποια στιγμή οι όροι αντιστράφηκαν και απο κυνηγός βρέθηκε κυνηγημένος με αποτέλεσμα να τραβηχτεί αρκετά μέτρα πίσω. Το αντικείμενο, φωτεινό μπλε χρώματος διακρίνεται αρκετά καθαρά στην κάμερα ενώ όπως θα δείτε, επεξεργάζεται το αυτοκίνητο του μάρτυρα με μια πράσινη ακτίνα...


Mαρτυρία πολίτη: Γεια σας , ζω σε μια αγροτική περιοχή του Μίτσιγκαν . Η πλησιέστερη μεγάλη πόλη είναι το Port Huron . Είδα αυτό το αντικείμενο κοντά στο σπίτι μου το βράδυ της 27 Οκτ. 2013 . Έτσι το ακολούθησα μέσα από ένα χωματόδρομο. Στη συνέχεια όμως γύρισε και έτσι έπρεπε να μπω μέσα σε έναν ιδιωτικό μη καταγεγραμμένο δρόμο που πιθανόν χρησιμοποιείται από γεωργούς προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειες τους.

Στο σημείο εκείνο αναγκάστηκα να βγω εκτός δρόμου και μετά βγήκα εκτός αυτοκινήτου για να έχω καλύτερη οπτική επαφή. Τότε, ξαφνικά, το αντικείμενο άρχισε να κινείται προς το μέρος μου! Ξαφνιάστηκα και έτρεξα σαν τρελός για κάποια στιγμή.... Το αντικείμενο άρχισε να κάνει κάποιον ήχο σαν θρόϊσμα (δυναμώστε τον ήχο των ηχείων)

Μόλις μετακινήθηκα μερικά μέτρα πίσω, και έκανα zoom out την κάμερα είδα ότι το αντικείμενο αιωρούνταν πάνω απ΄το όχημα μου! Στη συνέχεια, άρχισε να χαμηλώνει το ύψος του και μετά απο λίγο βγήκε μια πράσινη δέσμη φωτός η οποία στόχευε το όχημα!!!Ξαφνικά αφού τελείωσε ανέβηκε κάθετα προς τον ουρανό και εξαφανίστηκε.

Αυτή ήταν μια πολύ μυστηριώδης εμπειρία και ακόμη και τα μαλλιά μου τα αισθανόμουν σαν να υπήρχε πολύ πυκνός στατικός ηλεκτρισμός. 





Δεν μπορώ να πω 100% ότι είναι πραγματικότητα. Κάποια στοιχεία στο βίντεο με κάνουν να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου όπως η συναισθηματική σταθερότητα του μάρτυρα. Δεν υπάρχουν επιφωνήματα, δεν λαχανιάζει, δεν φαίνεται σαστισμένος, πράγμα που θα έπρεπε αφού για να εγκαταλείψει το όχημα του ενστικτωδώς... σημαίνει πως το έκανε διότι κυριάρχησε το συναίσθημα της αυτοσυντήρησης ή καλύτερα του φόβου...Κάτι ακόμα... Αν υποθέσουμε πως βρισκόσασταν εσείς στην θέση αυτού, πιστεύετε ότι βγαίνοντας από το αμάξι θα σκεφτόσασταν να κλίνατε την πόρτα;

Ένα ακόμα στοιχείο είναι πως το αντικείμενο αυτό επιλέγει να εξαφανιστεί κάπως θεαματικά και στριφογυρίζει κάθετα ανοδικά μέχρι που ξαφνικά "σβήνει η λάμπα" και εξαφανίζεται...