Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Σπάνιο σουπερνόβα σε live μετάδοση (Βίντεο)

Σπάνιο σουπερνόβα σε live μετάδοση (Βίντεο)


Υπάρχει ένα σπάνιο είδος γιγάντιων άστρων που οι επιστήμονες ονομάζουν Wolf-Rayet. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί μόλις 300 τέτοια άστρα στο Σύμπαν. Εχει διαπιστωθεί ότι τα Wolf-Rayet μετατρέπονται σε υπερκαινοφανείς αστέρες. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν μια έκρηξη σουπερνόβα ενός Wolf-Rayet λίγες ώρες μετά την εκδήλωσή της.

Τεράστια

Ο Ηλιος έχει 330 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη μάζα από αυτή της Γης και η μάζα του μητρικού μας άστρου αντιστοιχεί στο 99.86% της συνολικής μάζας του ηλιακού μας συστήματος. Τα άστρα Wolf-Rayet έχουν μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ηλιου. Πρόκειται για ιδιαίτερα φωτεινά άστρα που διοχετεύουν συνεχώς ύλη στο διάστημα με τη μορφή του αστρικού ανέμου με αποτέλεσμα να σχηματίζονται φυσαλίδες στο διαστρικό μέσο.

Η σπανιότητα των Wolf-Rayet δεν έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να αποκτήσουν πολλές γνώσεις για αυτά. Δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία για το πώς δημιουργούνται, πώς εξελίσσονται και πόση είναι η διάρκεια της ζωής τους.

Η παρατήρηση

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann του Ισραήλ που παίρνουν μέρος σε ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley στις ΗΠΑ εντόπισαν ένα βίαιο κοσμικό φαινόμενο. Οι ερευνητές από το Ισραήλ συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρατήρησης του Διαστήματος iPTF και εντόπισαν μια έκρηξη σουπερνόβα σε απόσταση 360 εκ. ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Βοώτη. Οπως διαπίστωσαν η έκρηξη είχε συμβεί λίγες μόλις ώρες πριν την εντοπίσουν και το άστρο που είχε εκραγεί ήταν ένα Wolf-Rayet. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται απευθείας η έκρηξη ενός Wolf-Rayet.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές ονόμασαν τον υπερκαινοφανή αστέρα που εντόπισαν SN 2013cu. Αμέσως μόλις έκαναν την ανακάλυψη οι ερευνητές έστρεψαν επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια στο σημείο της έκρηξης για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως άρχισαν να παρατηρούν το φαινόμενο περίπου 6 ώρες μετά την εκδήλωσή του. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, η αυτοκαταστροφή του Wolf-Rayet δημιούργησε μια έκρηξη σουπερνόβα τύπου IΙb. Πρόκειται για το ενδιάμεσο στάδιο των δύο πιο κοινών τύπων αστρικών εκρήξεων, των εκρήξεων ΙΙ και Ib. Η μελέτη της έκρηξης του Wolf-Rayet αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τη φύση αυτών των άστρων. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Πώς αντέδρασαν οι πολίτες την ώρα του σεισμού


Πώς αντέδρασαν οι πολίτες την ώρα του σεισμού

Πώς αντέδρασαν οι πολίτες την ώρα του σεισμού


Ισχυρότατη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12.25 το μεσημέρι, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Ξάνθη.

Οι πολίτες βγήκαν έξω από τα σπίτια πανικόβλητοι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημίες σε Πυροσβεστική και Αστυνομία. Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης.


Πώς αντέδρασαν οι πολίτες την ώρα του σεισμού ΠΗΓΗ
Zougla.gr

Στόχευση φωτιάς ...

Στόχευση φωτιάς ...



Όλα ήταν ήσυχα μέσα στο μικρο εκκλησάκι , δυο τρεις ηλικιωμένοι άναβαν κεράκια και έκαναν τον Σταυρό τους !
Λίγο ποιο κάτω ένα παπαδοπαίδι φρόντιζε την αλλαγή των κεριών !
Ο παπάς και αυτός κάθονταν στους πάγκους και φαινόταν σε μεγάλη περισυλλογή !
Δεν ξέρω ποιος μου έκανε το αστείο με το γραμμα που βρήκα στο αυτοκίνητο , ..."να είσαι στο εκκλησάκι του .....##########...στις 9 ακριβώς ! Κάποιος που γνωρίζει ότι με ενοχλεί η φαινομενική ησυχία της εκκλησίας , κάποιος που γνωρίζει ότι μπορώ να ακούω τους ήχους ..πίσω από την ησυχία!
Προσπάθησα να ηρεμήσω τον θόρυβο του πεδίου και να συμπεριφερθω σαν τους γύρω μου ...έκατσα σε ένα στασίδι και περίμενα κάποια συγχρονικοτητα να μου δείξει αν βρίσκομαι σε αυτό το μέρος από σοβαρή αιτία η από καπρίτσιο κάποιου!
Δεν πέρασαν πολλές στιγμές και δυο ψηλοί άντρες ντυμένοι στα μαύρα μπήκαν φουριόζοι μέσα στο εκκλησάκι , τους κοιτούσα να καταλάβω αν είναι για μένα άλλα ποιο πολύ έμοιαζαν με κοράκια που ήρθαν να συμφωνήσουν για την επόμενη κηδεία !
Ο ένας ήταν ξερακιανός πραγματικό κοράκι , ολόιδιος με το κοράκι στον Λουκυ Λουκ .Ο άλλος ήταν ψηλός και πολύ γεροδεμένος ,σαν το κοράκι να χρειάζονταν προστασία ! Αυτό με ξένισε άλλα δεν ασχολήθηκα μιας και πάντα μέσα σε εκκλησία μπερδεύονται οι επιγνωσεις μου λόγω του θορύβου από τις προσευχές και τα θέλω όλων όσων έχουν αφήσει το ενεργειακό τους στίγμα!
Οι δυο τύποι πλησίασαν το Παπά και του μιλούσαν πολύ συνωμοτικά , ο παππάς έδειχνε μια αγωνία άλλα ήμουν αρκετά μακριά ώστε να μπορέσω να ακούσω το παραμικρό !
Έδειχνε να συμφωνεί συνέχεια σαν να δέχεται εντολές , εντολές που ήθελε δεν ήθελε θα έπρεπε να εκτελέσει μιας και στις εκφράσεις του προσώπου του έβλεπα μια δυσχέρεια !
Οι ψηλοί τα είπαν γρήγορα και έφυγαν το ίδιο γρήγορα όπως μπήκαν!

Ο παπάς παρέμεινε στην θέση του για λίγα δευτερόλεπτα , μετά έπιασε το κεφάλι του και το έγειρε προς τα κάτω μπαίνοντας σε στάση ικετικής προσευχής ! Εκεί άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν παει καλά ... Σηκώθηκα γρήγορα και βγήκα έξω να δω που είναι οι δυο ψηλοί άνθρωποι μήπως καταφέρω και δω η ακούσω τίποτα σε συζήτηση μεταξύ τους ! Είχαν γίνει άφαντοι μέσα σε ελάχιστο χρόνο .... Κοίταξα λίγο τον ουρανό και είχε μια γλυκιά όψη ..μια όψη ξεκούρασης ...Ίσως σκέφθηκα να νοιώθω έτσι από το βουητό της εκκλησίας !
Γύρισα προς τα μέσα για αν δω τι κάνει ο παπάς , μόλις μπήκα η ησυχία ήταν νεκρική , κανένας ήχος πίσω από την ησυχία, απόλυτο κενό...Αυτό με έκανε και ταράχτηκα γνωρίζοντας ότι συμβαίνει μόνο σε στιγμή επαφής !
Κοίταξα γύρω με μια γρήγορη ματιά και όλοι είχαν εξαφανιστεί ούτε το παπαδοπαίδι ούτε οι ηλικιωμένοι ούτε ο παπάς ..απλά μια μεγάλη ησυχία !
Έκανα δυο βήματα προς την κολόνα ώστε να καλύψω την πλάτη μου και ετοιμάστηκα για επερχόμενο κίνδυνο ...έκατσα εκεί τουλάχιστον ένα λεπτό προσπαθώντας να ξεχωρίσω από ποια οπή θα ξεμυτίσει ...και τα αυτιά μου σκαναραν το πεδίο σαν ραντάρ να ακούσω τον τριγμό εισχώρησης !
Σταδιακά η ησυχία άρχισε να υποχωρεί και να επανέρχεται το γνωστό βουητό του πεδίου ....περίεργο πολύ περίεργο σε κενά πεδίου έχουμε πάντα εμφάνιση ... αυτή τη φορά όμως τίποτα !
Άρχισα να ηρεμώ και να πέφτουν οι χτύποι της καρδιάς μου , το δέρμα μου ξανά κατέβαζε τις τρίχες στις θέσεις τους!
Έριξα μια περιφερειακή ματιά σε όλο το μικρο εκκλησάκι μήπως και κάτι μου διαφεύγει πριν τολμήσω να αφήσω την πλάτη μου από την κολόνα !
Δεν ένοιωθα πια απειλή πάρα μόνο απορία , που στο καλό έχουν παει όλοι αφού υπάρχει μόνο μια έξοδος και εγώ πριν λίγο ήμουν ανάμεσα σε αυτήν και ...το έξω!
Αποφάσισα να μην περιμένω άλλο τον άγνωστο λόγο που βρίσκομαι σε αυτό το εκκλησάκι και ξεκίνησα για να γυρίσω σπίτι μου !
Στην έξοδο με το που έκανα το πρώτο βήμα να βγω παρατήρησα δίπλα σε μια εικόνα μια τσάντα ψάθινη που πραγματικά δεν ταίριαζε να είναι εκεί ... κοντοστάθηκα να την κοιτάζω ... κάτι μου έλεγε να την ψάξω άλλα δεν θα ήταν το ποιο ευγενικό να κάνω σε μια άγνωστη τσάντα ...
...Γιατί δεν την ανοίγεις ..άκουσα μια φωνή από πίσω μου που με έκανε να πεταχτώ στον αέρα!
Ο παπάς ήταν πίσω μου και με κοίταζε θα έλεγα εκνευρισμένος ...
Από που στο καλό ξεφύτρωσες ....ήταν το πρώτο που μου ξέφυγε ...
....Εσύ από που ξεφύτρωσες ..απάντησε με το πιο υποτιμητικό βλέμμα του κόσμου!
Αμέσως άρχισα να κατανοώ το παζλ της ημέρας , είμαι εδώ να παραλάβω εντολή ... και ο παπάς είναι εκνευρισμένος που έχει αναγκαστεί να συνεργαστεί με έναν σαν και μένα!
..Δεν χρειάζεται αυτό το ύφος πάτερ ...δεν σου φταίω εγώ αν σε έχουν εκπαιδεύσει λάθος ... και οι δυο είμαστε στον ίδιο αγώνα ...και μάλιστα με ιερή συμφωνία συμμαχίας πια ... αρα άσε αυτό το υφακι σε μένα
...Πάρε την τσάντα και παράτα με ...είναι για σένα...μου είπε με έντονο ύφος !
...Γιατί δεν θες να δεις τι εχει μέσα η τσάντα και να βοηθήσεις ....τον ρώτησα για να του την σπάσω!
.... Πάρε την τσάντα και φύγε ..απάντησε με έντονο ύφος !
Για μερικά δευτερόλεπτα σκέφθηκα για το πόσο ήθελα να ξεκινήσω έναν καυγά μαζί του , άλλα δεν θα έβγαζε πουθενά ..αυτός ο καυγάς είναι αιώνιος .... !
Πήρα την τσάντα και γύρισα προς την πόρτα ...άλλα δεν άντεξα να μην τον τσιγκλισω τελευταία φορά.... Πάτερ θα τα ξαναπούμε πιστεύεις ? ..Σε αυτό το χρονικό πεδίο η αλλού ;
...Συνοφρυώθεικε ολόκληρος ....Ο Θεός σας δίνει το δικαίωμα να κάνετε αυτά που κάνετε ... Ο Θεός μας δίνει εντολή να συμμετέχουμε ... Ο Θεός ..μονο ο Θεός !! Είπε και έτρεμε ολόκληρος...
Γύρισα την πλάτη μου χαμογελώντας και προχώρησα προς τον περίβολο της εκκλησίας ...όταν έφθασα στο αυτοκίνητο άφησα την ψάθινη τσάντα πάνω στο καπό και με αγωνία την άνοιξα να δω το περιεχόμενο της !
Ένα μάτσο σελίδες δεμένες με χοντρό σπάγκο και ένα γραμμα βουλωμένο με κόκκινη σφραγίδα από βουλοκέρι !
Οι σελίδες πάρα πολλές και έτσι τις άφησα για μελέτη στο γραφείο, κοίταξα το γραμμα και ιδιαίτερα την σφραγίδα... Κόκκινο βουλοκέρι και πάνω ανάγλυφοι τρεις κεραυνοί!
Μέσα μου ξεκίνησε μια διαμάχη , έπρεπε να σπάσω την σφραγίδα και να διαβάσω το γραμμα η όχι;
Μήπως έπρεπε να διαβάσω πρώτα τις σελίδες και μετά να σπασω τη σφραγίδα;
Και αν δεν πρέπει να σπάσω την σφραγίδα ;...
Άφησα το γραμμα κάτω και ξανα έπιασα τις σελίδες για να δω αν υπάρχει κάποια οδηγία , καμία ξέχωρη σελίδα να μου λεει τι να κάνω! Ξετυλιξα το σπάγκο και άρχιζα να διαμοιράζω τις σελίδες γύρω γύρω ...Η πρώτη που έστρεψα προς τα μένα έλεγε....ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ !...
Μα δεν γνώριζα αν ήταν η πρώτη η τελευταία...μάλλον τα είχα κάνει θάλασσα ....!
Σήκωσα ενα μάτσο ακόμα σελίδες να δω αν υπάρχει κάποια αρίθμηση ,κοιτάζω την επόμενη που έλεγε ...ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ!
Άρχισα με την μια να γυρίζω τις σελίδες όλες ...ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ!ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ !
Έκανα ένα βήμα πίσω από το καπό του αυτοκίνητου ..και έκατσα εκεί να κοιτάζω τις σελίδες !
Ποιος μου κάνει αυτή την Πλάκα; Ποιος στέλνει ένα γραμμα βουλωμένο και μαζί εκατοντάδες σελίδες μόνο με την εντολή ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ;
Πήρα μια γρήγορη απόφαση να μην ανοίξω το γραμμα ,μάζεψα όλα τα χαρτιά και μπήκα μέσα στο αυτοκίνητο μου για την επιστροφή!
Στο δρόμο της επιστροφής το μυαλό μου είχε κολλήσει μόνο σε αυτή την φράση ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ! ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ !
Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω όλη την συνείδηση μου για να κατανοήσω τι πρέπει να κάνω ...
Μέσα στην απόλυτη στόχευση του μυαλού να πάρω ένα μήνυμα του τι να κάνω δεν πρόσεξα ένα σκύλο που πετάχτηκε μπροστά στον δρόμο μου ...πάτησα με όλη την δύναμη μου το φρένο και προσπάθησα να κάνω δεξιά όσο μπορούσα χωρίς να πέσω στο χαντάκι!
Τα κατάφερα χιλιοστά πριν κάνω το αυτοκίνητο μου σμπαράλια !
Έκανα λίγο όπισθεν ικανοποιημένος που δεν έκανα το σκύλο μερεντα πάνω στον δρόμο και έβαλα πρώτη να ξανά ξεκινήσω... άλλα μπροστά μου ξανά ο ίδιος Σκύλος να με κοιτά ακούνητος και με εχθρικές διαθέσεις !
Ένας μαύρος ωραίος και τεράστιος Σκύλος με έντονη ματιά και άγριος με εμπόδιζε να συνεχίζω ευθεία !
Είμαι πολλά χρόνια ανάμεσα στο πεδίο και στην "πραγματικότητα" και έχω μεγάλη εμπειρία να γνωρίζω τα σημάδια και τις εντολές τις κωδικής γλώσσας!
..Ελα καλά καλά ..ηρέμησε το πήρα το μήνυμα εντάξει ...είπα στον σκύλο μέσα από το αυτοκίνητο!
..Δεν τον είδα να συγκινείται ιδιαίτερα...
Έκλεισα την μηχανή και έπιασα επιδεικτικά το φάκελο από το δεξιό κάθισμα ...τον σήκωσα στο ύψος του τιμονιού και του το κούνησα σαν κόκαλο ....Το βλέπεις ; το θέλεις;...είναι δικό μου !
...Παράμεινε απαθής ...
Σκέφθηκα ότι αν έσπαγα την σφραγίδα εκεί επί τόπου μπροστά του θα μπορούσα να βιώσω και μια πραγματική εξαφάνιση του πεδίου μπροστά μου ...δηλαδή να εξαφανιστεί ο Σκύλος μπροστά στα μάτια μου ...έτσι και αλλιώς το μήνυμα το είχα πάρει να σπάσω την σφραγίδα ...και δεν άντεχα και να μην δω και το αποτέλεσμα μιας εξαφάνισης πεδίου...
Σήκωσα ποιο ψηλά πάνω από το τιμόνι το φάκελο και πίεσα επιδεικτικά την σφραγίδα να σπάσει περιμένοντας το ζώο να εξαφανιστεί μπροστά στα μάτια μου .....κρακ...άλλα τίποτα...ο Σκύλος εκεί και άγριος όσο χρειάζεται να σε κάνει να αρχίσεις να ανησυχείς .... Τι θες ρε μαύρε ; ..του φώναξα!
Γύρισα προς τον φάκελο προσπαθώντας να μπω σε ηρεμία και κατάσταση δημιουργίας Άμυνας στο δικό μου πεδίο μιας και είχα αρχίσει να αγχώνομαι...
Άνοιξα το γραμμα και έφερα τις σελίδες προς ανάγνωση ...
"... Λογικά για να μπορείς να με διαβάζεις ακόμα ψάχνεις να βρεις τον βασιλιά ...
.... δεν θα περίμενα να τα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα...
... η τον βρίσκεις ..η καίγονται όλα ....
...έχεις δυο λύσεις .... η τον βρίσκεις και τον στέλνεις πίσω πριν τον χρίσουν...
...η ενημερώνεις για την μεγάλη φωτιά ....
...σώσε τις ψυχές σε όσους μπορείς ....
...έρχεται μεγάλη θερμοκρασία ... τεράστια θερμοκρασία ...θα εξατμίζονται τα νερά μέσα στους σωλήνες ....ενημέρωσε ...προετοίμασε ....
...οι ποιο ασθενείς να είναι έτοιμοι και κοντά σε νοσοκομεία ...η υγιείς να έχουν φροντίσει για τον τρόπο που θα αμυνθούν....
...να βοηθήσετε όλοι ώστε οι άνθρωποι μέσα στις πόλεις να μπορούν να έχουν δροσιά ...
..να βρεις τρόπους και τεχνάσματα ώστε να έχουν δροσιά και αυτοί που δεν έχουν ρεύμα ...
...η θερμότητα στο πεδίο είναι απόλυτα στοχευσιμη και σαν εννοιολογική τοποθεσία ....αν θα δημιουργηθεί από τον ήλιο ,από πλάσμα , από βόμβα,απο φωτια είναι στην ευκαιρία της ανθρωπινης συνείδησης ....
...έρχεται φωτιά , λάβα, θερμοκρασία αφόρητη ...
...σώσε τους συνανθρώπους σου...και Σταμάτα να είσαι εγωιστής ...ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ .... "
ΚΑΡΛΟΣ
...Σήκωσα τα μάτια με τα χέρια μου να τρέμουν , ο Σκύλος όπως είναι λογικό δεν ήταν πια εκεί , έτρεξα όσο ποιο γρήγορα μπορούσα στο γραφείο για να γράψω , ..δεν θα γράψω ημερομηνία ... γιατί πρέπει να προλάβω να ενημερώσω όπως πρέπει όσους περισσότερους μπορώ...και δεν πρέπει να επιτρέψω σε κανένα να σβήσει την πληροφορία !
Stranger ...