Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Κατασκοπευτικά αεροπλάνα παρακολουθούν κινητά χιλιάδων Αμερικανών


Κατασκοπευτικά αεροπλάνα παρακολουθούν κινητά χιλιάδων Αμερικανών

Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συγκεντρώνει στοιχεία από τα κινητά τηλέφωνα δεκάδων χιλιάδων ανυποψίαστων Αμερικανών πολιτών για τον εντοπισμό εγκληματιών, χρησιμοποιώντας δίκτυο μικρών κατασκοπευτικών αεροπλάνων που είναι εφοδιασμένα με ψεύτικους «πύργους» κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η υπηρεσία (US Marshals Service) χρησιμοποιεί μικρά αεροσκάφη, από πέντε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ, που φέρουν κεραίες οι οποίες εκπέμπουν σήμα που μιμείται το σήμα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας.
Το σήμα παγιδεύει τα κινητά τηλέφωνα που συντονίζονται για να παραδώσουν στοιχεία, όπως νούμερα και δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού. Οι «πύργοι» ονομάζονται «Dirtbox», το ακρωνύμιο του «Digital Recovery Technology Inc»., θυγατρικής της Boeing, που κατασκευάζει τη συσκευή αυτή.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, τα αεροσκάφη αυτά πετούν συστηματικά επάνω από το αμερικανικό έδαφος για τη συγκέντρωση δεδομένων από χιλιάδες κινητά τηλέφωνα, σε μία επιχείρηση που αφορά την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, εμμένοντας στη θέση ότι οι υπηρεσίες του τηρούν την αμερικανική νομοθεσία στα προγράμματα παρακολούθησης και κατασκοπείας. Το πρόγραμμα αυτό έχει επιτρέψει τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων που συνδέονται με εγκληματίες ή με υπόπτους για εγκληματική δράση. Τα κινητά τηλέφωνα είναι προγραμματισμένα για να συνδέονται με την πλησιέστερη και ισχυρότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας.
Οι πύργοι «dirtbox» λειτουργούν με τέτοιον τρόπο ώστε «να πείθουν» τα κινητά τηλέφωνα ότι έχουν το ισχυρότερο δυνατό σήμα στην περιοχή.
Αποτέλεσμα είναι τα κινητά αυτά να συνδέονται μαζί τους, να παρέχουν τα «επιθυμητά» στοιχεία και στη συνέχεια η σύνδεση αυτή να μεταφέρεται από τα «dirtbox» σε πραγματικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ο τεχνολογικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ένωσης Υπεράσπισης των Ελευθεριών (ACLU) Κρίστοφερ Σογκόιαν χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως απαράδεκτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: