Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Πέτερ Πιοτ: Πολύ πιθανό για να ξεφύγει από τον έλεγχο η επιδημία του Έμπολα

Πέτερ Πιοτ: Πολύ πιθανό για να ξεφύγει από τον έλεγχο η επιδημία του Έμπολα

Ο βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ, ο οποίος συμμετείχε το 1976 στην ανακάλυψη του ιού Έμπολα, δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν", πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η επιδημία "να ξεφύγει από τον έλεγχο", ενώ εξέφρασε τη λύπη του για "την εξαιρετική βραδύτητα" της απάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
"Ουδέποτε είχαμε γνωρίσει μια επιδημία τέτοιας έκτασης (...). Εδώ και έξι μήνες παρακολουθούμε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε μια 'τέλεια καταιγίδα': έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ξεφύγει από τον έλεγχο", προειδοποίησε ο καθηγητής Πιότ.
Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.500 ανθρώπους, "ξεσπάει σε χώρες όπου οι υπηρεσίες υγείας δεν λειτουργούν, καθώς έχουν καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου. Επιπλέον, ο πληθυσμός είναι εξαιρετικά δύσπιστος έναντι των αρχών", δήλωσε ο βέλγος καθηγητής μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα. "Πρέπει να αποκαταστήσουμνε την εμπιστοσύνη. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει με μια επιδημία όπως αυτή του Έμπολααν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη".
Ο συντονιστής του ΟΗΕ εναντίον του ιού Έμπολα, ο δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, είχε ήδη προειδοποιήσει χθες ότι ο αγώνας εναντίον της επιδημίας είναι ένας "πόλεμος" που θα μπορούσε να διαρκέσει έξι μήνες.
Ο καθηγητής Πιοτ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για "την εξαιρετική βραδύτητα" των θεσμών. "Ο ΠΟΥ δεν ξύπνησε παρά τον Ιούλιο" ενώ ο συναγερμός είχε κηρυχθεί ήδη από την αρχή του Μαρτίου και η επιδημία είχε αρχίσει το Δεκέμβριο του 2013. "Έχει αναλάβει τώρα την ηγεσία, αλλά είναι αργά", επισήμανε.
Στα μέσα Αυγούστου, εμπειρογνώμονες τους οποίους συγκέντρωσε ο ΠΟΥ είχαν κρίνει "δεοντολογικό" να χορηγηθούν στους ασθενείς πειραματικά φάρμακα, οι παρενέργειες των οποίων δεν έχουν ακόμη μετρηθεί.
"Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να θέσουμε αυτά τα προϊόντα στη διάθεση των χωρών που έχουν πληγεί", τόνισε ο καθηγητής Πιοτ.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr