Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν οι καρυάτιδες και η πύλη στον τρίτο θάλαμο που οδηγεί σε σκάλα…

Αποκαλύφθηκαν οι καρυάτιδες και η πύλη στον τρίτο θάλαμο που οδηγεί σε σκάλα…

Ολόσωμες οι καρυάτιδες ξαναβγαίνουν στο φως μετά από 2300 χρόνια

Με εντυπωσιακές εικόνες από τις ολόσωμες πλέον καρυάτιδες συνεχίζεται η αποκάλυψη του πλούτου που περιέχει ο μοναδικός τάφος στον λόφο Καστά, και ο οποίος σιγά – σιγά μας προετοιμάσει για τα επόμενα που έρχονται. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ προχωρούν οι εργασίες, με τον καθαρισμό των γλυπτών -ενώ δίνονται διευκρινήσεις για την στάση των χεριών τους – αλλά και την υποστήριξη του μνημείου, με μέτρα ασφαλείας τόσο εντός όσο και εκτός. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» ήδη η στάθμη της αμμώδους επιχωμάτωσης στο δεύτερο και τον τρίτο θάλαμο έχει κατέβει αρκετά ώστε να αποκαλυφθεί και η πύλη που βρίσκεται ανάμεσα στις καρυάτιδες και για την οποία η σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει το παραμικρό. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν φτάσει στο «Χ» ο επόμενος, τρίτος θάλαμος στην σειρά, αυτό που είναι πίσω από τις Καρυάτiδες, έχει σκαλοπάτια που σημαίνει ότι το επίπεδο του δαπέδου κατεβαίνει ακόμη πιο χαμηλά.
Επίσης χθές έγιναν μεταφορές αντικειμένων στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα φρούρησης τόσο στη ανασκαφή όσο και στο μουσείο.

Ας μην επεκταθούμε προς το παρών περισσότερο και ας αρκεστούμε στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ που αναφέρει ότι:
«Συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Σήμερα, αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των  χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών. (φωτο 1)
φωτο 1
φωτο 1
Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. (φωτο 2,3).
φωτο 2
φωτο 2
φωτο 3
φωτο 3

Οι καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με  το αντίστοιχο χέρι τους.(φωτο 4).

foto_5 (399 x 600)
Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό. (φωτο 5).

Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας  διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται  η άποψη της στήριξης.
Προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες. Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής,  οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.
Παράλληλα, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στο χώρο πίσω από τις καρυάτιδες:
1.Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.
2.Ολοκληρώθηκε, η αντιστήριξη- υποστήλωση της θόλου στον χώρο, πίσω από τις καρυάτιδες.
3. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστήλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως  από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου.
4. Ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστήλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής.
Συνεχίστηκε η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος του περιβόλου, που αποκαλύφθηκε φέτος, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ταφικού μνημείου, με δορυφορικές και  επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους (τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση). Επιπλέον, ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος .
Τέλος για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.

Κάτι πάει στραβά με την «παγκοσμιοποίηση»

Κάτι πάει στραβά με την «παγκοσμιοποίηση»


«Πώς γίνεται να μην μεταναστεύουν Δυτικοί στις μουσουλμανικές χώρες; - γιατί πάντα γίνεται το αντίθετο»; ρώτησε ο Δανός ιστορικός και...
συγγραφέας Lars Hedegaard, μιλώντας στην Gallery Rönnquist & Rönnquist , στο έντονα πολυπολιτισμικό / μουσουλμανικό Malmö της Σουηδίας, στις 15 Αυγούστου 2014. Ο Lars Hedegaard, (στην φωτογραφία με την συρο-ορθόδοξη μοναχή αδελφή Hatune Dogan ), ιστορικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, έχει νιώσει στο πετσί του τα «καλά» της πολυπολιτισμικότητας και των «αντιρατσιστικών νόμων» που ακολουθούν πάντα και επιβάλλονται σε έναν λαό που δεν θέλει να «πολυπολιτισμιθεί» ησύχως. Ο Hedegaard καταδικάσθηκε πριν 3 χρόνια, για «ρατσισμό» σύμφωνα με το νόμο περί «λόγου μίσους» της Δανίας, επειδή είπε σε κάποιον (!) σε μια συγκέντρωση για το πρόβλημα των βιασμών που διαπράττονται κατά των μουσουλμάνων κοριτσιών από τους συγγενείς τους.
Συνεχώς μας λένε ότι ζούμε στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης» και της «πολυπολιτισμικότητας». Και πράγματι, αν κοιτάξουμε γύρω στις δυτικές πόλεις μας, παρατηρούμε ότι έχουν αλλάξει τόσο πολύ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Μπορούμε τώρα να δούμε ανθρώπους από όλες τις γωνιές του κόσμου, να περπατάνε στους δρόμους μας, να δημιουργούν τα καταστήματά τους, να χτίζουν τους ναούς τους και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ως ίσα με τα δικά μας – ή μερικές φορές πάνω από τα δικά μας, σαν να είναι οι αφέντες μας.
Τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης δαπανούν τεράστια ποσά προσπαθώντας συνεχώς να «ενσωματώσουν» αυτούς τους αλλοδαπούς, ως επί το πλείστον χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η «ένταξη» είναι θέμα βούλησης εκ μέρους του νεοεισερχόμενου στο να γίνει μέρος των κοινωνιών μας και να σμίξει με το λαό μας. Και αν έρχεσαι εδώ με την ιδέα ότι η κουλτούρα σου ή η θρησκεία σου είναι ανώτερη από τη δική μας, κανένα χρηματικό ποσό δεν θα σου αλλάξει τη γνώμη. Μάλλον το αντίθετο. Αν ανταμείβεσαι με καλά χρήματα για να μην «ενσωματωθείς», τότε δεν θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι ζεις στον πιο τέλειο κόσμο: Θα συνεχίσεις να κάνεις ό, τι έκανες πίσω στη πατρίδα σου, και για αυτό οι «άπιστοι» θα πληρώσουν.
 Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι. Όταν μεγάλωσα, οι πληθυσμοί των χωρών: όπως η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, Αγγλία, η Γαλλία κλπ ήταν περισσότερο ή λιγότερο ομοιογενείς όσον αφορά την εθνική και πολιτιστική έννοια. Όχι πια. Πριν από λίγες εβδομάδες, μάθαμε ότι οι Άγγλοι σήμερα αποτελούν μειοψηφία στο Λονδίνο. Το ίδιο ακριβώς συνέβη στο Malmö και σύντομα αυτό θα είναι πραγματικότητα και σε πολλές πόλεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρόκειται για μια ανάπτυξη χωρίς προηγούμενο από την εποχή των μεγάλων μεταναστεύσεων, 1500 χρόνια πριν.
Αλλά αυτό είναι «φυσικό», μας λένε. Και ότι είναι φυσικό, πρέπει να είναι καλό. Και αν έχουμε κάποια αμφιβολία ως προς τα οφέλη της μαζικής μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας, μας καταγγέλλουν ως «αντιδραστικούς», «ρατσιστές» και «ισλαμοφοβικούς».
Αλλά υπάρχει κάτι εγγενώς λάθος με την έννοια της παγκοσμιοποίησης. Σε μια πιο προσεκτική εξέταση, αποδεικνύεται εμείς στον δυτικό κόσμο είμαστε οι μόνοι που γίναμε "παγκοσμιοποιημένοι"....


Πηγή: http://dinatos.blogspot.com/2014/09/blog-post_239.html#ixzz3D2I3JcNR

Βάζουν ταβάνι στον Παρθενώνα

Βάζουν ταβάνι στον Παρθενώνα

Την ώρα που όλα τα φώτα είναι στραμμένα στις ανασκαφές στην Αμφίπολη και τα ευρήματα των αρχαιολόγων στο – μέχρι στιγμής - μυστηριώδες ταφικό μνημείο, ειδικοί επιστήμονες επιχειρούν να δώσουν στην Ακρόπολη ένα μέρος της αρχικής της μορφής. Το μεγάλο στοίχημα είναι να βάλουν ταβάνι στον Ναό!
Οι εργασίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ήδη νέα τμήματα κατασκευασμένα και αυτά από πεντελικό μάρμαρο, όπως και το αρχαίο μνημείο της Ακρόπολης της Αθήνας, προστίθενται, αναστυλώνονται κίονες και άλλα βασικά δομικά τμήματα του ναού και σε λίγο καιρό θα μπει και το “ταβάνι” στον οπισθόναο.
Ο ναός είχε, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είχε «ταβάνι» το οποίο αποτελούνταν από τεράστιες μαρμάρινες δοκούς. Πολλές από αυτές έχουν διασωθεί και έδωσαν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κάνουν ομοιώματα τα οποία θα τα τοποθετήσουν δίπλα στα πρωτότυπα για να αντικαταστήσουν όσα λείπουν.
Οι μαρμάρινες δοκοί ήταν τοποθετημένες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σειρά των κιόνων του ναού και σχημάτιζαν ένα «ταβάνι» περιμετρικά του κτίσματος.
Έχουν διασωθεί τέσσερις τέτοιες δοκοί και μαζί με τρεις που κατασκευάστηκαν από ειδικούς τεχνίτες με βάση της τεχνική και τα μοτίβα των αρχαίων θα τοποθετηθούν μέσα στα επόμενα 2 ως 3 χρόνια στο χώρο του οπισθόναου, αλλάζοντας ριζικά την σημερινή μορφή του μνημείου που σιγά, σιγά θα αρχίσει να αποκτά την αρχική του μορφή...